Chřest je lahůdka, kterou můžeme pěstovat i u nás na zahradě

Chřest je ten pravý k přípravě úchvatných lahůdek. Chřest není žádnou novinkou, pěstoval se již před tisíci lety a to, že se mu říká král zeleniny, svědčí o mnohém. Je velmi chutný a dá se upravit na mnoho způsobů.

Chřest je lahůdka, kterou můžeme pěstovat i u nás na zahradě (Zdroj: Depositphotos)

Trocha chřestové historie

Nejstarší doklady o pěstování chřestu (nástěnné malby) byly nalezeny v Egyptě v pyramidě u Sakkary před 4500 lety. Egypťané přinášeli tuto rostlinu jako oběť bohům, staří Řekové a Římané ji používali jako afrodiziakum určené pro stoly patricijů. Hippokrates používal chřest jako diuretikum, Julius César ho rád jídal vařený. Do Evropy se dostal přes Španělsko, ve Francii se záhy stal zeleninou královského dvora.  Název  asparagus pochází ze staroíránského aspargos, což by se dalo volně přeložit jako výhonek. Překlad vcelku sedí, z chřestu se opravdu jedí mladé výhonky. Podle barvy výhonků jej můžeme rozdělit na bílý, zelený či fialový. Bílý je favoritem v Německu, zelený zase v Anglii či Francii. Dnes jej můžeme v obchodech koupit po celý rok, ale jeho sezona je v květnu. Nejen, že je v tuto dobu levnější, ale je i čerstvý a skutečně lahodný.

Pěstování

Pěstování chřestu není úplně jednoduché a vyžaduje trpělivost. Dopěstovat ze semínek sklizně schopnou rostlinu trvá 3 roky. Výhonky, které vyřezáváme, se sklízí od poloviny dubna do poloviny června. Jejich přirozená barva je zelená. Bílého zbarvení dosáhneme nahrnutím hrůbku či zakrytím pro světlo nepropustnou textilií. 

Pěstování
Při troše trpělivosti a šikovnosti si chřest vypěstujete i doma na zahradě (Zdroj: Depositphotos)

Základní příprava

  • Pro všechny druhy chřestu platí, že nejlepší je čerstvý. Před přípravou bílého chřestu jej musíme ostrou škrabkou celý oloupat, oloupané stonky dáme do širokého kastrolu a zalijeme vodou, osolíme, přidáme špetku cukru a lžičku másla, vaříme po dobu 15-20 minut. Bílý chřest po okapání rozložíme na mísu, přidáme uvařené brambory a polijeme máslem. Dobrou přílohou je i do poloměkka uvařené vajíčko a holandská omáčka. Zelený chřest neloupeme celý, pouze spodní třetinu, tvrdé konce odstraníme, vaří se v osolené vodě po dobu 8-10 minut. Uvařený chřest necháme okapat a ještě teplý jej zalijeme zálivkou z balsamica, soli, pepře a olivového oleje. Přidáme trochu nastrouhané citronové kůry a kapary.
Vařený chřest
Vařený chřest s holandskou omáčkou patří mezi delikatesy (Zdroj: Depositphotos)
  • Vedle této základní úpravy můžeme chřest i osmažit na pánvi, zapékat v troubě, nakládat, a samozřejmě i grilovat. Grilování je snadné a chřest si zachová veškeré svoje aroma a intenzivní chuť, která je například vařením ve vodě lehce utlumená.
  • Grilovaný chřest představuje velkou lahůdku a rozhodně patří k zeleninám, které na grilu chutnají nejlépe. Na chřestu si pochutnáme jako na samostatné chuťovce, hodí se ale i do směsi s ostatní grilovanou zeleninou, jako jsou mladé brambory, cibulka, papriky a cuketa.
  • Na grilování je nejlepší zelený chřest. Vybereme čerstvé, šťavnaté výhonky průměrné tloušťky. Chřest vždy důkladně opereme pod tekoucí vodou a odřízneme nebo odlomíme zdřevnatělé konce.
Chřest v kuchyni
Chřest je možno připravovat na mnoho způsobů a různě ho tepelně upravovat (Zdroj: Depositphotos)
  • Pro dosažení maximálního chuťového požitku chřest před grilováním namarinujeme.
  • V misce smícháme stejný díl sezamového a olivového oleje, přidáme několik stroužků prolisovaného česneku a sůl. Na prkénku nasekáme snítku rozmarýnu a tymiánu a přidáme do marinády. Dochutíme pepřem, solí a sojóvou omáčkou podle chuti. Chřest namočíme do marinády alespoň na 2 hodiny před grilováním. Připravíme gril, počkáme na ideální teplotu středně rozpáleného grilu a chřest opečeme na roštu 5 minut z každé strany.
  • Chřest můžeme na grilu i zapékat. Ideální a levné řešení představuje obyčejný alobal. Chřest omyjeme a odlomíme zdřevnatělé konce. Položíme na dostatečně velký kus alobalu a zakapeme kvalitním olivovým olejem. Ochutíme čerstvě umletou solí a pepřem. Posypeme čerstvými bylinkami. Nejlépe se hodí tymián a rozmarýn. Zabalíme a necháme v ledničce před grilováním uležet. Stačí dvě hodiny, ale můžeme nechat i přes noc. Na roštu grilu opékáme asi 12 minut podle toho, jak chceme mít chřest měkký.
Zapékaný chřest
Chřest můžete na grilu i zapékat, stačí vám k tomu kousek alobalu (Zdroj: Depositphotos)
  • Další variantou je chřest v alobalu doplnit i další jemnou zeleninou. Výhonky chřestu můžeme proložit půlkami cherry rajčátek a česneku. Další obměnu představují plátky srdíčka fenyklu nebo plátky citronu.
Grilovaný chřest
Chřest na grilu je velká lahůdka, kterou by si milovníci chřestu neměli nechat ujít (Zdroj: Depositphotos)

Pro naše zdraví

Kromě kulinářského zážitku se vyplatí chřest zařadit do jídelníčku i z toho důvodu, že se jedná o velmi zdravou zeleninu, která pomáhá udržet tělo v dobré formě a přináší mu vitalitu. Obsahuje velké množství vody, bílkoviny i vlákninu, a hodně málo tuků i sacharidů. Jíst se tedy může do sytosti, protože 100 g chřestu má navíc jen 22 kcal (94 kJ). Do pestré palety prospěšných látek v chřestu patří zejména vitaminy skupiny B včetně kyseliny listové (100 g chřestu jí dodá tělu 37 % doporučené denní dávky), vitamin C, betakaroten a minerální látky (například draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek, železo).

Související k tématu