Kvasnice neboli droždí mají své nezastupitelné místo v kuchyni, ale jejich složení je přímo předurčuje k tomu, abyste je vyzkoušeli také jako kosmetický prostředek a zařadili rovněž do své domácí lékárny.
Na řadu neduhů jsou tu kvasnice
Naše staré dobré kvasnice jsou plné blahodárných látek. V prvé řadě je to kompletní řada vitaminů B, ale vedle toho v nich najdeme rovněž i vitamin D, nejrůznější enzymy, esenciální kyseliny, minerální soli, ale také železo a měď.
Právě pro své unikátní složení má droždí nezastupitelné místo v alternativní medicíně, která ho doporučuje jako prostředek pro doplnění energie, harmonizaci rozbouřené nervové soustavy i při poruchách spánku. Využít ho můžete také na podporu činnosti ledvin a jater, jeho konzumace posiluje vlasy a nehty. Někdy bývá doporučováno jako prostředek k optimalizaci činnosti trávicí soustavy, nicméně zvláště lidé, kteří ji nemají zcela v pořádku nebo se přímo léči s nějakou vážnou chorobou trávicího traktu, by měli pravidelnou konzumaci droždí konzultovat s lékařem.
Pokud se kvasnice využívají jako vnitřní lék, mělo by to být vždy samostatně, případně pouze rozpuštěné v převařené vodě nebo v mléce.
Krásná a zdravá pleť
Mléko ve spojení s droždím se bude hodit i jako jedna z ingrediencí pro přípravu pleťových masek, které mají na naši pokožku velmi pozitivní vliv. Půlka kostičky droždí rozpuštěná ve dvou lžících mléka vyhladí a oživí pleť a má také mírně čisticí účinek. Kvasnice rozpuštěné ve zchladlém heřmánkovém odvaru čistí ucpané póry a ve spojení s olivovým olejem, který musí mít pokojovou teplotu, vytvoří pleťovou masku pro citlivou a suchou pokožku. A rozmíchané s převařenou vodou a s trochou citronové šťávy zase pomáhá mastné pleti.
Pleťové masky z droždí nemusíte aplikovat příliš často, postačí jednou, maximálně dvakrát v týdnu. Pro pleť, která bojuje s uhrovitostí, se doporučuje spojit vnitřní i vnější užívání kvasnic.
Jaké kvasnice vybrat
Aby si kvasnice zachovaly svou kvalitu, měly by být skladovány při teplotách 1–10 °C, ale ta skutečně optimální teplota je kolem 5 °C. Při nedodržení vhodných teplot ztrácí droždí svou účinnost, případně se i zkazí, stejně jako když přijde při uskladnění do přímého kontaktu s jinými potravinami.
Důležitá je rovněž kvalita, takže kupujte pouze droždí osvědčených značek nebo z ověřených zdrojů. Správné droždí má světle krémovou barvu, lasturový lom a má příjemnou, i když typicky výraznou a mírně štiplavou vůni. A nezapomeňte také zkontrolovat doporučené datum spotřeby.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, www.awashop.cz, www.drozdi.cz, www.ceskaordinace.cz, www.rehabilitace.info
Publikováno: 5. 3. 2024, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová