Už naše babičky věděly, že naložená zelenina v soli vydrží v chladu dlouhé měsíce a vy ji budete mít vždycky po ruce, abyste s ní dochutili nejrůznější pokrmy. Budou nejen výborné, ale i plné vitaminů.
V soli naložená zelenina nezklame
Naložená zelenina v soli je skvělý způsob, jak dlouhodobě uchovat bohatou úrodu z vlastní zahrádky. Tímto způsobem v ní uchováte co nejvíce vitaminů a minerálů a skvěle vám poslouží k ochucení základů omáček, polévek a můžete ji vyzkoušet rovněž k dochucení karbanátků nebo sekané.
Co budete k přípravě jedné dávky potřebovat:
- ½ kg mrkve s natí
- ½ kg petržele s natí
- 1 bulvu celeru
- 40 dkg cibule
- 20 dkg česneku
- sůl
Přípravu naložené zeleniny začněte tím, že ji skutečně důkladně omyjete a mrkev s petrželí nastrouháte nahrubo nebo rozemelete v robotu.
Nejlépe jí bude v lednici
Vždycky pracujte s pečlivě opláchnutou zeleninou, protože ji pak nemusíte loupat, a ona si tak uchová co nejvíce důležitých a zdravých látek. Naložená zelenina v soli se zpracovává i s mrkvovou a petrželovou natí: obě jsou aromatické a chutnají podobně jako třeba libeček.
Cibuli pokrájejte nadrobno a česnek prolistujte a vmíchejte do nadrcené mrkve a petržele. Pak už jen přidejte dostatek soli a pořádně promněte rukama: lépe se tak propojí chuti a rozdrcená zelenina pěkně pustí šťávu. Hotovou směs napěchujte do dobře vymytých sklenic.
Pro uchování nakládané zeleniny v soli se nejlépe hodí lednice, kde vydrží až do příští sezóny. A pokrmy, které budete touto směsí ochucovat, už nesolte, protože dostatek soli je již v proleželé směsi.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 26. 4. 2024, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová