Je čas začít hubnout do plavek

Co si budeme povídat - plavková sezóna co nevidět začne klepat na dveře a my horečně přemýšlíme, jak se zbavit co možná nejrychleji přes zimu nastřádaných oblin, špíčků a záhybů. Marná sláva, bez pohybu to asi nepůjde, ale mohl by nám s tím pomoci také upravený jídelníček. Co se třeba na začátek připravit hubnoucí salát?

Je čas začít hubnout do plavek (Zdroj: Prima DOMA)

Léto tu bude co nevidět a my začínáme řešit závažný problém. A sice plavkovou sezónu. Mnoho z nás si během zimy a následně v době koronavirové karantény nejen pěkně odpočinulo, ale také si vypěstovalo pár kilíček navíc a v některých případech už asi nejde o roztomilé oblinky. Abychom tedy v létě nemuseli na koupališti děsit svými proporcemi ostatní návštěvníky, uděláme něco pro své zdraví a pokusíme se pár kilogramů zhubnout

Léto u vody
Léto a pobyt u vody se nezadržitelně blíží (Zdroj: Depositphotos)

Začneme třeba výživným hubnoucím salátem a detoxikačním nápojem. Kromě toho, že nám upraví životosprávu, má i čistící vlastnosti, což po dlouhém období domácí karantény jistě mnozí z nás ocení. 

Detoxikační drink

Suroviny:

  • 1 sklenice vody
  • 2 polévkové lžíce jablečného octa
  • 1 čajová lžička medu

Postup:

Do sklenice s vodou dáme 2 lžíce jablečného octa a 1 lžičku medu. Důkladně rozmícháme. Pijeme každý den ráno. Tím docílíme postupného očištění našeho organismu, nastartování metabolických činností a v důsledku toho i započneme hubnout. 

Detox nápoj
Do sklenice vody dáme jablečný ocet a med (Zdroj: Prima DOMA)

Hubnoucí výživný salát

Suroviny: 

  • 1 jablko
  • 1 kedlubna
  • 1 mrkev
  • ½ celeru
  • mistička kysaného zelí
  • 150 g tvrdého sýra Ementál
  • šťáva z ½ citronu
Suroviny
Jablka se zeleninou tvoří zajímavou, ale chutnou směsici (Zdroj: Prima DOMA)

Postup:

Všechnu zeleninu a jablko oloupeme a nastrouháme nahrubo do misky. Přidáme alespoň polévkovou lžíci kysaného zelí a nastrouhaný ementál. Zalijeme šťávou z citronu a můžeme ihned konzumovat.

Zelenina a ostatní
Všechny suroviny nahrubo nastrouháme (Zdroj: Prima DOMA)
Smíchání
Všechno pečlivě smícháme a ochutíme citronem (Zdroj: Prima DOMA)

Kombinace ovoce a zeleniny je překvapivě chutná, šťavnatá a samozřejmě též zdravá. Jablka obsahující pektiny napomáhají s trávením, stejně tak vláknina, obsažená v kedlubně a celeru. Celer navíc kromě známých afrodiziakálních účinků napomáhá také zlepšení činnosti trávicích enzymů, podporuje funkci ledvin, snižuje krevní tlak, cholesterol a riziko rakoviny žaludku a tračníku, a v neposlední řadě také ulevuje od zácpy. Mrkev pak má detoxikační schopnosti, zmírňuje v těle zánětlivé procesy a upravuje činnost jater a hormonů. Kedlubny zajišťují optimální hladinu hormonů, posilují imunitu, zlepšují zrak a jsou prevencí proti vzniku šedého zákalu. Pomáhají také lidem, trpícím cukrovkou. Kysané zelí je pak všeobecně považováno za všelék, má vysoký obsah vitamínu C a významně napomáhá trávení a snižování rizika výskytu rakoviny tlustého střeva. 

Zkuste tento chutný vitamínový salát konzumovat minimálně týden jako večeři a uvidíte, že se brzy budete cítit lépe a hubenější.

Související k tématu