reklama

Kolagen: Skutečná potřeba vašeho těla nebo jen módní trend?

Za každým rohem se zdá, že nás bombardují reklamy tvrdící, že potřebujeme kolagen. Pro svaly a klouby. Pro zlepšení stavu pleti. Pro oči, vlasy, ledviny... Ale je opravdu tak nezbytný a úžasný? Našli jsme odpovědi od laborantky, která zkoumala kolagen ze všech úhlů.

i (Zdroj: Pharma MKL)
Je kolagen zázrakem pro vaše tkáně? (Zdroj: Pharma MKL)

Kolagen je opravdu základní stavební jednotka tkání. Je to bílkovina, která se nachází ve šlachách, kůži, očích, kostech, chrupavkách, nehtech, zubech, vlasech a pojivových tkáních, ale také v našich svalech, orgánech a tepnách.

Jelikož je všude, znamená to, že tělo si ho musí samo vyrábět, nebo ne?

„Ano, lidský organismus kolagen přirozeně produkuje, ale s věkem se jeho produkce snižuje. Již od dvaceti let klesá produkce kolagenu v buňkách kůže. Tento proces urychluje také kouření, nadměrné vystavování se slunečnímu záření nebo celkově špatná životospráva. To vede k oslabení struktur buněk, k oxidaci a projevům stárnutí,“ vysvětlila na úvod Mgr. Kateřina Ščasná, laboratorní diagnostička.

Produkce kolagenu se výrazně snižuje po 35. roce. Proto nám stárne a vysušuje se kůže, prohlubují se vrásky, snižuje se kvalita nehtů i vlasů a občas nás trápí klouby...

Potraviny, které pomáhají

Aby se tak nedělo, měli bychom podle odbornice přijímat kolagen v první řadě ze stravy.

„Doporučuji konzumovat potraviny přirozeně bohaté na kolagen. Jde hlavně o chutný vývar z kostí a kloubních částí, huspeninu, ryby i mořské plody,“ radí K. Ščasná a pokračuje: „Jak však ukazují statistiky zobrazující životosprávu Čechů, naše stravování v průměru neobsahuje dostatečné množství živin potřebných pro optimální zdraví. Potraviny, které konzumujeme, neobsahují minimální denní množství proteinů, vlákniny, vitamínů a minerálů potřebných ke zdravému fungování organismu. V tomto případě je namístě uvažovat o dlouhodobém užívání doplňků výživy, např. i kolagenu.“

Kolagen se získává z mnoha zdrojů
i (Zdroj: Pharma MKL)
Kolagen se získává z mnoha zdrojů

Doplňování kolagenu ve formě výživového doplňku je důležité zejména u lidí trpících artrózou, lidí po operaci (hojení ran a obnova tkání), kojících žen (z důvodu zvýšeného výdeje energie při kojení) a během těhotenství (to je ale potřeba konzultovat s lékařem). Zvýšit množství kolagenu v těle formou doplňků by měli rovněž lidé, kteří se aktivně věnují sportu, zejména silovému.

Další skupinou jsou vegani a vegetariáni, kteří obecně přijímají méně aminokyselin, protože nejedí maso ani masné produkty bohaté na tyto živiny.

Jiný původ, jiný kolagen

Není vůbec jedno, jaký doplněk stravy obsahující kolagen si vybereme. Podle původu a délky řetězce, do kterého je molekula kolagenu spojena, není každý zdroj této bílkoviny pro tělo stejně efektivní.

„Každý typ kolagenu má totiž jiný úkol. Jeho biologická dostupnost a vstřebatelnost v organismu je závislá na jeho typu, ale i zdroji, ze kterého pochází, a formy, do které ho výrobce zpracoval,“ pokračuje laborantka.

Kolagen je nezbytný pro správnou činnost kloubů a ostatních tkání
i (Zdroj: Pharma MKL)
Kolagen je nezbytný pro správnou činnost kloubů a ostatních tkání

Kolagenové přípravky se vyrábějí z mořských ryb, alternativně z kravských tkání a šlach, prasečí kůže nebo kuřecích kostí, podle toho rozlišujeme i typy kolagenů. Hovězí obsahuje kolageny typu 1 a 3 a je relativně levný. Rybí kolagen je převážně typ 1, vyrábí se zejména z kůží a šupin kvůli udržitelnosti, příležitostně rybího masa. Co se týká vstřebatelnosti z pohledu původu, nejhůře se vstřebává vepřový, lepé hovězí a nejlépe rybí. Důležitá je i forma, nejlépe se vstřebává tekutá forma, méně dobře pak prášková a nejhůře kapslová.

Nejúčinnější kolagen

Vysvětlení, proč se nejlépe vstřebává tekutý kolagen, je poměrně jednoduché. Tráví se a do krevního oběhu se dostává rychleji než pevné konzistence kolagenových doplňků. „Většina klinických studií zabývajících se vstřebatelností kolagenu ukázala, že z tekutého kolagenu dokážeme vstřebat kolem 90 %, z kapslového kolem 30 %,“ ozřejmuje K. Ščasná.

Kolik kolagenu je dost?

Abychom užíváním kolagenu dosáhli toho, co potřebujeme, důležitý je nejen typ kolagenu na základě jeho původu, ale také jeho množství. Čím vyšší je obsah kolagenu v denní dávce, tím kvalitnější, respektive účinnější je doplněk výživy.

Kolagen je opravdu základní stavební jednotka tkání
i (Zdroj: Pharma MKL)
Kolagen je opravdu základní stavební jednotka tkání

Někdy je v denní dávce pouze 1 000 mg, jindy 8 000 mg hydrolyzovaných peptidů, což může výrazně ovlivnit výsledky užívání. V tomto kontextu je třeba vnímat i tvrzení o příznivých účincích kolagenu na pokožku, vlasy, nehty, klouby a podobně. Zároveň je třeba mít na paměti, že účinek kolagenu se na každém odráží jinak a na jiných místech.

Přehnané očekávání

Ani užívání toho nejkvalitnějšího kolagenu nevede k masivní obnově této bílkoviny v těle, ale pomáhá zpomalit efekty přirozených procesů stárnutí i nezdravého životního stylu.

„Studie ukazují, že vyšší příjem kofeinu a kouření přímo ovlivňují opotřebení kloubů a artrózu. Existují však metaanalýzy, které ukazují, že lidé trpící artrózou, kteří užívali kolagen více než 90 dní, popisovali zmírnění příznaků onemocnění, a to hlavně chronických bolestí. Zdravotní stav však užívání kolagenu určitě změnit nedokáže,“ zdůrazňuje K. Ščasná.

Zdroj informací: Pharma MKL

Publikováno: 16. 6. 2023, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce