Brokolice není na našem trhu již žádnou novinkou, ale i tak jsou pokrmy připravené z této zeleniny v tuzemských restauracích stále ještě poměrně výjimečné a pokud bychom hodnotili nejen výskyt, ale i kvalitu takových pokrmů, pak je slovo „výjimka“ opravdu na místě. Zkuste si doma připravit jednoduchý, elegantní a chutný brokolicový krém, který můžete použít jako velmi efektní pomazánku, předkrm či svačinu.
Brokolice pochází pravděpodobně z Apeninského poloostrova a proto ji najdeme nejvíce zastoupenou právě v italské kuchyni. Brokolice je velmi chutná, je vyhledávaný pro svou až krémovou jemnost, je elegantní a schopná stát se přílohou i hlavní součástí pokrmu. Můžeme ji upravovat v podstatě všemi myslitelnými způsoby.
TIP: protože je brokolice jemným lehce stravitelným pokrmem, je vhodná také pro děti. Obsahuje velké množství vitamínů, zejména vitamínu C, kterého má více než citron, působí protizánětlivě a čistí organizmus.
Aranžmá jídla na talíři – velká inspirativní fotogalerie
Brokolicový krém jako zdravá delikatesa (Zdroj: ) Brokolicový krém jako zdravá delikatesa (Zdroj: ) Brokolicový krém jako zdravá delikatesa (Zdroj: ) Brokolicový krém jako zdravá delikatesa (Zdroj: ) Brokolicový krém jako zdravá delikatesa (Zdroj: ) Brokolicový krém jako zdravá delikatesa (Zdroj: ) Brokolicový krém jako zdravá delikatesa (Zdroj: ) Brokolicový krém jako zdravá delikatesa (Zdroj: ) Brokolicový krém jako zdravá delikatesa (Zdroj: ) Brokolicový krém jako zdravá delikatesa (Zdroj: ) Brokolicový krém jako zdravá delikatesa (Zdroj: ) Brokolicový krém jako zdravá delikatesa (Zdroj: )
Brokolicový krém
Budeme potřebovat půl deci olivového oleje, který svou kvalitou ovlivní kvalitu jídla, dále, trochu na jemno posekané pažitky, 20 dkg naklíčené pšenice, samotnou brokolici (cca 1/5 kg ) a sůl.
Očištěnou brokolici očešeme a ružičky nasypeme do mixéru společně s pšenicí, cibulí a olejem. Přidáme špetku soli a vše cca 5 minut mixujeme. Hotový krém posypeme pažitkou, ale můžeme zvolit i jiné dochucení a podáváme např. jako předkrm s opečenou bagetou či celozrnným chlebem.