Velké svatební dorty samozřejmě připravují hlavně profesionálové, ale na tuto luxusní jedlou a sladkou kytici vlastně potřebujete jen průměrné cukrářské vzdělání. Výsledek je nicméně hvězdný – dort v podobě svatební kytice. Nevěříte?
Co budete potřebovat na netradiční dort svatební kytice
Suroviny na těsto
- 300 g změklého másla
- 300 g vláčného přírodního krupicového cukru
- 4 velká vejce
- 250 g hladké mouky
- 100 g mletých mandlí
- 2 ½ lžičky prášku do pečiva
- kůra z 1 pomeranče + 2 lžíce šťávy
- 1 lžička mandlového extraktu
Suroviny na krém
- 200 g másla
- 450 g moučkového cukru
- 200 g jemného krémového sýra nebo žervé
- 1 lžička mandlového extraktu
- 1 lžíce pomerančové šťávy
- potravinářské barvivo dle volby (růžové se žlutou vytvoří korálový odstín)
- 250 g zelené cukrářské hmoty nebo marcipánu
Jak budete postupovat při výrobě netradičního dortu svatební kytice
1. krok: předehřejte troubu
Troubu předehřejte na 170 °C. Do důlků dvou dvanáctidůlkových plechů na muffiny vložte papírové košíčky, ideálně zelené.
2. krok: připravte těsto
Máslo s cukrem zpěňte, až bude směs světlá a nadýchaná. Po jednom zašlehávejte vejce, vždy ho dobře zatřete. Pak přidejte mouku, mleté mandle, prášek do pečiva a špetku soli. Promíchejte a pak přidejte pomerančovou kůru a šťávu a mandlový extrakt a znovu dobře promíchejte.
3. krok: upečte muffiny
Za pomoci dvou lžiček rozdělte těsto do připravených košíčků. Košíčky pečte 22 až 25 minut, po 15 minutách vyměňte pozici plechů v troubě. vyndejte z trouby, nechte 10 minut chladnout ve formách a pak přesuňte na drátěnou mřížku k úplnému vychladnutí. (Košíčky si můžete připravit i několik týdnů dopředu a uchovat v mrazáku).
4. krok: vyšlehejte krém
Na krém dejte máslo do velké mísy a elektrickými metlami ho ušlehejte dohladka. Přidejte moučkový cukr, krémový sýr, mandlový extrakt a pomerančovou šťávu. Nejprve vše utřete stěrkou, pak prošlehejte elektrickými metlami na hladký krém. Ten případně obarvěte podle přání. (Máte-li tekutou barvu, krém trochu zřídne a možná budete muset přidat trochu víc moučkového cukru).
5. krok: vytvořte světlé růže
Polovinu krém přesuňte do velkého cukrářského sáčku s nasazenou hvězdicovou špičkou. Držte ho přímo nad středem košíčku a krouživým pohybem vytlačujte krém do tvaru růže.
6. krok: vytvořte tmavší růže
Až vytvoříte 12 růží, zbylý krém ze sáčku vraťte do mísy, promíchejte ho se zbylým krémem a přidejte trochu barviva, aby vznikl tmavší odstín (je-li krém řídký, zahustěte moučkovým cukrem). Stejným způsobem pak ozdobte zbylých 12 košíčků. Naplněné košíčky pak uchovejte v chladu, vydrží až 11 dnů v ledničce. Z cukrářské hmoty si vykrojte lístky.
7. krok: nazdobte květináč
Na sestavení kytice budete potřebovat nový květináč o průměru 15 cm, polystyrénovou kouli o průměru 15 cm, zelený balicí papír, lepicí pásku, 24 krátkých špejlí a případně stužku na ozdobu. Košíčky zespodu zapíchněte do košíčku a druhým koncem do papírem obalené koule, vložené do květináče a uchycené lepicí páskou. Střídejte světlejší a tmavší růže, nakonec dozdobte lístky a případně ovažte stuhou.
Zdroj informací: L. A. CREATIVE FOOD
Publikováno: 7. 3. 2018, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce