Batáty čili sladké brambory jsou zdravé a plné komplexních sacharidů. Jsou vynikajícím zdrojem energie, mají vysoký obsah vlákniny a jsou bohaté na vitamíny a minerály. Pokud si připravíte batáty na grilu na sladký způsob se smetanou a praženými slunečnicovými semínky, získáte osvěžující, ale i výživný dezert, jako stvořený do sychravých podzimních dnů.
Jak připravit batáty na grilu?
Batáty čili sladké brambory jsou plodinou povíjnice jedlé. V její domovině, což jsou tropické oblasti Ameriky, je možné setkat se až s pětimetrovými šlahouny této zajímavé rostliny. Batáty se považují za kořenovou zeleninu, podobně jako mrkev nebo řepa na rozdíl od brambor, které patří mezi okopaniny.
Hlízy, tedy samotné batáty, jsou nabité živinami a vitaminy, které lidské tělo jednoznačně potřebuje. Měli byste je tedy zařadit do svého jídelníčku. Vedle škrobu obsahují také vlákninu, vitamíny A, C, B6 a E, a dále pak železo, vápník nebo draslík. Jejich sladká chuť se odvíjí od obsahu fruktózy, glukózy a sacharózy.
Používají se k přípravě mnoha druhů pokrmů jak při vaření, tak také při pečení. Získává se z nich škrob, ale také alkohol. Batáty pečené v troubě jsou velmi podobné americkým bramborám. Křupavé hranolky z batátů jsou daleko zdravější než klasické bramborové. Tradičním americkým jídlem jsou kandované batáty smíchané s cukrem, marshmallows, javorovým sirupem, pomerančovým džusem, pekanovými ořechy nebo datlemi.
Vyzkoušejte velmi chutné batáty na grilu v mnoha úpravách. Třeba se smetanou. S tímto receptem můžete připravit pečené japonské sladké brambory (Yaki Imo), které se prodávají na ulici ve stáncích. Pro přípravu tradičních yaki imo se používají pouze japonské sladké brambory zvané satsumaimo, které mají červeně tónovanou fialovou slupku a špinavě bílý vnitřek, který po upečení zežloutne.
Jak připravit batáty na grilu?
Batáty i se slupkou namočte na půl hodiny do slané vody, aby se jejich chuť při tepelné úpravě mohla lépe rozvinout. Poté je osušte, zabalte do alobalu a vložte na rozpálený gril. Pokud používáte klasický gril na dřevěné uhlí, přidejte mezi uhlí dubové polínko, u plynového grilu lze použít esenci dubového dřeva. Jestliže budete připravovat batáty na grilu elektrickém, použijte staré dubové prkénko, které už svému účelu v kuchyni příliš neslouží a položte batáty přímo na něj a dejte na gril.
Proč tolik čarování s dubovým polínkem nebo prkénkem? Pečené batáty natáhnou díku dubovému dřevu originální a neopakovatelnou vůni a budou o hodně lahodnější. Není úplně ideální připravovat batáty na grilu v interiéru vaší kuchyně, protože upečené batáty a dřevo silně kouří, což by vám mohlo spustit požární hlásič.
Na suché pánvi nechte opražit slunečnicová semínka, a poté je zakápněte javorovým sirupem a nechte zkaramelizovat.
Lehce vychladlé batáty oloupejte a trochu rozmačkejte v misce.
Servírujte na talíři třeba za pomoci kulaté formičky, do níž upečené batáty na grilu vmáčknete, přidáte zakysanou smetanu a med.
Na závěr posypte grilované batáty se smetanou a medem praženými slunečnicovými semínky a můžete dozdobit i směsí oříšků. Jemně posolte, abyste zvýraznili chuť pokrmu.
Takto připravené batáty na grilu jsou krémové, sladké a chutnají jako koláč. Dají se tedy používat jako sladký dezert. Jsou také neuvěřitelně výživné, zdravé a zasytí. Oranžové sladké brambory jsou uvnitř oranžové, a i po uvaření se barva nemění. Textura je mnohem vlhčí a mokrá, něco jako dýně. Pokud se chcete přiblížit japonské kuchyni, budete si muset sehnat ty pravé japonské batáty.
Zdroj informací: Receptář prima nápadů, pořad Beze ztrát, ceskozdrave.cz, receptia.cz, coopclub.cz, justonecookbook.com, Fiskars.cz
Publikováno: dnes, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová