reklama

Chutný čaj v létě osvěží, v zimě zahřeje. Udělejte z jeho přípravy a popíjení nevšední zážitek!

Příprava a popíjení čajů může být pro někoho běžným, nezajímavým úkonem, pro jiného naopak příjemným, smysly povznášejícím zážitkem či přímo rituálem. Pokud si libujete v popíjení speciálních čajů a chcete si je opravdu vychutnat, nestačí zalít čajový sáček vařící vodou, osladit ho a ochutit citronem. Čajový rituál má svá pravidla a je nutné mu věnovat čas.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Sběrači čajových lístků na čajovníkových plantážích (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Čaj pro zdraví, povzbuzení i dobrou náladu

Existují čaje ovocné, černé, zelené, bílé nebo bylinné. Jejich chuť a účinky se odvíjejí od druhu a kvality použité suroviny, přitom se v nich skrývá množství léčivých a povzbuzujících látek. Čaj zažene nejen žízeň, ale i splín, zlepší náladu, povzbudí mozkovou činnost, posílí imunitu, podpoří dobré trávení, metabolismus a může pomoci v léčbě mnohých onemocnění. Při správné volbě a dávkování má čaj   pozitivní vliv na náš organismus.

Oblasti pěstování čaje

Čaj se pěstuje hlavně v tropech a subtropech, kde je dostatech srážek. Nejkvalitnější čaje pocházejí z vyšších nadmořských výšek, až kolem 2 500 metrů. Největší čajovníkové plantáže jsou v Asii, Jižní Americe a Africe. Čaj se pěstuje v Indii, Nepálu, Číně, na Srí Lance, v Malajsii nebo Tanzánii. Sklizeň čajových listů probíhá většinou během celého roku.

Čajové plantáže na Srí Lance, kde se pěstuje známý cejlonský čaj
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Čajové plantáže na Srí Lance, kde se pěstuje známý cejlonský čaj

Sušení a zpracování čajových lístků

Otrhané čajové lístky se podle druhu čaje suší buď přirozeně na slunci, nebo ve vnitřních prostorách, kde se prouděním vzduchu nechají zavadnout, poté se většinou ručně drtí, řežou či smotávají. Výslednou  kvalitu čaje ovlivňuje oxidace, která se provádí za určité vlhkosti a teploty. Poté se čaj třídí a balí. Ručně zpracované čaje jsou kvalitnější a samozřejmě dražší.

Čajové lístky sušené přirozeně, na slunci
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Čajové lístky sušené přirozeně, na slunci

Vlastnosti a kvalita čajů

Každý čaj má svoji typickou chuť, barvu a aroma. Nejkvalitnější čaje jsou čaje sypané, které obsahují množství prospěšných látek, jsou dobře stravitelné, nedráždí žaludek a jejich účinky jsou dlouhodobé. Kvalitní černé a zelené čaje dokonce podporují tvorbu dopaminu a serotoninu, což jsou takzvané hormony štěstí. Obsahují vitamíny skupiny C, B, E, K, minerální látky - měď, železo, sodík, vápník, draslík a další.

Sypané čaje obsahují množství prospěšných látek pro náš organismus
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Sypané čaje obsahují množství prospěšných látek pro náš organismus

Černý čaj na povzbuzení

Černý čaj má, oproti zelenému a bílému čaji, vysoký obsah teinu, což je druh kofeinu, který se do organismu vstřebává postupně. Proto je černý čaj ideální pro zahnání únavy a zvýšení koncentrace. Na obsah teinu má vliv i doba louhování, což je maximálně do dvou minut. Při delším louhování se povzbuzující účinky čaje výrazně snižují. Černé čaje si udržují dlouho svoji typickou chuť a aroma, a tak je lze skladovat déle než zelené. Černý čaj je vhodné pít ráno nebo během dopoledne, určitě ne navečer, před spaním.

Černý čaj je vhodné pít při únavě a pro zvýšení koncentrace
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Černý čaj je vhodné pít při únavě a pro zvýšení koncentrace

Zelený čaj na uklidnění

Zelené čaje obsahují více antioxidantů než černé a nemají tak velké povzbuzující účinky. Jejich chuť je oproti černým čajům méně výrazná. Jsou bohaté na vitamín C, podporují spalování tuků, posilují imunitu, pomáhají v prevenci srdečních a cévních onemocnění či onemocnění dásní. Obsahují látky, které zpomalují růst bakterií v ústech a obnovují přirozenou obranyschopnost. Zelené čaje jsou vhodné k odpolednímu popíjení.

Vzácnější čaj bílý

Bílý čaj, nazývaný nápojem císařů, má původ v Číně. Jeho zpracování je poměrně náročné a ojedinělé. Čajové lístky (pupeny s bílostříbrnými chloupky) se sbírají ručně, a to ještě nerozvinuté na počátku vegetačního období. Zásadní při zpracování bílého čaje je pomalé sušení. Bílé čaje jsou delikatesou, mají lahodnou a jemnou chuť i příjemné aroma.

Usušené lístky bílého čaje
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Usušené lístky bílého čaje

Obsahují množství pro organismus příznivých látek. Při přípravě je doporučeno zalévat čaj vodou o teplotě 75-80 ⁰C, čaj je možné louhovat opakovaně a popíjet během celého dne.

Zdroj informací: mojemedicina.cz; darka-shop.cz; prozeny.cz

Publikováno: 28. 5. 2022, Autor: Běla Nedorostová, Profil autora: Běla Nedorostová