Sezona dozrávání švestek je v plném proudu, takže je tu ten správný čas na jejich domácí zavařování. Co děláte ze švestek? Možností máte spoustu, o tom žádná, my vám nabízíme recepty na tradiční švestková povidla i trochu netradiční švestkové džemy s rumem a skořicí nebo s čokoládou a kakaem. Tak který letos vyzkoušíte?
Švestkový džem s čokoládou
Kilo švestek očistíme, vypeckujeme a rozemeleme či rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme 1 lžičku kvalitního kakaa, najemno nastrouhanou kůru z 1 citronu a zhruba 1 lžíci nastrouhané hořké čokolády – čokolády dáme podle své chuti. Nakonec přisypeme želírovací cukr 4 : 1 Labeta a směs důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme 3–5 minut. Hned džemem plníme skleničky, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Švestkový džem s rumem a skořicí
Půl kila švestek omyjeme a vypeckujeme, stejné množství jablek oloupeme a pokapeme šťávou z poloviny citronu. Asi čtvrt kila ovoce nakrájíme na malé kousky, zbytek rozmixujeme nebo rozemeleme. Rozmixovanou směs dáme do hrnce, přidáme 1 extra želírovací cukr 2 : 1 Dr.Oetker a promícháme. Přidáme 2 kousky celé skořice a 3 lžíce rumu. Za stálého míchání pomalu přivedeme k varu a povaříme 5–7 minut. Džem zbavený pěny ihned plníme až po okraj do připravených sklenic (4 skleničky à 250 ml). Uzavřeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme stát na víčku asi 10 minut. Pokud nechceme mít ve skleničce džemu celou skořici, vyjmeme ji před plněním.
Domácí švestková povidla
Rodinných receptů na švestková povidla existuje mnoho a každý má něco do sebe. Rozdíly jsou v postupu i ingrediencích. Někdo povidla sladí, jiný ne, někdo je při přípravě míchá, jiný vaří povidla bez míchání, další je peče v troubě. Tak do toho! Odpeckované a rozemleté zralé, až přezrálé švestky (2 kg) dáme do pekáče, zakapeme vinným octem nebo citronovou šťávou (asi tak 2 lžíce) a necháme přes noc rozležet. Druhý den vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 5–6 hodin. Hotová povidla promícháme, nalijeme do sklenic, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Nebo švestky rozpůlíme, vypeckujeme a napěchujeme do širokého hrnce. Pokapeme vinným octem a už nemícháme! Švestky zakryjeme a necháme přes noc rozležet. Druhý den švestky přikryté pokličkou a bez míchání necháme při mírné teplotě lehce probublávat asi 6 hodin. Potom rozmixujeme, přivedeme k varu a plníme do skleniček, uzavřeme a postavíme na víčko.
Publikováno: 22. 8. 2018, Autor: Lenka Valjentová , Profil autora: Lenka Valjentová