Jaký je neoblíbenější nápoj světa, pokud pomineme vodu? Není to káva, ale čaj. Černý, zelený, sypaný nebo v pytlíčcích – čaj má mnoho podob a tu svou oblíbenou si vybere asi každý. Pokud v jednotlivých druzích tak trochu tápete anebo si nejste jisti, jak si pití čaje vychutnat naplno, přinášíme vám několik rad a tipů.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/5a/a4/column/5aa483613efc360bdfd0c57a54bde70c_depositphotos_150964734_l.jpg)
Trocha historie pití čaje
To, že čaj lidstvo zná už tisíce let, asi nikoho nepřekvapí. Podle oblíbené legendy – jak jinak než z Číny – vznikl ale první šálek čaje vlastně náhodou. Sluha měl nalévat císaři horkou vodu, když tu do ní spadl lístek ze stromu, pod kterým seděl. Císař, který měl zálibu v bylinkách, se rozhodl nový nápoj ochutnat. A tak byl před třemi tisíci let na světě první šálek čaje.
Z Číny, kolébky čaje, se aromatický nápoj brzy rozšířil do dalších východních zemí. Na západ se pak čaj dostal až někdy v 16. století ve spojení se zámořskými cestami a objevy a ve Velké Británii, která je považována na evropskou kolébku pití čaje, se v šálcích usídlil v 17. století.
Dva šálky na zdraví
Každý z nás za rok spotřebuje přibližně 200 g čaje – asi 100 běžných šálků. V Evropě tak patříme spíše k podprůměru. První příčka ovšem nepatří Angličanům, jak by mnozí domnívali, ale Turkům. Ti ročně spotřebují přes 3 kg čaje na osobu! Oproti nim jsou tak slavní Britové s necelými dvěma kilogramy doslova žabaři.
Kolem pití čaje nepanuje rozhodně tolik kontroverze, jako je tomu u kávy. Odborníci se shodují, že pití přibližně dvou až tří šálků čaje denně prospívá imunitnímu systému, působí protizánětlivě a jako prevence kardiovaskulárních onemocnění. Čaj totiž obsahuje polyfenoly, které působí jako silný antioxidant. I v čaji pak najdeme kofein (někdy označovaný jako thein), který má povzbuzující účinky – a na rozdíl od kávy jsou šetrnější a trvalejší.
A kdy se pití čaje vyvarovat? Vyšší množství vypitého čaje může působit dráždivě pro osoby, které trpí citlivějším zažíváním nebo žaludečními problémy. „Vzhledem k obsahu kofeinu je pak u dětí či těhotných lepší sáhnout spíše po ovocných a bylinných variantách nebo po čajích, které mají kofeinu minimum. Vhodnou alternativou je třeba sladký a chuťově velmi příjemný rooibos,“ doplňuje Petr Souček, specialista na nápoje.
Není čaj jako čaj
Ačkoli někdo si vystačí s klasikou v podobě černého čaje, trh je samozřejmě mnohem pestřejší. Možná řadu lidí překvapí třeba to, že druhy čajů se odlišují především tím, jak se lístky zpracovávají a ne tím, že by pocházely z jiných rostlin. Pojďme se podívat na nejčastější druhy čajů trochu víc zblízka.
Pití černého čaje
Má nejvyšší obsah kofeinu a je tak vhodnou náhradou kávy, pokud si ji nemůžete dopřát třeba ze zdravotních důvodů. Díky polyfenolům pozitivně působí na kardiovaskulární systém a zlepšuje také trávení.
Zelený čaj
Je produktem stejné rostliny jako čaj černý, liší se jen způsobem zpracování. Má vysoký obsah flavonoidů, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, pozitivně ovlivňuje krevní cukr a působí protizánětlivě. Často se využívá jako podpora při hubnutí.
![Zelený čaj podporuje produktivitu, podporuje hubnutí a snižuje riziko výskytu srdečních onemocnění](https://img.primadoma.cz/w_2/39/7a/column/397a819cc707ddbfc2504d2069c6afd6_kosik_authentic-ceylon-green.jpg)
Matcha
Speciální varianta zeleného čaje, kdy se listy čajovníku rozemelou na velmi jemný prášek. Matcha se může pochlubit vysokým obsahem antioxidantů, vitaminů a minerálů. Uklidňuje, pozitivně ovlivňuje metabolismus a trávení, zlepšuje koncentraci a posiluje imunitní systém.
Bílý čaj
Čajové lístky na bílý čaj se sbírají ještě předtím, než se plně rozvinou, i proto bývá dražší než ostatní čaje. Má velmi jemnou chuť, obsahuje méně kofeinu než bílý či zelený čaj a hodí se tak i pro ty, kdo se kofeinu spíše vyhýbají. Díky vysokému obsahu antioxidantů působí velmi pozitivně na celkové zdraví.
![Čaje jsou plné antioxidantů](https://img.primadoma.cz/w_2/4d/9a/column/4d9ac2f46c1490dae7f8055b05360b0a_depositphotos_1971208_l.jpg)
Pu-erh čaj
Pu-erh se připravuje fermentací čajových lístků a je nejčastěji dostupný v zelené a tmavé variantě. Často se využívá jako součást redukčních diet, snižuje hladinu krevního cukru a cholesterolu. Působí protizánětlivě a antibakteriálně.
Čaje-nečaje
Speciální kategorii si zaslouží i nápoje, které nepochází z lístků čajovníku, ale často jsou pod čaje zařazované. Jsou to nejrůznější bylinné a ovocné čaje, které jsou velmi oblíbené, i když se vlastně o čaje nejedná. Patří sem také velmi chutný rooibos, který pochází z jižní Afriky a má sytě červenou barvu. Rooibos neobsahuje kofein a je tak skvělým nápojem třeba i pro děti.
Mezi „nečaje“ můžeme zařadit také vyhledávané yerba maté – tradiční jihoamerický nápoj z cesmíny paraguajské. Yerba má protizánětlivé účinky, podporuje metabolismus a je velmi povzbuzující, takže se jeho konzumace doporučuje spíše v dopoledních hodinách. Pije se kovovým brčkem z kalabasy, tradiční nádoby vyráběné z tykve, ale i dřeva nebo keramiky.
![Ovocný čaj mají rádi malí i velcí](https://img.primadoma.cz/w_2/8d/86/column/8d8651682e82a0b3be747466b2f9418c_kosik_authentic-bezinka-a-boruvka.jpg)
Pozor na skladování
Pokud patříte mezi čajové maniaky a doma máte víc než jednu krabičku černého čaje v sáčcích, měli byste si dát pozor na správné skladování. Čaj má tendenci přijímat vlhkost a pachy z okolí a měl by být uchováván v temnu a suchu, mimo dosah vysokých teplot. Výraznější druhy pak nikdy nedávejte dohromady s jemnými čaji, protože by od sebe mohly převzít aroma.
„I čaje – především pak bylinné – bývají cílem potravinových molů, kteří se umí dostat do běžných krabiček nebo prokousat jemné sáčky. Čaje proto umisťujeme do vzduchotěsných dóz a pravidelně kontrolujeme. Při správném skladování nám čaj vydrží řadu měsíců, aniž by ztratil aroma,“ doplňuje odborník Petr Souček.
Domácí čajový rituál
Podávání čaje je v mnoha zemích především velkým rituálem s tisíciletou tradicí. V Evropě možná čajovým rituálům tolik nedáme, nicméně čajovny jsou oblíbené i v našich zeměpisných šířkách. A pokud tedy chcete vyzkoušet zážitkové pití čaje, navštivte některou z nich.
A jak na domácí přípravu čaje? Základem je správná teplota vody. Zatímco černý čaj nebo bylinné nápoje snesou i vyšší teploty blížící se bodu varu a louhování okolo pěti minut, u bílého a zeleného čaje musíte vodu zahřát nejvýše na 70–80 ° C a doba louhování je velmi krátká – přibližně dvě až tři minuty. Pokud chcete mít z čaje maximální požitek, použijte na přípravu filtrovanou nebo pramenitou vodu.
Tip:
S mlékem, nebo bez? Pro někoho je představa mléka v černém čaji nepřijatelná, přesto jde o velmi oblíbený způsob podávání, obzvlášť ve Velké Británii. Mléko chuť čaje zjemní a zároveň zlepší absorpci tělu prospěšných látek.
Zdroj informací: Košík.cz, s. r. o.
Publikováno: 4. 3. 2024, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce