Štrůdl je tradiční a velmi oblíbený moučník z jablek, který připravujeme asi nejčastěji. Každá hospodyňka má svůj tajný recept. Existuje samozřejmě nespočet variací na toto téma. Vyzkoušejte tento, který je hotový téměř za 5 minut a který můžete připravit i ve chvíli, kdy už návštěva sedí na gauči.
Moučník z jablek 100× jinak
Tradiční štrůdl z jablek s rozinkami, ořechy a spoustou skořice je také zlato našich kuchyní. Tento oblíbený moučník z jablek se připravuje nejen v sezóně jablek, ale díky jejich dostupnosti po celý rok. Receptů a návodů na jejich přípravu je nespočet a každý je maličko jiný.
Nabídneme vám také jeden recept, který je složením sice stejný jako ty nejběžnější štrůdly, ale zato vás překvapí rychlost jeho přípravy. Výborně se vám takový recept bude hodit ve chvíli, kdy opravdu spěcháte, nebo když přišla neočekávaná návštěva.
Suroviny:
- 1 balíček listového těsta
- 2 větší jablka
- sekané ořechy
- sekané mandle
- rozinky
- skořicový cukr
Postup přípravy:
Použijeme již rozválené listové těsto, které se dá koupit v obchodě jak čerstvé, tak zamrazené. Plát těsta si rozložíme a rozdělíme na 4 díly.
Jablka omyjeme, rozkrojíme a vyjmeme jádřinec. Kdo chce, může jablka i oloupat, ale tím se připravuje o všechny cenné látky, které se pod slupkou jablíček skrývají.
Následně jablka nastrouháme nahrubo na struhadle.
Na každý díl těsta dáme jedno nastrouhané jablko.
Nastrouhaná jablka posypeme skořicovým cukrem.
Potom můžeme přidat podle chuti rozinky, ořechy nebo mandle anebo také všechno dohromady.
Každý čtverec těsta s jablky přeložíme napůl jako psaníčko a okraje pořádně přitiskneme k sobě, aby ze štrůdlů při pečení nevytekla šťáva.
Nyní bychom měli rozpálit troubu a štrůdly potřít vejcem. V našem superrychlém receptu si toto odpustíme a náš moučník z jablek zapečeme v toustovači. Toustovač si vyložíme pečicím papírem, čímž docílíme toho, že se štrůdl nebude připalovat.
Pečeme obdobně jako klasické tousty cca 5 minut. Po upečení vyjmeme štrůdly z toustovače a na talíři posypeme moučkovým cukrem.
Tento jednoduchý moučník z jablek je vítanou a rychle připravenou pochoutkou, kterou zvládnou dokonce i děti. Nechte se inspirovat a vyzkoušejte tuto jednoduchou vychytávku i u vás doma.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 19. 5. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová