Utopenci jsou neodmyslitelná součást jídelního lístku každé správné české hospody a dokonalá pochoutka k pivu. Receptů na špekáčky s cibulí naložené ve sladkokyselém nálevu existuje nespočet a každý hostinec má ten svůj. Vždyť právě hospoda je jejich kolébkou a mlynář a hostinský jménem Šamánek jejich duchovním otcem. Ten tuto pochoutku zhruba před sto lety vymyslel, když nakládal buřty do octa. Rázem se staly hitem jeho hospody. Poté, co se utopil při opravě mlýnského kola, se nezapřel český smysl pro černý humor, a pro jeho delikatesu se ujal název „utopenec“. Láďovi Hruškovi prozradila svůj recept paní hostinská Jitka Šedivá z Dolní Stropnice, která tvrdí, že tajemství chuti domácích utopenců spočívá v dobrém nálevu a velkém množství cibule.
Co na domácí utopence potřebujeme
- 15 špekáčků
- 800 g cibule
- pepř
- párátka
- 750 ml vody
- 500 ml octa
- 18 kuliček nového koření
- 18 kuliček pepře
- 2 lžíce cukru
- 8 feferonek
- špetka soli
Jak při přípravě domácích utopenců postupujeme
1. krok: připravíme si nálev
Na nálev svaříme v hrnci vodu, ocet, cukr, sůl, kuličky pepře a nového koření a feferonky. Vaříme 10 minut. Poté feferonky vyndáme a nálev necháme vychladnout.
2. krok: nakrájíme cibuli
Cibuli oloupeme a nakrájíme na půl kolečka.
3. krok: špekáčky naplníme cibulí
Špekáčky oloupeme a podélně na střed rozkrojíme, ovšem nedořízneme až do konce. Posypeme je mletým pepřem a naplníme pokrájenou cibulí. Propíchneme naskrz párátkem, aby držel pohromadě.
4. krok: špekáčky vyskládáme do sklenice
Takto připravené špekáčky vyskládáme do velké zavařovačky, jejíž dno jsme rovněž zaplnili pokrájenou cibulí. Špekáčky skládáme zaoblenou stranou podél stěny sklenice. Doprostřed každé vrstvy vložíme feferonku. Poslední vrstvu opět zakončíme cibulí.
5. krok: špekáčky s cibulí zalijeme nálevem
Zalijeme vlažným nálevem a sklenici uzavřeme. Necháme v ideálním případě týden uležet v lednici, alespoň pak dva dny. Poté si můžete vychutnat domácí utopence například s chlebem.
Publikováno: 28. 12. 2018, Autor: Láďa Hruška, Profil autora: Láďa Hruška