reklama

Recept na celozrnné bagely podle starobylého receptu

Bagely jsou výrobky z pšeničné mouky, které se v minulosti staly tradičním pečivem polských Židů a jsou známy od poloviny 17. století. Bagely se nepečou jako jiné kynuté pečivo, ale nejprve se vloží do vroucí vody a potom se teprve pečou.

Celozrnný bagel je zajímavý druh pečiva (Zdroj: Pernerka)

Celozrnné bagely

Ingredience:

  • 450 pšeničné celozrnné hladké mouky
  • 3 PL cukru
  • 1 ČL soli
  • Sáček sušeného droždí 8g
  • 300 g vody
  • Na posypání směs oblíbených semínek

Postup:

Necháme vzejít kvásek – smícháme 100 g vody, 1 PL cukru a droždí. Do mísy od robotu nasypeme všechny ostatní ingredience včetně kvásku. Zaděláme hladké těsto. Těsto může lepit – to je v pořádku. Lehce potřeme olejem a přikryjeme utěrkou. Necháme kynout do zdvojnásobení svého objemu, trvá to cca 45 minut.

Základní prstencovitý tvar bagelu je stovky let starý
Základní prstencovitý tvar bagelu je stovky let starý (Zdroj: Pernerka)

Poté rozdělíme na 10 bochánků. Vytvoříme kuličky a vařečkou uprostřed uděláme ďolíček. Prsty ještě vytvarujeme. Do vroucí vody přidáme 2 PL zbývajícího cukru a vložíme bagel.

Vaříme cca 1-2 minutky. Bagely položíme na utěrku a necháme okapat.  Přendáme na plech, posypeme semínky.

Bagely se staly oblíbeným chlebovým produktem i v zámoří
Bagely se staly oblíbeným chlebovým produktem i v zámoří (Zdroj: Pernerka)

Poté pečeme v předehřáté troubě na 220 °C cca 15 minut.

Zdroj informací: Pernerka

Vychutnejte si domácí houstičky sypané sýrem:

Publikováno: tento týden, Autor: Karel Radecký, Profil autora: Karel Radecký