Po roce je tu opět čas čerstvých, jasně zelených špenátových listů a mladých výhonků kopřiv, které jsou na jaře nedocenitelným zdrojem vitaminů a minerálů i svěží chuti. Obě byliny si můžeme užít najednou, když si uděláme jarní vaječnou tlačenku. Ta podle našeho receptu vypadá lákavě a chutná ještě lépe.
Jarní vaječná tlačenka se špenátem a kopřivami
Špenát
Špenát (Spinacia) osahuje mnoho vitaminů a minerálů, třeba důležitý vitamin K, který ovlivňuje srážlivost krve, vitamin C, posilující imunitní systém, provitamin A společně s vitaminem E zpomalují stárnutí. Mimo to špenát obsahuje železo, vápník a jód. Snižuje hladinu cholesterolu, omezuje nebezpečí vzniku křečových žil, kardiovaskulárních onemocnění, pomáhá při lámavosti nehtů a vlasů. Ale nejen to – špenát také skvěle chutná a dá se upravovat na spoustu způsobů.
Kopřiva
Kopřiva (Urtica) je nepříjemný plevel, ale i výjimečná léčivá bylina, která obsahuje vitaminy C, K, B2, kyselinu panthotenovou, dále draslík, železo a oxid křemičitý. Na jaře pomáhá kopřiva proti únavě, způsobené nedostatkem vitaminů, posiluje organismus a snižuje hladinu cukru v krvi. Čerstvá kopřiva obsahuje mnoho železa. Nejčastěji se mladé kopřivy připravují na špenát a je nedílnou součástí velikonoční nádivky.
Co je na vaječnou tlačenku potřeba
- 20 g másla
- 1 jarní cibulka
- 3–4 stroužky česneku
- 200 g čerstvého listového špenátu
- 200 g mladých výhonků kopřiv
- 1 balíček želatiny na vaječnou tlačenku a aspiky
- 400 ml smetany na vaření
- sůl
- mletý černý pepř
- 150 g tvarohového sýru (typ cottage)
- 5 vajec uvařených natvrdo
Jak při přípravě vaječné tlačenky postupovat
Na přípravu tlačenky orestujeme na másle nadrobno nakrájenou jarní cibulku a česnek. Přidáme listový špenát a spařené kopřivy. Poměr kopřiv a špenátu můžeme libovolně měnit, použít taky jen špenát či pouze spařené mladé kopřivy. Necháme krátce povařit. Želatinu na vaječnou tlačenku a aspiky Dr.Oetker necháme nabobtnat v 70 ml smetany na vaření asi 10 minut. Zbylou smetanu v kastrůlku zahřejeme (nevaříme!!!), přidáme nabobtnalou želatinu a za stálého míchání zahříváme (opět nesmíme vařit), až do úplného rozpuštění želatiny. Do ještě teplé smetanovo-želatinové směsi metličkou vmícháme tvarohový sýr a pečlivě prošleháme. Podle chuti osolíme a opepříme. Opatrně vmícháme směs špenátu s kopřivami. Formu na srnčí hřbet vyložíme mikrotenovou fólií. Polovinu želatinové směs nalijeme do formy. Na směs položíme celá vejce do řady a zalijeme je zbylou želatinovou směsí. Tlačenku dáme na 2 až 3 hodiny do chladničky. Ztuhlou tlačenku vyklopíme z formy, odstraníme mikrotenovou fólii a podáváme s opečenými tousty nebo jiným pečivem.
Publikováno: 21. 3. 2019, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce