Česnek medvědí se objevuje na počátku jara, jako jedna z prvních a zároveň nejoblíbenějších bylin. Tvoří bohaté, sytě zelené porosty a vydává silnou česnekovou vůni. Česnek medvědí je sezonní záležitost, sbírá se zhruba od března do konce května, kdy začíná kvést a životadárná síla, ukrytá v jeho svěžích listech, se pomalu vytrácí. Na sběr vyrazil i Láďa Hruška s bylinkářkou Lenkou Navrátilovou, která mu prozradila recept na pesto z česneku medvědího.
Česnek medvědí (Allium ursinum) nejčastěji najdeme na vlhčích, spíše stinných místech, v lužních a listnatých lesích, kolem potoků a na úpatích svahů, dá se také dobře pěstovat na zahradě nebo dokonce na balkoně. Česnek medvědí obsahuje zejména aminokyseliny allicin a alliin, vinylsulfid a esenciální oleje. Méně se ví, že je bohatým zdrojem vitaminu C - ve 100 g je až 160 mg. Vykazuje antioxidační aktivitu, má antibakteriální a antivirový účinek, posiluje imunitní systém, reguluje hladinu cholesterolu, zlepšuje stav cév, podporuje činnost dýchacího systému, jater i srdce. Dále snižuje srážlivost krve a pomáhá tak předcházet chorobám srdce a kardiovaskulárním chorobám.
![Česnek medvědí (Allium ursinum) nejčastěji najdeme na vlhčích, spíše stinných místech, v lužních a listnatých lesích](https://img.primadoma.cz/w_2/f9/51/column/f951664dc3452f9d7ad1c355771bd36f_4667809-il_vlh_11_2018_pesto_z_medvediho_cesneku_3.jpg)
Jak se česnek medvědí konzumuje
Česnek medvědí je sezonní záležitost, sbírá se zhruba od března do konce května, kdy začíná kvést a životadárná síla, ukrytá v jeho svěžích listech, se pomalu vytrácí. Využívají se listy ještě před a v počátcích květu, kdy mají nejsilnější koncentraci účinných látek. „Medvědí česnek má spoustu pozitivních účinků a na jaře nás skutečně energeticky nakopne, což je po zimě potřeba. Jeho pozitivní účinky a sílu objevili medvědi, odtud jeho jméno. Jedí ho na jaře, aby se vyčistili od parazitů,“ odhaluje tajemství jména medvědího česneku bylinkářka Lenka Navrátilová a dodává: „Vyčistit od různých neduhů dokáže medvědí česnek i náš organismus. Musí se jíst zastudena, jakoukoliv úpravou – vařením, sušením, mražením apod. – okamžitě ztrácí životadárné látky.“ Z čerstvě natrhaných listů česneku medvědího si můžeme připravit spoustu skvělých pokrmů, ale taky třeba léčivou tinkturu nebo česnekové pesto.
![Na sběr vyrazil i Láďa Hruška s bylinkářkou Lenkou Navrátilovou, která mu prozradila recept na pesto z česneku medvědího](https://img.primadoma.cz/w_2/1c/6a/column/1c6a54ced610e14dd612a4fc9b07261d_4667797-1_vlh_11_2018_pesto_z_medvediho_cesneku_4.jpg)
Recept na pesto z česneku medvědího
Co na česnekové pesto potřebujeme
- asi 4 hrsti čerstvě natrhaných listů česneku medvědího
- 150 ml zastudena lisovaného olivového nebo slunečnicového oleje
- asi hrst slunečnicová semínka
![Co na přípravu pesta z medvědího česneku potřebujeme](https://img.primadoma.cz/w_2/13/a1/column/13a1e8bbca2ee7fec5bce4ff94292a08_4667806-bp_vlh_11_2018_pesto_z_medvediho_cesneku_5.jpg)
Jak při přípravě česnekového pesta postupovat
1. krok: listy rozmixujeme s olejem a semínky
Listy medvědího česneku necháme mírně zavadnout, aby se z listů trochu vypařila tekutina. Do mixéru vložíme pokrájené listy medvědího česneku, přilijeme olej a přidáme hrst slunečnicových semínek (nebo jiných oříšků nebo semínek). Rozmixujeme.
![Recept na domácí pesto z česneku medvědího: listy rozmixujeme s olejem a semínky](https://img.primadoma.cz/w_2/0d/72/column/0d722ccdccd1214301eae3e15300fc14_4667800-2_vlh_11_2018_pesto_z_medvediho_cesneku_9.jpg)
2. krok: pesto zalijeme olejem
Hotové pesto naplníme do sterilizovaných skleniček a zalijeme trochou oleje tak, aby bylo zcela ponořené, a tak zakonzervované.
![Recept na domácí pesto z česneku medvědího: hotové pesto zalijeme olejem](https://img.primadoma.cz/w_2/6a/e6/column/6ae62762b3183b9acf05808872fa2bb2_4667803-3_vlh_11_2018_pesto_z_medvediho_cesneku_14.jpg)
Publikováno: 15. 2. 2019, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška