reklama

Dort svatební kytice: Jak překvapit svatebčany netradiční sladkou dekorací

Velké svatební dorty samozřejmě připravují hlavně profesionálové, ale na tuto luxusní jedlou a sladkou kytici vlastně potřebujete jen průměrné cukrářské vzdělání. Výsledek je nicméně hvězdný – dort v podobě svatební kytice. Nevěříte?

i (Zdroj: L. A. CREATIVE FOOD)
Originální svatební dort – kytice růží

Co budete potřebovat na netradiční dort svatební kytice

Suroviny na těsto

  • 300 g změklého másla
  • 300 g vláčného přírodního krupicového cukru
  • 4 velká vejce
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g mletých mandlí
  • 2 ½ lžičky prášku do pečiva
  • kůra z 1 pomeranče + 2 lžíce šťávy
  • 1 lžička mandlového extraktu

Suroviny na krém

  • 200 g másla
  • 450 g moučkového cukru
  • 200 g jemného krémového sýra nebo žervé
  • 1 lžička mandlového extraktu
  • 1 lžíce pomerančové šťávy
  • potravinářské barvivo dle volby (růžové se žlutou vytvoří korálový odstín)
  • 250 g zelené cukrářské hmoty nebo marcipánu

Jak budete postupovat při výrobě netradičního dortu svatební kytice

1. krok: předehřejte troubu

Troubu předehřejte na 170 °C. Do důlků dvou dvanáctidůlkových plechů na muffiny vložte papírové košíčky, ideálně zelené.

2. krok: připravte těsto

Máslo s cukrem zpěňte, až bude směs světlá a nadýchaná. Po jednom zašlehávejte vejce, vždy ho dobře zatřete. Pak přidejte mouku, mleté mandle, prášek do pečiva a špetku soli. Promíchejte a pak přidejte pomerančovou kůru a šťávu a mandlový extrakt a znovu dobře promíchejte.

3. krok: upečte muffiny

Za pomoci dvou lžiček rozdělte těsto do připravených košíčků. Košíčky pečte 22 až 25 minut, po 15 minutách vyměňte pozici plechů v troubě. vyndejte z trouby, nechte 10 minut chladnout ve formách a pak přesuňte na drátěnou mřížku k úplnému vychladnutí. (Košíčky si můžete připravit i několik týdnů dopředu a uchovat v mrazáku).

Základem dortu jsou muffiny ozdobené růžovým květem
i (Zdroj: L. A. CREATIVE FOOD)
Základem dortu jsou muffiny ozdobené růžovým květem

4. krok: vyšlehejte krém

Na krém dejte máslo do velké mísy a elektrickými metlami ho ušlehejte dohladka. Přidejte moučkový cukr, krémový sýr, mandlový extrakt a pomerančovou šťávu. Nejprve vše utřete stěrkou, pak prošlehejte elektrickými metlami na hladký krém. Ten případně obarvěte podle přání. (Máte-li tekutou barvu, krém trochu zřídne a možná budete muset přidat trochu víc moučkového cukru).

5. krok: vytvořte světlé růže

Polovinu krém přesuňte do velkého cukrářského sáčku s nasazenou hvězdicovou špičkou. Držte ho přímo nad středem košíčku a krouživým pohybem vytlačujte krém do tvaru růže.

6. krok: vytvořte tmavší růže

Až vytvoříte 12 růží, zbylý krém ze sáčku vraťte do mísy, promíchejte ho se zbylým krémem a přidejte trochu barviva, aby vznikl tmavší odstín (je-li krém řídký, zahustěte moučkovým cukrem). Stejným způsobem pak ozdobte zbylých 12 košíčků. Naplněné košíčky pak uchovejte v chladu, vydrží až 11 dnů v ledničce. Z cukrářské hmoty si vykrojte lístky.

Vyzkoušejte i jiné druhy květin
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vyzkoušejte i jiné druhy květin

7. krok: nazdobte květináč

Na sestavení kytice budete potřebovat nový květináč o průměru 15 cm, polystyrénovou kouli o průměru 15 cm, zelený balicí papír, lepicí pásku, 24 krátkých špejlí a případně stužku na ozdobu. Košíčky zespodu zapíchněte do košíčku a druhým koncem do papírem obalené koule, vložené do květináče a uchycené lepicí páskou. Střídejte světlejší a tmavší růže, nakonec dozdobte lístky a případně ovažte stuhou.

Zdroj informací: L. A. CREATIVE FOOD

Publikováno: 7. 3. 2018, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce