reklama

Střed česneku neboli klíček je zdraví prospěšný, neodstraňujte jej

Česnekový klíček obsahuje přibližně 400 různých látek – především vitaminy A, C, E, dále hořčík nebo draslík, a také sirné silice s antiseptickými účinky. I proto se mu občas přezdívá přírodní antibiotikum. Odstranit klíček ze středu česneku je velká škoda, protože právě v klíčku je koncentrováno to nejlepší, co rostlina vyprodukuje.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Česnekový klíček – elixír důležitých látek

Pravidelná konzumace česneku je žádoucí, pakliže chceme pro své tělo něco udělat a dodat mu důležité a zdraví prospěšné látky. Česnek má silný antimikrobiální účinek, díky čemuž významně přispívá k posilování imunity. Silice, které česnek obsahuje, patří mezi důležité antioxidanty, a představují tak ochranu proti volným radikálům.

Skupina látek obsahujících síru se v organismu aktivně podílí na celé řadě procesů příznivě ovlivňujících nervovou soustavu, činnost svalstva, krevní tlak nebo neutralizaci jedovatých látek. Síra se běžně používá při léčbě některých chorob, jako je artritida, revmatizmus, skleróza, plicní choroby, jaterní poruchy či při poruchách činnosti žlučníku, infekcí, vysokého tlaku, cukrovky a je také prostředkem proti stárnutí. Tyto látky jsou pak nejvíce koncentrovány ve středové části každého stroužku česneku. Tento střed nazýváme česnekový klíček.

Česnekový klíček je zdrojem vitaminů a enzymů
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Česnekový klíček je zdrojem vitaminů a enzymů

Konzumace česneku, resp. alicinu v něm obsaženém, je mimo jiné prevencí aterosklerózy či cukrovky a snižuje vysoký cholesterol a vysoký krevní tlak. 

Česnekové paličky rozkrojíme na dvě poloviny
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Česnekové paličky rozkrojíme na dvě poloviny

Česnek rozkrájíme na poloviny. Není potřeba paličky nijak zvlášť loupat.

Česnek pokapeme olejem
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Česnek pokapeme olejem

Rozkrájené paličky česneku vložíme do pekáče nebo na plech a zakápneme rostlinným olejem. Osolíme a dáme do předehřáté trouby na 200 °C. Jakmile začne česnek vonět, vyjmeme ho z trouby ven – cca za 10 minut.

Z papriky odstraníme semeníky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Z papriky odstraníme semeníky

Dále se budeme věnovat paprice. Použijeme velké masité papriky, kterým odstraníme stopku a vyřízneme semeník. Papriky rozkrájíme na poloviny nebo třetiny.

Papriky rozložíme na plech
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Papriky rozložíme na plech

Na plech dáme pečicí papír a papriky na něj rozložíme.

V troubě upečeme jak česnek, tak papriky
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
V troubě upečeme jak česnek, tak papriky

Pečeme v troubě společně s česnekem, ale zatímco česnek bude hotový během 10 minut, paprika si musí počkat alespoň půl hodiny.

Těsto musí kynout 12 hodin
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Těsto musí kynout 12 hodin

Alespoň 12 hodin předem bychom si měli připravit těsto na domácí focacciu, která potřebuje tento dlouhý čas k dokonalému vykynutí. Na těsto budeme potřebovat kvalitní bílou mouku na pizzu, olej, sůl, droždí a italské bylinky (tymián, šalvěj, rozmarýn a podobně).

Focacciu vytvarujeme na plechu
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Focacciu vytvarujeme na plechu

Focaccia bude potřebovat olej, proto vytřeme plech a těsto na něj rozprostřeme. Do povrchu těsta pomocí prstů zapravíme další podíl oleje, tentokrát se solí. Z trouby vyjmeme pečený česnek a nahradíme ho těstem na focacciu.

Na majonézu si připravíme vejce a olej
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Na majonézu si připravíme vejce a olej

Než se focaccia upeče, připravíme si majonézu. Do misky rozklepneme vajíčko, které má pokojovou teplotu. K vajíčku přidáme olej v poměru 2:1.

Ušleháme pevnou majonézu
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Ušleháme pevnou majonézu

Pokud mají obě suroviny stejnou teplotu, vyšleháme je pomocí ponorného mixéru do husté a pevné majonézy. 

Pečený česnek přidáme k majonéze
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Pečený česnek přidáme k majonéze

Do majonézy pak vyloupeme všechny stroužky pečeného česneku, osolíme a opepříme, přidáme pár kapek octa a lžičku hořčice. Ponorným mixérem rozšleháme do hladké kaše.

Vystydlé papriky oloupeme
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Vystydlé papriky oloupeme

Upečené papriky vyjmeme z trouby, přeložíme do misky, a tu na chvíli uzavřeme potravinářskou fólií. Papriky se zapaří a budou se snáze loupat ze slupky.

Focacciu necháme vystydnout a potom ji nakrájíme na díly
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Focacciu necháme vystydnout a potom ji nakrájíme na díly

Upečenou a vystydlou focacciu rozkrájíme na části.

Petrželku, kapary a sušená rajčata jsou základem "dresinku"
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Petrželku, kapary a sušená rajčata jsou základem "dresinku"

Do misky nahrubo nasekáme hladkolistou petrželku, kapary a sušená rajčata.

Dresink smícháme s pečenými paprikami
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Dresink smícháme s pečenými paprikami

Směs přidáme k pečeným paprikám a zamícháme.

Focacciu potřeme majonézou a poklademe pečenými paprikami
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Focacciu potřeme majonézou a poklademe pečenými paprikami

Focacciu potřeme česnekovou majonézou a poklademe směsí paprik a bylinek. Ozdobíme česnekovými výhonky a můžeme podávat jako svačinu nebo studenou večeři.

V souvislosti s využitím česneku, kde česnekový klíček necháme na svém místě, vám nabízíme recept na domácí majonézu z pečeného česneku, pečené papriky a focacciu.

Připravíme si suroviny na focacciu s česnekovou majonézou a pečenými paprikami
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Připravíme si suroviny na focacciu s česnekovou majonézou a pečenými paprikami
Žádné vaření se neobejde bez dobrého a ostrého nože. Je nezbytné vybrat správný styl nožů pro daný pokrm. Například velký kuchyňský nůž Fiskars All Steel je ideální pro většinu řezacích úkonů. Tento litý nůž má bezešvou nerezovou konstrukci, což znamená, že není vyráběn tradičním způsobem, ale inovativně. Je perfektně vyvážený a práce s ním je díky dokonalému ostří hračkou. Nedoporučuje se tyto nože dávat do myčky.

Pokud je česnek v teple, začne většinou klíčit. Právě česnekový klíček uvnitř stroužků může u citlivějšího člověka způsobovat problémy se stravitelností – u někoho se objeví nadýmání, říhání, i nepříjemný pocit „těžko od žaludku“. V česnekových klíčcích se nacházejí důležité živiny, antioxidanty a během procesu klíčení vznikají další nové enzymy, které dokáží silně působit na mnohé těžké nemoci. Zkusíme-li ochutnat česnekový klíček, zjistíme, že má velmi ostrou chuť – mnohdy i silnější než samotný česnek.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Beze ztrát, Fiskars, vitalia.cz, zahradkaruvrok.cz

Publikováno: 20. 4. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová