Letošní léto bylo všelijaké a občas se stalo, že některé plody nestihly dozrát. A protože je tu již podzim, šance je ještě menší. V případě nedozrálých nebo dokonce zelených rajčat ale nemusíme být smutní. Máme skvělou příležitost si vyrobit výborné chutney ze zelených rajčat, které poslouží jako výborný doplněk k pečeným nebo grilovaným masům.
Dobrota jménem rajčatové chutney
Asi již víte, že čatní, též čatný, původně chutney je tradiční pochutina z indické kuchyně, dochucující základní jídla. Ostré čatní dobře doplňuje fádní pokrm a jasnou barvou zdobí stůl. Lze jej vyrábět prakticky ze všech druhů zeleniny, ale také z ovoce a dalších složek. Jeho podstatou je rozmanitost ve výběru ingrediencí, většinou doplněných chilli papričkami nebo pálivým kořením. Zajímavostí jsou přidané složky jako rozinky, ocet nebo dokonce larvy a mravenci. Ačkoliv si u nás takto "vylepšený" pokrm asi moc neumíme představit, v asijských zemích nebo v Americe je to celkem běžná záležitost.
Pěstujete si vlastní rajčata? Dejte si pozor na jejich napadení plísní. Poradíme vám, jak rajčata před plísní ochránit.
Zatímco americké země nabízí chutney jako hotové omáčky ve sklenicích nebo konzervách, indické oblasti si zakládají na přípravě z čerstvých surovin ke každému jídlu. Chutney můžeme připravit jak na sladko, tak na sladkokyselo až k pikantním chutím. Velmi často se chutney připravuje jako kombinace několika druhů zeleniny s přídavkem některého ovoce a doplněním chilli. Protože mnohým pěstitelům se letos urodilo rajčat víc než normálně a na keříčcích ještě stále zůstávají plody, které už asi nestihnou dozrát, můžeme je použít právě na výrobu rajčatového chutney.
Zkoušeli jste rajčata naložit do oleje nebo je usušit? Máme pro vás recept, jak na to!
Je obecně známo, že zelená rajčata se nesmí konzumovat, protože jsou jedovatá. Je to pravda, ale je potřeba jí uvést na pravou míru. Zelená rajčata obsahují jedovatý solanin (toxický glykoalkaloid silně hořké chuti, špatně rozpustný ve vodě). Abychom se ale solaninem dokázali otrávit, museli bychom do svého organismu dostat alespoň 400 mg, pak již jsou následky fatální. 400 mg solaninu se ale v rajčatech, které dokážeme najednou zkonzumovat, nenahromadí. Velkou výhodou je, že tepelnou úpravou se množství solaninu snižuje. Kromě rajčat se solanin vyskytuje také např. v hlízách brambor, proto se nedoporučuje častěji konzumovat nedozrálé brambory se zelenou slupkou a v případě raných (nových) brambor velmi pečlivě odstraňovat očka a zárodky klíčků v hlízách.
Příznaky otravy solaninem: palčivá bolest v krku, křeče v žaludku, průjmy, malátnost či problémy s dýcháním.
Recept na výrobu rajčatového chutney
Suroviny:
- 2 kg zelených a nedozrálých rajčat
- 500 g jablek
- 750 g cibule
- 500 g cukru
- hrst hrozinek (nemusí být nutně)
- 2 lžíce papriky (sladké i pálivé)
- 2-3 lžíce kari koření
- 1-2 lžíce soli podle chuti
- 50 ml oleje
- 5 dcl octa
- voda
Chutney se připravuje vařením a abychom si tuto dobrotu mohli uchovat i na pozdější časy, zavaříme hotové chutney posléze do sklenic se šroubovacím víčkem. Rajčata omyjeme a nakrájíme na stejně velké kostičky cca 2×2 cm. Dále omyjeme jablka, vykrájíme jádřince a rovněž rozkrájíme na kostičky. Je lepší jablka oloupat.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Do hrnce dáme na olej zesklovatět cibuli a přidáme všechno koření, aby se rozvonělo. Pokud chceme chutney podávat i dětem nebo lidem, kterým pálivá paprika nedělá dobře, jednoduše ji vynecháme. Jakmile koření začne intenzivně vonět, přidáme půl lžičky soli a ihned zasypeme nakrájenými rajčaty a jablky. Směs budeme dusit za občasného podlévání vodou tak dlouho, dokud nebude dokonale měkká. Počítejte s dobou minimálně 1 hodiny.
Chutney můžete vyrobit ze všech druhů rajčat. Znáte i ty méně známé odrůdy?
V průběhu dušení přidáváme nejen vodu, ale také cukr a ocet, který by měl snižovat jedovatost solaninu v nezralých rajčatech. Nakonec do směsi zamícháme rozinky.
Dochutíme cukrem a solí podle toho, jaké chuti dáváme víc přednost. Hotovou rozvařenou směs plníme za horka do vyvařených a vydezinfikovaných zavařovacích skleniček. Používejte spíš menší skleničky.
Tip: Abyste měli jistotu, že i přes důkladnou očistu skleniček a víček nedojde k rozvoji choroboplodných zárodků a plísní, potřete vnitřek víčka vysokoprocentním alkoholem. Podobně můžete vypláchnout alkoholem i skleničky.
Po naplnění skleniček je ihned zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme vystydnout.
Poděkování: Recept a rajčata poskytla společnost Komunitní centrum a zahrada Kotlaska v Praze.
Zralá rajčata uchovávejte třeba sušením:
TIP 2:
Stále máme přebytek rajčat? Vyzkoušejte je usušit podle našeho videonávodu. Nebo si připravte vlastní curry kečup.
Publikováno: 23. 9. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová