Mnoho lidí se dnes vrací ke zdravé stravě a konzumaci lokálních, regionálních potravin, které jsou pro náš organismus nejprospěšnější. Mezi ně patří i chřest, jehož pěstování má u nás dlouhou, i když přerušenou tradici. Tato plodina si ale pozvolna nachází své místo v české kuchyni.
Zdravou stravu se snaží prosazovat i někteří majitelé českých restaurací a tuto mimořádně zdravou a výtečnou zeleninu zařazují do svých jídelníčků. Chřest totiž obsahuje množství antioxidantů, vitaminů a dalších zdraví prospěšných látek. Pro vysoký obsah vody a minimální množství tuku se stává součástí diet a zdravých kúr.
Dnes si společně s Honzou Burianem, šéfkuchařem restaurace U Zlatého hada v Praze, připravíme dva pokrmy z chřestu. Protože přinesl plnou bedýnku zdravých potravin a mezi nimi i chřest, připravíme si z nich chřestový jarní salát a polévku. Tato plodina je velmi bohatá na vlákninu, bílkoviny, vitaminy a minerální látky. Má detoxikační účinky a hodí se pro zdravý jídelníček. Chřest se u nás pěstuje na Moravě v Ivančicích, v okolí řeky Dyje a v Čechách například na Mělnicku.
Přednosti chřestu
Chřest se řadí mezi superpotraviny a je právem označován za bílé zlato. Chřest je plný antioxidantů, obsahuje množství pro tělo prospěšných látek, detoxikuje organismus a působí jako diuretikum, tedy odvodňuje tělo. Neobsahuje tuk, má protizánětlivé účinky, pomáhá při artritidě a revmatismu, snižuje tvorbu křečových žil a podporuje nervový systém. Chřest se sklízí od dubna do konce června a končí takzvaným zavřením země.
Zpracování chřestu
Při zpracování zeleného chřestu je důležité, aby hlavička byla krásně zavinutá a nerozkvetlá, lehký ohyb není na závadu. Vezmeme-li do ruky bílý chřest a ohneme ho, dokáže snadno prasknout, což je známka čerstvosti. Čerstvý chřest před vařením oškrábeme a dřevnatou část na konci stonku odstraníme - odlomíme nebo odkrojíme zhruba 2-3 cm odspodu. Poté od hlavičky celý chřest škrabkou oloupeme.
Jak vařit chřest
Dáme vařit vodu, lehce ji osolíme a chřest v ní povaříme. Bílý chřest, který je za syrova poměrně tvrdý, vaříme čtyři až pět minut, zelený je optimální vařit jen dvě až čtyři minuty. Během vaření si připravíme do nádoby studenou vodu nebo led, do které povařený chřest po vyndání z hrnce ponoříme a rychle zchladíme. V žádném případě ho nenecháváme dlouho v horké vodě. Měl by být uvařený tak akorát na skus. Když ochlazený chřest z vody vyndáme, necháme ho okapat nebo ho vysušíme v papírové utěrce, aby nepouštěl vodu, pokud ho chceme použít do salátu.
Lehký chřestový salát s ředkvičkami
Zůstane-li nám větší množství oloupaného a odkrájeného odpadu, můžeme z něho udělat vývar na polévku. Mezitím, co se bude vývar vařit, si připravíme směs alespoň tří salátů, které nakrájíme a vložíme do misky.
Suroviny:
- 300 g bílého a zeleného chřestu
- 70 g ředkvičky
- 300 g mix salátů
- čekankové puky
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 30 ml olivového oleje
- slunečnicová semínka
Použít můžeme i ředkvičky, aby pokrm vypadal svěží a dodal salátu barvu. Kdo nemá rád pálivé ředkvičky, je možné je lehce povařit ve vodě - podobně jako chřest. Nakonec uděláme dresink, kterým salát dochutíme. Na jeho přípravu použijeme dijonskou hořčici a olivový olej. Důležité je přidávat olej do salátu pozvolna. Hotový salát pak dáme vychladit do ledničky.
Chřestová polévka
Suroviny:
- 700 g zeleného nebo bílého chřestu
- 100 g másla
- 50 ml smetany
- sůl, pepř
- 100 g jarní cibulky
- zeleninový vývar
- 20 g šunky
Současně se salátem můžeme připravovat i polévku. Potřebovat na ni budeme kousek másla, na kterém osmahneme nebo lehce zpěníme cibuli, poté přidáme povařený a nakrájený chřest. Můžeme ho zalít vývarem z ořezů nebo předem připraveným zeleninovým vývarem, který polévce dodá silnější chuť kořenové zeleniny. Polévku vaříme zhruba 15 minut, poté ji rozmixujeme, zjemníme smetanou, můžeme lehce dosolit a podávat.
Král zeleniny
Chřest obsahuje množství prospěšných a zdravých látek a je labužníky označován za krále zeleniny. Lze ho koupit po celý rok, ale zejména čerstvý má vynikající léčivé a regenerační schopnosti. Tento vzácný druh zeleniny obsahuje velké množství vody, bílkovin, vlákniny, má nízké procento tuku i sacharidů. K dalším prospěšným látkám patří zejména vitaminy skupiny B, včetně kyseliny listové, vitamin C, betakaroten a minerální látky - například draslík, fosfor, hořčík, vápník, zinek či železo. Chřest tedy můžeme jíst do sytosti. 100 g chřestu má pouhých 22 kcal.
A ještě jedna zajímavost
Pěstování chřestu neboli šparglu má dlouhou tradici v Ivančicích nedaleko Brna. Jeho historie sahá až ke konci 18. století. Tato plodina byla známá i ve světě, ale nebyla dostupná chudším vrstvám. Obyvatelé Ivančic byli výjimkou. Pěstování chřestu se zde rozšířilo natolik, že byl snad na každé zahradě. Konec přišel ve 20. století, v době totality, kdy mocipáni zakázali pěstovat chřest a označili ho za buržoazní potravinu. Pěstování chřestu bylo obnoveno až po roce 1990 a první Slavnosti chřestu se konaly v roce 1995.
Zdroj informací: pořad Tajemství domova, www.milujichrest.cz, www.novinky.cz
Seznamte se s dalšími netradičními druhy zeleniny:
Publikováno: 11. 3. 2022, Autor: Běla Nedorostová, Profil autora: Běla Nedorostová