Rajčata zrají jako o závod a vám už z věčného leča a kečupu jde hlava kolem? Proto jsme pro vás připravili dalších několik zajímavých návodů a receptů, jak rajčata zpracovat.
Rajčata
Konec prázdnin tradičně přináší úrodu rajčat, kterým se zejména v našich sklenících daří více než dobře. I když během jara vysadíme sazeničky "aby se neřeklo", při správné péči a dobrých podmínkách pak většinou při sklizni lomíme rukama a nabízíme rajčata každému, kdo se vyskytne v okruhu 10 km. Rajčata pak zpracováváme do salátů, protlaků, kečupů, mrazíme je, zavařujeme, sušíme a vaříme do nejrůznějších omáček a hotovek, rajská polévka či omáčka nám leze i ušima a kečup považujeme za sprosté slovo. Proto jsme pro vás připravili několik zajímavých receptů, jak se nadměrné úrody rajčat zbavit a vhodně jí zpracovat tak, abychom neměli rajský protlak ještě za 5 let.
Rajčata sušená
Sušená rajčata si podle chuti můžete udělat i doma. Vhodné jsou na to sušší podlouhlé odrůdy. Rajčata sklízejte těsně před zpracováním na sušení. Rozřízněte je podélně, větší rajčata rozčtvrťte. Čím budou kousky tenčí, tím kratší dobu se budou sušit. Vyřízněte pevnou střední část a vyjměte semínka. Rajčata osolte a smíchejte s bylinkami podle chuti - ideálně s bazalkou, tymiánem a oreganem nebo s provensálským kořením. Takto připravená rajčata můžete sušit v troubě, v sušičce nebo na slunci.
Sušení rajčat v troubě
Rajčata rozložte do skleněné nebo porcelánové nádoby řeznou částí nahoru. Plech na pečení ani hliníková fólie (alobal) nejsou vhodné, protože kyselina v rajčatech reaguje s kovem. Troubu předehřejte na 75-80 °C a při pootevřených dvířkách sušte asi 3 hodiny. Pak rajčata otočte, jemně promačkejte a sušte dále, přičemž intervaly otáčení zkracujte. Takto postupujte, dokud sušená rajčata nejsou hotová. Doba sušení je 6-9 hodin.
Sušení rajčat v sušičce
Rajčata vyskládejte řeznou částí nahoru, teplotu sušičky nastavte na 60 °C a rajčata po 4-5 hodinách otočte. Jemně je zmáčkněte a postup opakujte, dokud rajčata nejsou vysušená. Doba sušení je asi 8 hodin.
Sušená rajčata v oleji
Půlky rajčat naskládáme na drátěnou mřížku umístěnou nad plechem. Posolíme, ocukrujeme, posypeme kořením a pokapeme olejem. Vložíme do trouby předem nařízené na nejnižší stupeň, dvířka necháme pootevřená a sušíme asi 8-12 hodin. Rajčata musí být suchá, ale vláčná. Sušená rajčata skládáme do sklenice, prokládáme rozmarýnem, sušeným chilli a česnekem. Zalijeme olejem, který musí rajčata pokrývat. Obsah propícháme špejlí, aby nezůstaly vzduchové kapsy a uzavřeme.
Rajčatová šťáva
Rajčata omyjeme a nakrájíme. Je lepší je předem oloupat. Nakrájená rajčata dáme vařit do hrnce. Vaříme zvolna 15-20 minut doměkka nebo do rozvaření. Necháme mírně zchladnout, a poté protlačíme přes velmi husté síto. Šťávu přivedeme k varu, vmícháme cukr, sůl a odstavíme. Takto připravenou šťávu můžeme po vychladnutí naplnit do PET lahví a uložit do chladničky, kde vydrží asi 5 dnů. Pro uchování na delší dobu ji ihned horkou naplníme do sklenic a sterilujeme. Z vařených rajčat sterilujeme 15 minut při 85 °C. Ze syrových rajčat sterilujeme 20 minut při 95 °C.
Rajčatové pyré
Rajčatové pyré je propasírovaná dužnina z čerstvého rajčete bez semínek a bez slupek, krátce a šetrně tepelně zpracovaná. Pyré je ideálním základem pro přípravu rajské omáčky a přípravu polévek, BBQ omáček, při grilování, na pizzu, těstoviny a další pokrmy.
Na recept si připravíme:
- 2 kg zralých rajčat
- česnek
- čerstvou bazalku
- sůl
- pepř
- třtinový cukr nebo med
Rajčata pečlivě omyjeme, vykrájíme tvrdá vlákna stopky a rozkrájíme na kousky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky, bazalku otrháme. Rajčata vsypeme do hrnce, přidáme bazalku, česnek, sůl i pepř. Koření přidáváme podle chuti, česneku podle toho, jak máme rádi pikantní. Dusíme za občasného míchání, dokud se zcela nerozvaří. Ještě horká rajčata rozmixujeme na kaši. Pokud se nám zdá pyré příliš řídké, můžeme jej vrátit zpět do hrnce a odpařovat přebytečnou vodu do požadované hustoty. Pokud pyré nezpracujeme hned při vaření, nalijeme ještě horké pyré do zavařovacích lahví a ihned zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.
Rajčata ve sladkokyselém nálevu
- 1 l vody
- 300 ml octa
- 120 g cukru
- 40 g soli
- několik kuliček nového koření, celého pepře a cca 3 lístky bobkového listu
Omytá a okapaná rajčata narovnáme do sklenic. Vodu svaříme s octem a divokým kořením, osolíme a osladíme. Horkým nálevem zalijeme rajčata a zavíčkujeme. Můžeme jako dekoraci přidat několik koleček cibule. Sterilujeme 10 minut při teplotě 85 °C.
Gazpacho
Tato populární španělská polévka určitě stojí za vyzkoušení. Polévka se podává studená.
- 2 zelené papriky
- 1 cibule
- 1 okurka salátová
- 800 g rajčat
- 1 hrst bazalky
- olivový olej
- sůl
- pepř mletý
Papriky očistíme od semen a stopek, cibuli oloupeme, společně s rajčaty a okurkou nakrájíme na menší kousky. Od každé zeleniny si dejte několik kousků stranou a zbytek dobře rozmixujte. Přidejte bazalku, sůl a pepř, opět promixujte. Na talíř pak rozložte zbylou rozkrájenou zeleninu, zakapejte olivovým olejem a přelijte hotovou rozmixovanou směsí. Podle chuti osolte a opepřete.
Už jste vyzkoušeli pomerančovo-rajčatovou marmeládu?
Publikováno: 26. 8. 2021, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová