Sádlové kuličky nebo taky sádlovky či sádelníčky jsou skvělým vánočním cukrovím. Máme pro vás dva osvědčené staročeské recepty, které jsou velmi jednoduché a levné zároveň. A sádla ve vánočním cukroví se nebojte – v syrovém těstě ho sice možná ucítíte, ale po upečení zmizí. Sádlové kuličky jsou dobré, křehké a nádherně voní.
Zatracované sádlo není tak škodlivé, jak se často tvrdí a našemu zdraví v mnohém spíše prospívá. Vepřové sádlo má optimální obsah esenciálních mastných kyselin, které jsou vázány v tucích, a tak pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, působí preventivně proti cukrovce, brání předčasné ateroskleróze a vysokému krevnímu tlaku. Vepřové sádlo navíc neobsahuje transmastné kyseliny, umělá barviva a dochucovadla, které najdeme v průmyslově vyráběných tucích. Kromě toho si na sádle mohou pochutnat i lidé s intolerancí na laktózu, kteří nemohou máslo.
Recept na sádlové kuličky s džemem
Ze 170 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 150 g čistého vepřového sádla a 2–3 lžic kvalitního kakaa vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do fólie a necháme v lednici do druhého dne rozležet. Ze studeného těsta oddělujeme malé kousky, ze kterých vytvarujeme kuličky o průměru zhruba 2 cm. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem a do středu každé kuličky vytlačíme důlek buď obráceným koncem vařečky, nebo klidně prstem. Plech vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a pečeme přibližně 10 minut. Upečené cukroví necháme vychladnout a potom je naplníme džemem (Extra Jam Višeň) a ozdobíme mandlí. Dáváme pozor, aby se nepřipálily, rády totiž hořknou.
Recept na sádlové kuličky s lískovými oříšky
Smícháme 250 g čistého sádla, 250 g moučkového cukru, 250 g hladké mouky, 1 lžičku kakaa a 1 lžičku nastrouhané citronové kůry. Přidáme 1 vejce a vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do fólie a necháme nejméně 3 hodiny v ledničce. Z vychlazeného těsta tvarujeme malé kuličky a doprostřed každé vmáčkneme lískový oříšek (bez slupky). Pečeme pomalu v troubě předehřáté na 160 °C 12–15 minut.
Publikováno: 29. 11. 2018, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce