reklama

Zeleninový zázrak z Koreje se bez chilli neobejde

Tradiční korejská pochoutka kimči je považován za jeden z nejdravějších pokrmů na světě. Korejci jsou na něj náležitě hrdí a podávají ho snad ke každému jídlu. Populární je ovšem nejen ve své „domovině“, navíc si ho můžete připravit i vy doma.

i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Kimči nadchne všechny milovníky pikantních pochutin, navíc je plné vitamínů

Kimči dobylo celý svět

Název kimči lze přeložit jako „zelenina namočená ve slané vodě“. Vyrábí se kvašením (fermentací) pekingského zelí, několika dalších druhů zeleniny a koření a má skutečně široké využití. Konzumovat ho lze jen tak, je ale také vynikající přílohou. Často se podává pouze s rýží. Používá se i při vaření, přidává se do polévek, omelet, masových kuliček, asijských knedlíčků, ale i jiných dušených nebo rýžových pokrmů.

S touto tradiční korejskou pochoutkou se to má trochu podobně jako s naším bramborovým salátem: co rodina, to trochu jiný předpis. Nicméně existuje asi 200 základních variant, ale po celém světě prý „putuje“ kolem dvou tisícovek návodů na to zaručeně pravé kimči.

Základem kimči jsou pokrájené listy pekingského zelí
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Základem kimči jsou pokrájené listy pekingského zelí

Nicméně základ je vždycky stejný: nasolené nakrájené listy pekingského zelí doplněné zeleninou a zalité kořeněným kašovitým nálevem, v němž by neměly chybět chilli papričky, česnek, čerstvý zázvor, rybí omáčka, případně cukr či med nebo jablka. Nálev se připravuje za studena, ale můžete ho i povařit. Při volbě zeleniny byste určitě měli sáhnout po jarní cibulce, mrkvi a bílé ředkvi nebo kedlubně, další druhy záleží na vaší chuti, hodí se i okurka, pórek, šalotka nebo ředkvičky.

Chilli papričky dodají „sílu“

Pekingské zelí, které se u nás často prodává pod ne zcela správným názvem čínské, očistěte, omyjte, nechte oschnout a pak ho nakrájejte na kostky. Nakrájené zelí nasypte do hluboké, třeba polévkové mísy a nechte ho několik hodin odležet, přičemž ho po půlhodinách promíchávejte. Tento proces můžete urychlit tak, že zelí zalijte na dvě hodiny slaným nálevem a zatížíte, aby bylo ponořené. Pak ho dobře propláchněte a důkladně z něj vymačkejte vodu.

Ostatní zeleninu pokrájejte nebo nastrouhejte na hrubém struhadle na drobné nudličky a smíchejte s pastou, kterou připravíte tak, že svaříte vodu s cukrem a rýžovou moukou nebo škrobem, aby vznikla kašovitá hmota, kterou nechte vychladnout. Pak z dalších ingrediencí jako česnek, zázvor, cibuli a rozmixujte hrubší pastu, do níž patří ještě chilli papričky nebo hotová chilli pasta. Spolu s kašičkou z mouky nebo škrobu pak vše promíchejte společně se zelím a ostatní zeleninou.

Kimči dojde v lednici

Hotovou směs napěchujte do připravených skleniček a dbejte, aby byla zelenina ponořená pod hladinou: můžete jí v tom trochu pomoci tím, že ji zatížíte. Víko nádobky přikryjte potravinovou fólií jako ochranu před nečistotami.

Nasekanou a rozmixovanou zeleninu smíchejte s pastou, které dodá správný říz chilli
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.)
Nasekanou a rozmixovanou zeleninu smíchejte s pastou, které dodá správný říz chilli

Sklenice nechte odstát při pokojové teplotě asi den, v létě to může být i kratší dobu, v zimě zase delší. Když se v tekutině začnou tvořit drobné bublinky, dejte sklenice do lednice, čímž se proces kysání (fermentace) zpomalí. Přibližně za týden je kimči hotové: čím déle ho necháte odležet, tím bude kyselejší.

Zdroj: pořad Receptář Prima nápadů, www.sushiraj.cz, www.magazin.recepty.cz

Publikováno: dnes, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová