reklama

Velikonoce bez nádivky? Tak to snad ne!

Jako jsou Vánoce nemyslitelné bez kapra a bramborového salátu, tak Velikonoc bez nádivky! Tento tradiční velikonoční pokrm se připravuje z pečiva, uzeného masa a vajec, prim ovšem hrají především první jarní bylinky, které dodají jídlu nejen nádhernou barvu, ale také skvělou chuť. Variant velikonoční nádivky existuje spousta a mnohé z nich se předávají jako rodinné stříbro. O to své se s Láďou Hruškou podělil Jan Románek z Novohradských hor.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Co je na velikonoční nádivku potřeba

  • tvrdé rohlíky
  • vejce
  • čerstvé mladé kopřivy
  • čerstvou petrželku
  • čerstvé sedmikrásky
  • čerstvou cibulku
  • sušenou majoránku
  • stroužek česneku
  • sušené houby
  • mléko
  • sůl
  • mletý pepř
  • vínovice
  • vysmažený špek
  • uzené vepřové maso
  • vařené vepřové maso
  • masový vývar
  • máslo na vymazání plechu
  • strouhanka na vysypání plechu
Co je na velikonoční nádivku potřeba
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Co je na velikonoční nádivku potřeba

Jak při přípravě velikonoční nádivky postupovat

1. krok: smícháme rohlíky s masem

Sušené houby namočíme na chvíli do vody. Rohlíky nakrájíme na kostičky a nasypeme do velké mísy. Uzené i vařené vepřové maso nakrájíme rovněž na kostičky a přidáme do mísy k rohlíkům.

Velikonoční nádivka: smícháme rohlíky s masem
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Velikonoční nádivka: smícháme rohlíky s masem

2. krok: přidáme ostatní ingredience

Ke směsi přisypeme nadrobno nasekané kopřivy i jarní cibulku, přilijeme vejce, přidáme špetku majoránky, utřený stroužek česneku, zalijeme mlékem a přidáme také slité houby, nasekanou petrželku a vysmažený špek. Osolíme a opepříme.

Velikonoční nádivka: přidáme ostatní ingredience
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Velikonoční nádivka: přidáme ostatní ingredience

3. krok: směs zalijeme vývarem

Všechny suroviny v míse pořádně promícháme a poté zalijeme vývarem z uzeného a z vařeného masa a přidáme trochu vínovice.

Velikonoční nádivka: směs zalijeme vývarem
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Velikonoční nádivka: směs zalijeme vývarem

4. krok: velikonoční nádivku upečeme

Plech na pečení vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Nalijeme do něj těsto a povrch uhladíme vařečkou. Posypeme kvítky čerstvých sedmikrásek a vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme 20 až 25 minut.

Velikonoční nádivku upečeme
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Velikonoční nádivku upečeme

Publikováno: 16. 3. 2019, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška