Typický kyjovský pecák je kynutý koláč, který byste měli vyzkoušet i doma. Za sebe mluví určitě to, že se peče v místě svého původu skoro každý den. Tvarohová náplň je rafinovaně schovaná dovnitř těsta a vršek zdobí hromada křupavé drobenky. Už se vám sbíhají sliny?
Na kyjovský pecák si nachystejte:
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 3 vejce
- 1 kostku droždí
- ½ l mléka
- 100 ml oleje
- 1 lžíci sádla
- 1 lžíci másla
- špetku soli
Na náplň:
- 500 g tvarohu
- 150 g krupicového nebo krystalového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 150 g rozinek
- citronovou kůru
- povidla na potření
Na posypku (drobenku):
- 250 g másla
- 500 g polohrubé mouky
- 200 moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
Z kvasnic si připravte kvásek. Do části vlažného mléka rozdrobte droždí. Přisypejte trochu cukru a přimíchejte i malé množství mouky. Nechte asi 10 minut vzejít. Do zbylé mouky nasypejte sůl a zbytek moučkového cukru. Přidejte 3 žloutky a přilijte olej. A nakonec také kvásek. Přidejte máslo, sádlo a zbylé mléko. Vypracujte těsto. Mísu přikryjte čistou utěrkou a dejte kynout na teplé místo asi na půl hodiny. V mezičase si připravte tvarohovou náplň. Do mísy dejte všechny ingredience a důkladně spolu promíchejte. Připravte si také drobenku. Mouku, máslo i cukry dejte do mísy a rukou propracujte na drobenku.
Dřevěný vál si posypejte moukou a vyklopte na něj vykynuté těsto. Vytvořte si z těsta rukama větší kolo a na něj dejte (ne úplně do krajů) tvarohovou náplň. Tvaroh těstem ze všech stran překryjte a zabalte. Těsto nad tvarohovou vrstvou důkladně spojte, jako když tvoříte "raneček".
Rukou roztlačte těsto plněné tvarohem na větší placku. Vezměte si na pomoc váleček a rozválejte koláč na velký kruh. Plech si potřete olejem, aby se koláč nepřilepil. Těsto na něj bez obav přeneste. Můžete ještě rukou roztlačit a vytvarovat na pravidelné kolo.
Koláč potom potřete povidly. A posypte bohatě drobenkou. Nechte na plechu ještě asi 10 minut kynout.
Pak ho dejte do trouby na 180 °C asi na 15 minut. Okraje musí být hezky dozlatova upečené.
Zdroj: pořad Receptář prima nápadů
Nemáte čas? Na tenhle koláč ho nepotřebujete:
Publikováno: 13. 11. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová