reklama

Využijte zelí vnitřně i zvenčí

Ať už dáváte přednost červené, nebo bílé variantě, věřte, že léčivé zelí skrývá mnohem víc, než jen bohatou porci vitaminu C. Zkuste ho použít i zevně na některé kožní problémy a neduhy, díky obsahu prospěšných látek může být pomocníkem i zde.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Co umí léčivé zelí?

Zkuste využít léčivé zelí nejen jako přílohu, ale také k zevním obkladům. Pokud vás trápí artritida, ekzémy, vyrážky nebo jste se poranili, zkuste to s listem. Nejdříve pečlivě zploštěte zelný list pomocí svých dlaní, můžete ho i trochu pomačkat, a dejte ho buď na hodinu do lednice, nebo na chvíli na mírně rozehřátou pánev. Poté jednoduše aplikujte zelný obklad na postižené místo a pozorujte účinky – uvidíte, jak bolest a otok okamžitě ustupují. Tento tradiční léčebný postup je překvapivě účinný a příjemný. Namletý zelný list smíchaný s bílkem pak může pomoci i při popáleninách.

List zelí stačí pomačkat a použít
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
List zelí stačí pomačkat a použít

Léčivé zelí má i další prospěšné účinky

Využít můžete léčivé zelí i jinak. Ne nadarmo se totiž nazývá také lék chudých – působí pozitivně na trávicí i močové ústrojí, podporuje dobré zažívání i metabolismus. Šťáva ze zelí je pak prostředkem, který má pozitivní vliv při léčbě žaludečních i dvanácterníkových vředů a hraje svou roli také při zácpě, říká MUDr. Zbyněk Mlčoch.

A co v zelí najdete?

Zelí je výborným zdrojem vitaminů, minerálů a dalších prospěšných látek. Obsahuje vysoké množství vitaminu C, K a B komplexu, které podporují imunitu, nervový systém a celkovou energii. Z minerálů najdeme v zelí draslík pro zdravý krevní tlak, vápník a hořčík pro kosti a svaly, a železo. Navíc obsahuje vlákninu pro dobré trávení, antioxidanty, které chrání buňky, a v kysaném zelí probiotika působící pozitivně na střevní mikroflóru. Zelí tak celkově posiluje obranyschopnost, trávení, snižuje riziko některých nemocí a prospívá kostem. Jak ho můžete konzumovat, a využít tak jeho účinků?

Červené i bílé zelí je plné vitaminů
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Červené i bílé zelí je plné vitaminů

Syrové:

  • jemně nakrouhané do salátů s mrkví, jablkem, ořechy a jogurtovým dresinkem
  • listy zelí jako obal na plnění masové, sýrové nebo zeleninové směsi
  • strouhané do smoothie s ovocem a zeleninou

Tepelně upravené:

  • kysané zelí jako příloha k masu, do salátů, do polévek
  • pečené na plechu s masem a bramborami
  • dušené s cibulkou, kmínem a kořením
  • vařené v polévkách i omáčkách

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, bylinkyprovsechny.cz

Publikováno: 3. 4. 2024, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová