Bagely jsou výrobky z pšeničné mouky, které se v minulosti staly tradičním pečivem polských Židů a jsou známy od poloviny 17. století. Bagely se nepečou jako jiné kynuté pečivo, ale nejprve se vloží do vroucí vody a potom se teprve pečou.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/50/a7/column/50a78456b5d6252eafbeb4f38624d0a5_pernerka-celozrnny-bagel_3.jpg)
Celozrnné bagely
Ingredience:
- 450 pšeničné celozrnné hladké mouky
- 3 PL cukru
- 1 ČL soli
- Sáček sušeného droždí 8g
- 300 g vody
- Na posypání směs oblíbených semínek
Postup:
Necháme vzejít kvásek – smícháme 100 g vody, 1 PL cukru a droždí. Do mísy od robotu nasypeme všechny ostatní ingredience včetně kvásku. Zaděláme hladké těsto. Těsto může lepit – to je v pořádku. Lehce potřeme olejem a přikryjeme utěrkou. Necháme kynout do zdvojnásobení svého objemu, trvá to cca 45 minut.
![Základní prstencovitý tvar bagelu je stovky let starý](https://img.primadoma.cz/w_2/1a/28/column/1a28120b81b107d36d88677bfd9a75e8_pernerka-celozrnny-bagel_1.jpg)
Poté rozdělíme na 10 bochánků. Vytvoříme kuličky a vařečkou uprostřed uděláme ďolíček. Prsty ještě vytvarujeme. Do vroucí vody přidáme 2 PL zbývajícího cukru a vložíme bagel.
Vaříme cca 1-2 minutky. Bagely položíme na utěrku a necháme okapat. Přendáme na plech, posypeme semínky.
![Bagely se staly oblíbeným chlebovým produktem i v zámoří](https://img.primadoma.cz/w_2/9e/a7/column/9ea78d6c4a24b1c91e0e2681e9f8347d_pernerka-celozrnny-bagel_2.jpg)
Poté pečeme v předehřáté troubě na 220 °C cca 15 minut.
Zdroj informací: Pernerka
Vychutnejte si domácí houstičky sypané sýrem:
Publikováno: 12. 5. 2022, Autor: Karel Radecký, Profil autora: Karel Radecký