reklama

Utopenci jsou neodmyslitelná součást jídelního lístku každé správné české hospody a dokonalá pochoutka k pivu. Receptů na špekáčky s cibulí naložené ve sladkokyselém nálevu existuje nespočet a každý hostinec má ten svůj. Vždyť právě hospoda je jejich kolébkou a mlynář a hostinský jménem Šamánek jejich duchovním otcem. Ten tuto pochoutku zhruba před sto lety vymyslel, když nakládal buřty do octa. Rázem se staly hitem jeho hospody. Poté, co se utopil při opravě mlýnského kola, se nezapřel český smysl pro černý humor, a pro jeho delikatesu se ujal název „utopenec“. Láďovi Hruškovi prozradila svůj recept paní hostinská Jitka Šedivá z Dolní Stropnice, která tvrdí, že tajemství chuti domácích utopenců spočívá v dobrém nálevu a velkém množství cibule.

Diskuze k článku

Publikováno: 27. 12. 2018, Autor: Láďa Hruška