Česnekový klíček obsahuje přibližně 400 různých látek – především vitaminy A, C, E, dále hořčík nebo draslík, a také sirné silice s antiseptickými účinky. I proto se mu občas přezdívá přírodní antibiotikum. Odstranit klíček ze středu česneku je velká škoda, protože právě v klíčku je koncentrováno to nejlepší, co rostlina vyprodukuje.
Česnekový klíček – elixír důležitých látek
Pravidelná konzumace česneku je žádoucí, pakliže chceme pro své tělo něco udělat a dodat mu důležité a zdraví prospěšné látky. Česnek má silný antimikrobiální účinek, díky čemuž významně přispívá k posilování imunity. Silice, které česnek obsahuje, patří mezi důležité antioxidanty, a představují tak ochranu proti volným radikálům.
Skupina látek obsahujících síru se v organismu aktivně podílí na celé řadě procesů příznivě ovlivňujících nervovou soustavu, činnost svalstva, krevní tlak nebo neutralizaci jedovatých látek. Síra se běžně používá při léčbě některých chorob, jako je artritida, revmatizmus, skleróza, plicní choroby, jaterní poruchy či při poruchách činnosti žlučníku, infekcí, vysokého tlaku, cukrovky a je také prostředkem proti stárnutí. Tyto látky jsou pak nejvíce koncentrovány ve středové části každého stroužku česneku. Tento střed nazýváme česnekový klíček.
Konzumace česneku, resp. alicinu v něm obsaženém, je mimo jiné prevencí aterosklerózy či cukrovky a snižuje vysoký cholesterol a vysoký krevní tlak.
Česnek rozkrájíme na poloviny. Není potřeba paličky nijak zvlášť loupat.
Rozkrájené paličky česneku vložíme do pekáče nebo na plech a zakápneme rostlinným olejem. Osolíme a dáme do předehřáté trouby na 200 °C. Jakmile začne česnek vonět, vyjmeme ho z trouby ven – cca za 10 minut.
Dále se budeme věnovat paprice. Použijeme velké masité papriky, kterým odstraníme stopku a vyřízneme semeník. Papriky rozkrájíme na poloviny nebo třetiny.
Na plech dáme pečicí papír a papriky na něj rozložíme.
Pečeme v troubě společně s česnekem, ale zatímco česnek bude hotový během 10 minut, paprika si musí počkat alespoň půl hodiny.
Alespoň 12 hodin předem bychom si měli připravit těsto na domácí focacciu, která potřebuje tento dlouhý čas k dokonalému vykynutí. Na těsto budeme potřebovat kvalitní bílou mouku na pizzu, olej, sůl, droždí a italské bylinky (tymián, šalvěj, rozmarýn a podobně).
Focaccia bude potřebovat olej, proto vytřeme plech a těsto na něj rozprostřeme. Do povrchu těsta pomocí prstů zapravíme další podíl oleje, tentokrát se solí. Z trouby vyjmeme pečený česnek a nahradíme ho těstem na focacciu.
Než se focaccia upeče, připravíme si majonézu. Do misky rozklepneme vajíčko, které má pokojovou teplotu. K vajíčku přidáme olej v poměru 2:1.
Pokud mají obě suroviny stejnou teplotu, vyšleháme je pomocí ponorného mixéru do husté a pevné majonézy.
Do majonézy pak vyloupeme všechny stroužky pečeného česneku, osolíme a opepříme, přidáme pár kapek octa a lžičku hořčice. Ponorným mixérem rozšleháme do hladké kaše.
Upečené papriky vyjmeme z trouby, přeložíme do misky, a tu na chvíli uzavřeme potravinářskou fólií. Papriky se zapaří a budou se snáze loupat ze slupky.
Upečenou a vystydlou focacciu rozkrájíme na části.
Do misky nahrubo nasekáme hladkolistou petrželku, kapary a sušená rajčata.
Směs přidáme k pečeným paprikám a zamícháme.
Focacciu potřeme česnekovou majonézou a poklademe směsí paprik a bylinek. Ozdobíme česnekovými výhonky a můžeme podávat jako svačinu nebo studenou večeři.
V souvislosti s využitím česneku, kde česnekový klíček necháme na svém místě, vám nabízíme recept na domácí majonézu z pečeného česneku, pečené papriky a focacciu.
Pokud je česnek v teple, začne většinou klíčit. Právě česnekový klíček uvnitř stroužků může u citlivějšího člověka způsobovat problémy se stravitelností – u někoho se objeví nadýmání, říhání, i nepříjemný pocit „těžko od žaludku“. V česnekových klíčcích se nacházejí důležité živiny, antioxidanty a během procesu klíčení vznikají další nové enzymy, které dokáží silně působit na mnohé těžké nemoci. Zkusíme-li ochutnat česnekový klíček, zjistíme, že má velmi ostrou chuť – mnohdy i silnější než samotný česnek.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Beze ztrát, Fiskars, vitalia.cz, zahradkaruvrok.cz
Publikováno: 20. 4. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová