S příchodem jara a vzrůstajícími teplotami začíná období grilování, opékání i pikniků. A co by to bylo za táborové chvilky bez dobrých špekáčků? Nic nezlepší atmosféru jarního podvečera jako skvěle upečené masové lahůdky. Ale jak najít ten nejlepší špekáček, který rozzáří vaše chuťové pohárky a potěší všechny kolem? Pokud chcete mít jistotu, že si opravdu pochutnáte a že špekáček bude skvělý i pro vaše děti, přečtěte si rady řezníka Martina Čejky.
Kvalita začíná uvnitř – dbejte na konzistenci a strukturu
Špičkový špekáček začíná s kvalitními surovinami. „Správný špekáček vyžaduje vepřové maso, hovězí maso a hřbetní sádlo, nikoli plstní, které je jemnější," zdůrazňuje Martin Čejka. Když si vybíráte, sledujte strukturu a konzistenci. Špekáček by měl být pružný, křehký a soudržný, s rovnoměrnou strukturou masa a bílými tukovými očky.
Dejte na první dojem – barva a vůně napoví více, než si myslíte
Světle růžová barva a nepravidelné kostky špeku jsou znaky opravdové kvality. „Před ohřátím by měl špekáček vonět lákavě a být příjemně slaný a kořeněný," dodává řezník. Během grilování sledujte jeho chování – poctivý kousek bez přidané mouky zůstane na klacku, nespadne a zůstane šťavnatý.
Sledujte obsah masa i dalších přísad
Hodnotný špekáček obsahuje minimálně 40 % masa a neobsahuje nežádoucí látky jako lepek nebo sóju. „Dbejte na to, aby produkt neobsahoval strojně oddělené maso a aby obsah tuku nepřesáhl 45 %," radí Čejka. Vybírejte příště špekáčky s jistotou a užijte si perfektní chvilky u ohně s rodinou a přáteli!
Je libo špekáčky trošku jinak? Tady je super recept Martina Čejky!
Špekáčkový salát
- 1 kg špekáčků
- 100 g cibule
- 100 g kyselých okurek
- 2 lžíce kečupu
- 3 lžíce majonézy
- čajová lžíce worchestru
- čajová lžíce octa
- lžíce cukru
- 3 lžíce oleje
- 2 lžíce hořčice
- 3 lžíce láku z okurek
- špetka pepře
Postup:
Špekáčky pokrájejte na stejně velké kousky, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, okurky a další ingredience. Salát pořádně promíchejte a nechte vychladit. Takto připravený jej podávejte s čerstvým chlebem, posypaný hořčičnými semínky a čerstvou pažitkou.
Zdroj informací: Řeznictví a uzenářství Oldřich Čejka, s.r.o.
Publikováno: 20. 4. 2024, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce