Halušky jsou národní jídlo našich slovenských sousedů, které už dávno zdomácnělo i v našem jídelníčku. A protože právě začala sezóna domácího květáku, vyzkoušejte jejich variantu právě z této nízkokalorické a vlákninou nabité zeleniny.
Suroviny na přípravu:
- květák
- bryndza
- slanina
- cibulka
- sůl, pepř
Květák zbavíme košťálu, opláchneme a rozdělíme na menší růžičky. Ty uvaříme v osolené vodě s trochou kmínu – vaříme ne příliš do měkka, tedy jak říkají Italové na „al dente“, tedy „na zkus“. Mezitím si na másle osmahneme na kostičku pokrájenou cibulku s voňavou slaninou. Větší část této směsi odebereme a na zbytku osmahneme uvařený květák, který rozdrobíme na malé kousky a nakonec přidáme bryndzu.
Počkáme, až se sýr rozpustí a celá směs se spojí. Tehdy jsou květákové halušky, kterým se také říká „květušky“, hotové. Na talíři jednotlivé porce posypeme opečenou slaninou s cibulkou a na závěr ještě přidáme zelenou ozdobu z jarní cibulky.
A na květuškách si mohou s klidem pochutnat i ti, kteří nemohou lepek, protože jsou přirozeně bezlepkové.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 29. 7. 2022, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová