reklama

Nejen káva umí nabudit a pomoci s únavou

Káva je celosvětově rozšířeným nápojem. Pije se po celém světě a málokdo si dovede představit ráno bez lahodného hrnku kávy. Kávu pijeme nejen pro její chuť, ale i pro její účinky. Zejména díky obsaženému kofeinu dovede nabudit a povzbudit při nedostatku energie. Na kávě se snadno vytváří závislost a často máme pocit, že bez ranní kávy ani nezačneme fungovat.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Vyzkoušejte nápoje, které povzbudí stejně jako tradiční káva )(Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com)

Zajímavým faktem je, že rostlinná říše nabízí i mnohé jiné rostliny, které vyvolají stejnou reakci - dokážou povzbudit a zahnat ospalost.

Zelený čaj

Zelený čaj pochází stejně jako černý i jiné (tzv. pravé čaje) ze sušených listů čajovníku čínského (Camellia sinensis). Zelený čaj je známý svými zdravotními přínosy od rychleného hubnutí až po snížení krevního tlaku, dále je považován za silný antioxidant a energizer. Zelený čaj obsahuje kofein stejně jako káva, ale v mnohem menším množství. Efekt zeleného čaje je jedinečný v tom, že může dodat rovnoměrnější energii, a to díky přítomnosti aminokyseliny známé jako L-theanin.

L-theanin pomáhá zpomalit vstřebávání kofeinu tělem. To umožňuje tělu zpracovat kofein efektivněji a má za následek déle trvající zvýšení energie. Vzhledem k tomu, že kofein se vstřebává pomaleji, pití zeleného čaje nezpůsobuje nervozitu, nebo dokonce abstinenci spojenou s šálkem kávy. Zelený čaj také obsahuje malé množství vitamínu C - může posílit imunitu.

Po šálku kvalitního zeleného čaje získáme energii, po které toužíme, bez chvění a nervozity, jak to může být u kávy. Zelený čaj vždy kupujeme jen ten nejkvalitnější a odvar připravujeme podle pravidel. Čaje kupujeme vždy sypané, nikdy ne v sáčcích. Velmi dobrým zeleným čajem je Snech.

Na přípravu zeleného čaje používáme nejlépe kvalitní čaj Snech
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Na přípravu zeleného čaje používáme nejlépe kvalitní čaj Snech

Čaje kupujeme vždy z čerstvé sklizně. Do šálku nasypeme okolo 3 g zeleného čaje (jedna zarovnaná lžička čaje), zalijeme vodou o teplotě maximálně 80 °C. Šálek přiklopíme talířkem a necháme stát v průměru 1 minutu, doba louhování se ale může velmi lišit podle druhu čaje.

Matcha čaj

Stejně jako zelený čaj pochází matcha z rostliny Camellia sinensis. Pěstuje se však jinak a má jedinečný nutriční profil. Farmáři pěstují matchu zakrytím čajových rostlin 20–30 dní před sklizní, aby se vyhnuli přímému slunečnímu záření. To zvyšuje produkci chlorofylu i obsah aminokyselin a dodává rostlině tmavší zelený odstín.

Jakmile jsou čajové lístky sklizeny, jsou odstraněny stonky a žilky, listy jsou rozemlety na jemný prášek známý jako matcha. Tento čaj je považován za malý zázrak. V mnoha kavárnách se dnes nabízí nápoj matcha latte, který je alternativou kávového latté. Matcha čaj nedráždí žaludek a kromě toho, že dodá energii, tak má mnoho přidaných hodnot.

Obsahuje vitamín C a stopové prvky, jako je selen, chrom, zinek a hořčík. Je bohatý na vlákninu, chlorofyl a doslova nabitý antioxidanty. Zrychluje metabolismus, pomáhá spalovat kalorie, účinně a přirozeně detoxikuje, uklidňuje mysl, uvolňuje tělo, zlepšuje náladu a napomáhá koncentraci. Snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Vždy kupujeme jen kvalitní, nejlépe japonský matcha čaj. Prášek vyniká jasně zelenou barvou, která nejde do žluta.

Tradiční příprava zeleného matcha tea
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Tradiční příprava zeleného matcha tea

Používáme speciální čajové mističky a metličku. Do misky dáme půl lžičky prášku a zalijeme malým množstvím vody o teplotě 75 °C. Třeme rychle metličkou tak, aby se prášek kompletně rozpustil a nápoj začal mírně pěnit. Poté doplníme vodou, případně rostlinným mlékem a podle chuti dosladíme medem.

Maca

Zní podobně jako Matcha, ale jde o úplně něco jiného, maca je rozemletý prášek kořene rostliny Lepidium meyenii, která je někdy označována jako peruánský ženšen. Maca pochází z náhorních plošin peruánského pohoří And a jedná se o brukvovitou zeleninu, příbuznou brokolici, květáku, zelí a kapustě.

Původní obyvatelé And tradičně používali macu jako potravinu, konzumovali ji ve kvašeném nápoji nebo kaši. Sloužila také jako přírodní lék k léčbě různých zdravotních obtíží (respirační a revmatická onemocnění). V současné době je po rostlině velká poptávka. Řadí se mezi tzv. "superfood’’ potraviny, protože obsahuje velké množství cenných látek pro naše zdraví - vlákninu, aminokyseliny, vitamíny a minerály a cenné bioaktivní sloučeniny.

Maca se konzumuje pro celkovou podporu zdraví, zejména pro svou schopnost zvyšovat energii a vytrvalost. Je také ceněna pro schopnost zvyšovat libido a plodnost. Je vhodná i pro muže s erektilní dysfunkcí. Maca zlepšuje také náladu, snižuje krevní tlak a eliminuje volné radikály.

Příprava nápoje je velice snadná, zpravidla konzumujeme po ránu. Jednu lžičku prášku vložíme do šejkru a zalijeme malým množstvím teplé vody, pořádně protřepeme a vypijeme. Macu můžeme také přidávat do smoothie a rozmixovat s ostatními surovinami.

Maca a prášek z jejího kořene
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Maca a prášek z jejího kořene

Yerba Mate

Yerba mate je bylinný čaj z Jižní Ameriky. Jedná se o sušené listy cesmíny paraguayské (Ilex paraguariensis). Konzumují ho domorodé kmeny po staletí a je základem společenských setkání. Domorodí obyvatelé pijí čaj brzy ráno, sdílejí příběhy a techniky lovu s ostatními členy komunity. Čaj je také součástí výkladů snů.

Yerba maté je známá a používaná přísada do energetických nápojů. Nálev má kouřovou chuť s těžkými zemitými tóny. Chuť je srovnatelná s kávou a je jí vlastní silné aroma. Čaj se tradičně konzumuje z nádobky z vydlabané tykve a slámy zvané bombilla.

Yerba maté obsahuje více kofeinu než zelený čaj, ale stále méně než šálek kávy. Tento jihoamerický čaj také obsahuje theobromin, sloučeninu podobnou L-theaninu v tom, že zvyšuje hladinu energie bez nervozity. Studie také ukazují, že yerba maté může zvýšit vytrvalost a výkon při cvičení.

Yerba mate a tradiční nádobka
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Yerba mate a tradiční nádobka

Zázvor

Kořen zázvoru lékařského (Zingiber officinale) je nabitý antioxidanty - sloučeninami, které zabraňují oxidačnímu stresu a poškození DNA našeho těla. Tento štiplavý kořen je populární zejména v zimním období, kdy se z něj připravuje čaj proti nachlazení a chřípkám. Konzumace zázvoru je ale rozhodně vhodná po celý rok. 

Zázvor má mnoho cenných vlastností, reguluje vysoký krevní tlak, působí preventivně proti srdečním chorobám a onemocnění plic. Je výborný i pro podporu trávení a zrychlení metabolismu. Pokud se necítíme po jídle nejlépe, stačí rozžvýkat kousek zázvoru nebo vypít hrneček odvaru. Zázvor uleví od nevolnosti, urychlí a zlepší kvalitu trávení. Pokud cítíme nedostatek energie a potřebujeme opravdu silný nakopáváč, tak si připravíme ginger shot.

Omyjeme zázvor a na odšťavňovači z něj vylisujeme asi 2 polévkové lžíce šťávy, přidáme vylisovanou štávu z poloviny grepu nebo pomeranče, přidáme špetku kurkumy a kajenského pepře, doplníme trochou vody nebo jablečné šťávy a vypijeme naráz.

Báječný ginger shot
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Báječný ginger shot

Co ještě

Na rychlé dodání energie, celkové povzbuzení i dobrou náladu jsou ideální kakaové boby. Plody kakaovníku (Theobroma cacao) jsou výbornou superpotravinou a silným antioxidantem. Domovinou kakaovníku jsou deštné pralesy Amazonie, kde má jejich pěstování i užívání velmi silnou tradici. Jsou výborné proti únavě, vyrovnávájí výkyvy nálad, rozzáří pleť a zabraňují předčasnému stárnutí. Platí za silné afrodiziakum.

Kakaové boby zásadně konzumujeme nepražené a vybereme si dobrý zdroj. Vždy se vyplatí preferovat fair trade nebo organickou produkci. Kakaové boby jsou dost hořké, proto je můžeme naložit do medu a připravit si energetickou bombu, kterou máme kdykoliv po ruce. V medu mírně změknou a natáhnou sladkost. Ve chvíli nouze nabereme lžičkou 2-3 boby. Pro dodání energie plně postačující.

Výborným tipem je také konzumace čerstvých kakaových bobů. Dnes již můžeme koupit celý plod i u nás. Po jeho rozkrojení se objeví vnitřní dužina, kterou tvoří semena krytá slizovitým obalem. Vždy kousek odloupneme (zhruba 3 semena + jejich bílý obal), vložíme do mixéru, zalijeme vodou nebo rostlinným mlékem, případně přidáme půlku banánu. A báječný energy drink je na světě.

Čerstvě rozkrojený kakaovník, semena kryje měkký a nasládlý obal
i (Zdroj: Daniela Dušková)
Čerstvě rozkrojený kakaovník, semena kryje měkký a nasládlý obal

Tipy:

  • Pokud se cítíme opravdu unaveni, máme přemíru práce a nedostatek spánku, nemá cenu do sebe tlačit povzbuzující drinky. V opravdu krajním případě je silná únava pouze signálem těla pro odpočinek, proto  ji respektujeme a dáme svému tělu to, o co si říká. Energizéry jsou výborné po ránu, případně odpoledne, kdy se snižuje schopnost soustředění. Skvělé jsou také před tréninkem - pomohou s motivací a výkonem. Vždy se vyhneme průmyslově vyráběným energy drinkům. Jedná se o dokonalý chemický koktejl, který zpravidla obsahuje velké množství cukru a vysokou dávku kofeinu.
  • Na naši únavu má vliv i pitný režim. Pokud celý den nepijeme, může se únava dostavit velmi rychle, ta jde ruku v ruce i s bolestí hlavy. Proto dbáme na pravidelné doplňování tekutin. Ráno začínáme sklenicí vody s citrónem a v průběhu dne vypijeme alespoň 2 l čisté vody.

Zdroj informací: healthline.com; senchateabar.com

Publikováno: 25. 5. 2022, Autor: Daniela Dušková, Profil autora: Daniela Dušková