Falešná humrová pomazánka podle Květy Fialové

Některé věci z doby minulé jsou tak skvělé, že by bylo škoda nazývat je jinými jmény jen proto, že jejich původní je poněkud zavádějící. Neodlehčujte humrovou pomazánku jogurtem nebo zakysanou smetanou, patří do ní majonéza, a namažte si ji třeba na chlebíčky na silvestra.

Co budete potřebovat na humrovou pomazánku

4 PORCE / PŘÍPRAVA: 45 MINUT

  • 200 ml bílého vína
  • 3 cibule
  • 4 menší mrkve
  • 2 petržele
  • špetka provensálského koření
  • 600 g filé z tresky
  • ½ bulvy celeru
  • 200 g majonézy
  • 2 limety
  • ½ hrsti petržele (hladkolisté nebo kudrnky)
  • krupicový cukr dle chuti
  • sůl

Jak na výrobu humrové pomazánky

1. krok: rybu povařte…

Do 1 l vroucí vody vlijte víno, přidejte jednu oloupanou a rozkrojenou cibuli, jednu očištěnou mrkev a jednu petržel. Osolte, přidejte provensálské koření a vložte do nálevu rybu. Povařte ji 5 minut, nechte 10 minut chladnout, vyjměte a nechte ji okapat.

2. krok: zeleninu nastrouhejte…

Mezitím zbylé cibule oloupejte, nakrájejte nadrobno a osolte, aby pustily šťávu. Celer, petržel a zbylé mrkve oloupejte a nastrouhejte najemno.

3. krok: přidejte majonézu…

Z filé odstraňte případné kosti pomocí pinzety, maso rozdělte vidličkou na kousky velikosti sousta, promíchejte se zeleninou a majonézou. Osolte a chuť dolaďte citronovou šťávou a cukrem. Zakryjte potravinářskou fólií a uložte do lednice.

4. krok: podávejte…

Servírujte natřené na vece s plátky limety a snítkou petrželky.

Recept pochází z knihy:

Prostonárodní kuchařka Květy Fialové

Květa Fialová a Martin Slunečko

Falešná humrová pomazánka 2
Falešná humrová pomazánka 2 (Zdroj: Prima FTV)

Herečka Květa Fialová ráda a velmi dobře vařila pro svou rodinu i kolegy a její lásku k prostému domácímu jídlu od srdce se rozhodl zvěčnit televizní režisér Martin Slunečko. „Knihu jsme připravovali víc než rok, a to nejen s Květou, ale i s její dcerou Zuzanou Hášovou. Podařilo se jí ze Slovenska přivézt původní domácí kuchařku po Květině mamince.“ Nápadité recepty vycházející z prostých českých jídel, kuchyně její slovenské maminky i fantazie Květy Fialové doplňují její komentáře, vzpomínky na rodinu i herecké kolegy a fotografie z rodinného alba. Jídla nafotila přední česká divadelní a kulinární fotografka Alena Hrbková.

Vydalo nakladatelství Eat Cetera.

Další skvělé recepty najdete v nejnovějším čísle časopisu Prima Fresh

Autor:

Související k tématu