reklama

Nedozrálá rajčata nevyhazujte, připravte si z nich tradiční pochutinu indické kuchyně

Letošní léto bylo všelijaké a občas se stalo, že některé plody nestihly dozrát. A protože je tu již podzim, šance je ještě menší. V případě nedozrálých nebo dokonce zelených rajčat ale nemusíme být smutní. Máme skvělou příležitost si vyrobit výborné chutney ze zelených rajčat, které poslouží jako výborný doplněk k pečeným nebo grilovaným masům.

Nedozrálá rajčata nejsou důvodem ke smutku, ale k radosti. Budeme vařit chutney (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Dobrota jménem rajčatové chutney

Asi již víte, že čatní, též čatný, původně chutney je tradiční pochutina z indické kuchyně, dochucující základní jídla. Ostré čatní dobře doplňuje fádní pokrm a jasnou barvou zdobí stůl. Lze jej vyrábět prakticky ze všech druhů zeleniny, ale také z ovoce a dalších složek. Jeho podstatou je rozmanitost ve výběru ingrediencí, většinou doplněných chilli papričkami nebo pálivým kořením. Zajímavostí jsou přidané složky jako rozinky, ocet nebo dokonce larvy a mravenci. Ačkoliv si u nás takto "vylepšený" pokrm asi moc neumíme představit, v asijských zemích nebo v Americe je to celkem běžná záležitost. 

Zatímco americké země nabízí chutney jako hotové omáčky ve sklenicích nebo konzervách, indické oblasti si zakládají na přípravě z čerstvých surovin ke každému jídlu. Chutney můžeme připravit jak na sladko, tak na sladkokyselo až k pikantním chutím. Velmi často se chutney připravuje jako kombinace několika druhů zeleniny s přídavkem některého ovoce a doplněním chilli. Protože mnohým pěstitelům se letos urodilo rajčat víc než normálně a na keříčcích ještě stále zůstávají plody, které už asi nestihnou dozrát, můžeme je použít právě na výrobu rajčatového chutney.

Mango-zázvorové chutney
Mangovo-zázvorové chutney (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Chutney z rebarbory
Chutney z rebarbory (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Je obecně známo, že zelená rajčata se nesmí konzumovat, protože jsou jedovatá. Je to pravda, ale je potřeba jí uvést na pravou míru. Zelená rajčata obsahují jedovatý solanin (toxický glykoalkaloid silně hořké chuti, špatně rozpustný ve vodě). Abychom se ale solaninem dokázali otrávit, museli bychom do svého organismu dostat alespoň 400 mg, pak již jsou následky fatální. 400 mg solaninu se ale v rajčatech, které dokážeme najednou zkonzumovat, nenahromadí. Velkou výhodou je, že tepelnou úpravou se množství solaninu snižuje. Kromě rajčat se solanin vyskytuje také např. v hlízách brambor, proto se nedoporučuje častěji konzumovat nedozrálé brambory se zelenou slupkou a v případě raných (nových) brambor velmi pečlivě odstraňovat očka a zárodky klíčků v hlízách.

Příznaky otravy solaninem: palčivá bolest v krku, křeče v žaludku, průjmy, malátnost či problémy s dýcháním.

Recept na výrobu rajčatového chutney

Suroviny:

  • 2 kg zelených a nedozrálých rajčat
  • 500 g jablek
  • 750 g cibule
  • 500 g cukru
  • hrst hrozinek (nemusí být nutně)
  • 2 lžíce papriky (sladké i pálivé)
  • 2-3 lžíce kari koření
  • 1-2 lžíce soli podle chuti
  • 50 ml oleje
  • 5 dcl octa
  • voda
Připravíme si zeleninu a koření
Připravíme si zeleninu a koření (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Recept na výrobu chutney ze zelených rajčat
Recept na výrobu chutney ze zelených rajčat (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Chutney se připravuje vařením a abychom si tuto dobrotu mohli uchovat i na pozdější časy, zavaříme hotové chutney posléze do sklenic se šroubovacím víčkem. Rajčata omyjeme a nakrájíme na stejně velké kostičky cca 2×2 cm. Dále omyjeme jablka, vykrájíme jádřince a rovněž rozkrájíme na kostičky. Je lepší jablka oloupat.

Rajčata i jablka nakrájíme na malé kousky
Rajčata i jablka nakrájíme na malé kousky (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.

Cibuli nakrájíme a na tuku necháme zesklovatět
Cibuli nakrájíme a na tuku necháme zesklovatět (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Do hrnce dáme na olej zesklovatět cibuli a přidáme všechno koření, aby se rozvonělo. Pokud chceme chutney podávat i dětem nebo lidem, kterým pálivá paprika nedělá dobře, jednoduše ji vynecháme. Jakmile koření začne intenzivně vonět, přidáme půl lžičky soli a ihned zasypeme nakrájenými rajčaty a jablky. Směs budeme dusit za občasného podlévání vodou tak dlouho, dokud nebude dokonale měkká. Počítejte s dobou minimálně 1 hodiny.

Dusíme za občasného podlévání vodou
Dusíme za občasného podlévání vodou (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

V průběhu dušení přidáváme nejen vodu, ale také cukr a ocet, který by měl snižovat jedovatost solaninu v nezralých rajčatech. Nakonec do směsi zamícháme rozinky. 

Rozinky jsou vhodný, ale ne nutný doplněk
Rozinky jsou vhodný, ale ne nutný doplněk (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Dochutíme cukrem a solí podle toho, jaké chuti dáváme víc přednost. Hotovou rozvařenou směs plníme za horka do vyvařených a vydezinfikovaných zavařovacích skleniček. Používejte spíš menší skleničky. 

Chutney plníme za horka do skleniček
Chutney plníme za horka do skleniček (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Tip: Abyste měli jistotu, že i přes důkladnou očistu skleniček a víček nedojde k rozvoji choroboplodných zárodků a plísní, potřete vnitřek víčka vysokoprocentním alkoholem. Podobně můžete vypláchnout alkoholem i skleničky. 

Dbáme na důkladně vyvaření skleniček
Dbáme na důkladně vyvaření skleniček (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Po naplnění skleniček je ihned zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme vystydnout.

Plné skleničky zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru
Plné skleničky zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Poděkování: Recept a rajčata poskytla společnost Komunitní centrum a zahrada Kotlaska v Praze.

Zralá rajčata uchovávejte třeba sušením:

Publikováno: 23. 9. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová