Připravte si originální svěží jarní menu, nezapomeňte na vhodný přípitek

Jakmile roztaje sníh a první sluneční paprsky nás šimrají na tvářích, víme, že co nevidět se začne probouzet příroda a jaro je tu. Zkusme se naladit na příchod nejkrásnějšího období roku výběrem vhodných pokrmů. Svěží menu si připravíte podle našich receptů. A nezapomeneme přidat tipy someliéra na vhodný přípitek.

Originální jarní menu -kombinujte šťavnaté masíčko, první zeleninu a svěží vína (Zdroj: Depositphotos)

Jasnou volbou jsou tedy lehká a svěží mladá vína, která nás po těžké zimě osvěží a povzbudí. Od věci ale není také zvolit víno, které bude kontrastní, ale ve výsledku vytvoří vyvážený a bezchybný celek. 

Kopřivovo-špenátová směs

  • 200 g listů mladých kopřiv
  • 200 g špenátu
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce másla
  • 1 vejce
  • sůl a pepř

Listy kopřiv dopředu spařte, abyste se nepopálili. Cibuli nasekejte nadrobno a nechte ji zpěnit na másle. Česnek nakrájejte na plátky a společně s cibulí chvilku restujte. Poté přidejte kopřivové listy a špenát. Osolte, opepřete a nechte je povadnout. Do směsi vyklepněte jedno vajíčko a promíchejte. Hotovou směs můžete podávat jako přílohu či jako předkrm s kouskem pečiva.

Koprivovo-spenatova smes
Kopřivovo-špenátová směs (Zdroj: Peprconsulting)

TIP someliéra:

K svěžímu předkrmu, jako je tento, je ideální volbou aperitiv v podobě sklenky šumivého vína. Prosecco vyniká svěží chutí s tóny jablka a citrusů, se bude hodit skvěle.

Bramborovo-kedlubnová polévka

  • 3 kedlubny
  • 3 brambory
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 l vývaru
  • 3 lžíce másla
  • 1 smetana na vaření
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl a pepř
  • bylinky na ozdobení

Kedlubny a brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Poté si připravte najemno nakrájenou cibulku, kterou smažte na másle dozlatova. Přidejte kedlubny a brambory a zalijte vývarem. Vařte, dokud zelenina zcela nezměkne. Poté vše rozmixujte ponorným mixérem. Polévku zjemněte smetanou, přidejte prolisovaný česnek, muškátový oříšek a dochuťte solí a pepřem. Podávejte ozdobené čerstvými bylinkami s pečivem.

Bramborovo-kedlubnova polevka
Bramborovo-kedlubnová polévka (Zdroj: Peprconsulting)
frx-italian-wine-pinot-med - kopie
Freixenet pinot med (Zdroj: Peprconsulting)

TIP someliéra:

Specifická polévka z kedlubny, která je plná netradičních chutí, si zaslouží také netradiční víno. Báječně jej chuťově doplní víno, u kterého dominuje květinová vůně s jemným ovocným charakterem. V chuti je víno doplněno jemnými tóny svěžího citrusu. 

Voňavé kuřátko na tymiánu s mandlovou nádivkou

Na kuře:

  • 1 celé kuře
  • 4 lžíce másla
  • 1 šalotka
  • hrst čerstvého tymiánu
  • sůl
  • 1 citron

Na nádivku:

  • 4 ks staršího pečiva
  • 3 vejce
  • hrnek mléka
  • hrst špenátu
  • hrst petržele
  • 2 hrsti oloupaných mandlí
  • sůl a pepř

Do jedné mísy si připravte pečivo nakrájené na kostičky. Následně přilijte trochu mléka a nechte odstát. Do druhé mísy dejte mléko, vaječné žloutky a směs vyšlehejte. Poté přidejte udušený špenát, čerstvou petržel, mandle, sůl a pepř. Směs důkladně promíchejte a přidejte do ní namočené pečivo.

Z bílků vyšlehejte sníh, který do nádivky jemně vmíchejte. Takto připravenou nádivkou naplňte předem osolené kuře, které pečlivě pomocí párátka sepněte. Kuře vložte do pekáče, přidejte nakrájenou šalotku, máslo, čerstvě nasekaný tymián, citron a sůl. Pečte na 180 stupňů v zakrytém pekáči asi jednu hodinu. Poté poklici odstraňte a posledních 20 minut pečte nezakryté.

Vonave kuratko
Voňavé kuřátko (Zdroj: Peprconsulting)

TIP someliéra:

K drůbeži se obecně doporučují zejména bílá suchá vína, která budou navíc báječně ladit také k jarnímu menu. K tomuto pokrmu bych jednoznačně doporučil bílé víno značky i heart Riesling. Aroma připomíná zralé sadové ovoce, zejména broskve a meruňky, s jemným podtónem minerality. V chuti je pak ovocné, šťavnaté s hezky vyváženým poměrem cukru a kyselinky.

Svěží citrónový koláč

Na korpus:

  • 200 g hladké mouky
  • 130 g másla 
  • 60 g cukru moučka 
  • 2 žloutky
  • vanilkový cukr
  • špetka soli
  • kůra z 1 citronu

Na krém:

  • 250 g cukru krupice 
  • 100 g másla
  • 4 vejce
  • kůra ze 3–4 citronů
  • 100 ml šťávy z citronu 

Máslo spolu s cukrem, vanilkovým cukrem, žloutky, kůrou a špetkou soli utřete do pěny. Přidejte mouku a zapracujte. Vzniklé těsto rozválejte na tloušťku max. 1 cm a přendejte do kulaté koláčové formy, kde jej opatrně domáčkněte do krajů. Do těsta udělejte několik dírek vidličkou a pečte na 170 °C zhruba 20 minut. Nechte vystydnout. Cukr vyšlehejte s vejci, poté přidejte citronovou šťávu i kůru. Vše zahřívejte (ale nevařte) do té doby, dokud krém nezhoustne na konzistenci pudinku. Do krému vmíchejte máslo a vylijte ho do vystydlého korpusu. Nechte vychladnout a podávejte.

Freixenet (Zdroj: Peprconsulting)
Svezi citronovy kolac
Svěží citronový koláč (Zdroj: Peprconsulting)

TIP someliéra:

Sladká tečka, i když s kyselejší chutí, si zaslouží také sladší víno. Můžete proto zvolit sladší tichá vína či sáhnout po něčem extra, jako je třeba španělská cava. Víno s vyšším obsahem zbytkového cukru bude pro toto spojení perfektní.

Autor:

Související k tématu