reklama

Jak správně uchovat doma uzené maso?

Dobře vyuzené maso je konzervováno jednak samotným uzením, a pak také solí. Kouř a sůl jsou skvělé konzervanty, které zaručí, že uzené maso vydrží poměrně dlouho. Přesto ale není na místě podcenit následné uskladnění uzeného masa. Je dokonce několik způsobů, jak s uzeným masem naložit, aby vydrželo co nejdéle a nezkazilo se. Je potřeba dbát na správnou teplotu a vybrat ten správný způsob.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Domácí uzené maso je potřeba správně uskladnit, aby neztratilo nic ze své kvality a trvanlivosti

Uzené maso a jeho skladování

Čerstvě vytažené uzené maso z udírny je naprostá pochoutka, která se na stole dlouho neohřeje. Ať už se jedná o vepřové uzené maso, které je asi nejoblíbenější, případně o uzená kuřecí stehna či ryby (a případně i domácí uzené sýry a další pochoutky), většinou si nelámeme hlavu s tím, kam zbytek uskladníme. Ono totiž často ani není co schovávat a uskladňovat.

Pokud ale přeci jen vyudíme dostatek masa do zásoby, vyvstává nerudovská otázka - kam s ním. Uzené maso je zvláštní "druh", který musí kvůli trvanlivosti a kvalitě být správně uskladněn. 

První podmínkou je, že maso musí být dokonale vyuzené, pak vydrží opravdu dlouho. Proto po vyndání z udírny zkontrolujte, zda byly všechny kusy masa prouzeny i v jádru (střed svaloviny), zda na řezu nevnímáme různé stupně barevnosti a zejména, zda je maso prouzené i u kosti. 

Uzené maso nechte před uskladněním úplně vystydnout
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Uzené maso nechte před uskladněním úplně vystydnout

Druhou podmínkou je uchování masa v chladu a ideálně v konstantní teplotě.
Můžeme vyuzené maso samozřejmě uchovávat v lednici. Avšak platí zde velké podmínky:
1. Uzené maso musí být dobře zabalené v ochranné fólii (vyhněte se ale raději plastovým sáčkům).
2. Do lednice se ukládá zcela vychladlé. Pokud bude maso v obalu, byť i jen mírně teplé, zapaří se a zkazí se. Uzené maso vydrží lednici minimálně 2 týdny.

Další možností je dobře větraná a přiměřeně chladná spíž, kde je teplota maximálně do 15 °C. Zde bychom měli uzené maso nechat zavěšené v místě, kde proudí vzduch. Po čase bude z masa odkapávat tuk, proto rozložte na zem voskovaný nebo pečící papír, případně rozmístěte misky či talířky. Zachycený tuk je běžně konzumovatelný, namažte si jej na chleba nebo použijte do základu k cibulce.

Pokud necháme uzené maso volně viset, musíme zajistit větrání
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Pokud necháme uzené maso volně viset, musíme zajistit větrání

Uzené maso je též bez problému zamrazitelné. Zmrazené maso vydrží minimálně 6 měsíců. 

Uzené můžete také zavařit. Při zavařování ale nesmíte podcenit jednu důležitou věc, a to správnou teplotu. Ta, na rozdíl od zavařování jiných potravin, musí být 100 °C. Uzené maso vložíte do zavařovacích sklenic, zalijete nálevem (používá se většinou voda a bobkový list, celé nové koření a celý pepř, případně můžete nálev udělat i ostrý pomocí chilli papriček) nebo vývarem. Sterilace musí být dvoufázová. Takové zavařování spočívá v tom, že jsou sklenice zcela ponořené ve vodě, a musí se  sterilovat přibližně 20 minut. Následně je potřeba vyndat z vody a otočit víčkem dolů. Stejný postup opakujeme i následující den. 

Uzené maso je možné zamrazit, a dokonce i zavařit do sklenic
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Uzené maso je možné zamrazit, a dokonce i zavařit do sklenic

A taktéž se dá uzené maso uchovávat zavakuované. Doba skladování uzenin ve vakuovém balení závisí na několika faktorech. Jednak na kvalitě samotného obalu a jeho těsnosti. Některé druhy uzenin, jako jsou uzeniny a sýry, lze ve vakuovém balení skladovat až 2 týdny. Ryby a maso (šunka nebo slanina) si přitom dokážou uchovat svou kvalitu 1-2 měsíce. Druhým faktorem je vhodná teplota. Výrobek by měl být skladován na chladném a suchém místě při teplotě mezi 0 °C a 4 °C. Trvanlivost vakuově balených uzenin lze prodloužit zmrazením.

Zdroj informací: nasezahrada.com, blog.grilykrby.cz, obyvat.cz

Publikováno: tento týden, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová