Česnek medvědí se objevuje na počátku jara, jako jedna z prvních a zároveň nejoblíbenějších bylin. Tvoří bohaté, sytě zelené porosty a vydává silnou česnekovou vůni. Česnek medvědí je sezonní záležitost, sbírá se zhruba od března do konce května, kdy začíná kvést a životadárná síla, ukrytá v jeho svěžích listech, se pomalu vytrácí. Na sběr vyrazil i Láďa Hruška s bylinkářkou Lenkou Navrátilovou, která mu prozradila recept na pesto z česneku medvědího.
Česnek medvědí (Allium ursinum) nejčastěji najdeme na vlhčích, spíše stinných místech, v lužních a listnatých lesích, kolem potoků a na úpatích svahů, dá se také dobře pěstovat na zahradě nebo dokonce na balkoně. Česnek medvědí obsahuje zejména aminokyseliny allicin a alliin, vinylsulfid a esenciální oleje. Méně se ví, že je bohatým zdrojem vitaminu C - ve 100 g je až 160 mg. Vykazuje antioxidační aktivitu, má antibakteriální a antivirový účinek, posiluje imunitní systém, reguluje hladinu cholesterolu, zlepšuje stav cév, podporuje činnost dýchacího systému, jater i srdce. Dále snižuje srážlivost krve a pomáhá tak předcházet chorobám srdce a kardiovaskulárním chorobám.
Jak se česnek medvědí konzumuje
Česnek medvědí je sezonní záležitost, sbírá se zhruba od března do konce května, kdy začíná kvést a životadárná síla, ukrytá v jeho svěžích listech, se pomalu vytrácí. Využívají se listy ještě před a v počátcích květu, kdy mají nejsilnější koncentraci účinných látek. „Medvědí česnek má spoustu pozitivních účinků a na jaře nás skutečně energeticky nakopne, což je po zimě potřeba. Jeho pozitivní účinky a sílu objevili medvědi, odtud jeho jméno. Jedí ho na jaře, aby se vyčistili od parazitů,“ odhaluje tajemství jména medvědího česneku bylinkářka Lenka Navrátilová a dodává: „Vyčistit od různých neduhů dokáže medvědí česnek i náš organismus. Musí se jíst zastudena, jakoukoliv úpravou – vařením, sušením, mražením apod. – okamžitě ztrácí životadárné látky.“ Z čerstvě natrhaných listů česneku medvědího si můžeme připravit spoustu skvělých pokrmů, ale taky třeba léčivou tinkturu nebo česnekové pesto.
Recept na pesto z česneku medvědího
Co na česnekové pesto potřebujeme
- asi 4 hrsti čerstvě natrhaných listů česneku medvědího
- 150 ml zastudena lisovaného olivového nebo slunečnicového oleje
- asi hrst slunečnicová semínka
Jak při přípravě česnekového pesta postupovat
1. krok: listy rozmixujeme s olejem a semínky
Listy medvědího česneku necháme mírně zavadnout, aby se z listů trochu vypařila tekutina. Do mixéru vložíme pokrájené listy medvědího česneku, přilijeme olej a přidáme hrst slunečnicových semínek (nebo jiných oříšků nebo semínek). Rozmixujeme.
2. krok: pesto zalijeme olejem
Hotové pesto naplníme do sterilizovaných skleniček a zalijeme trochou oleje tak, aby bylo zcela ponořené, a tak zakonzervované.
Publikováno: 23. 2. 2019, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška