Cuketová sekaná je skvělou volbou, pokud máte záhon plný cuket a už nevíte, co s nimi. Nebo také v případě, že chcete vyzkoušet něco nového a zdravého, a zároveň ještě ušetřit. Tahle dobrota vás překvapí svou chutí -je k nerozeznání od pravé masové sekané. S bramborovou kaší a kyselou okurkou si na ní pochutná celá rodina.
Suroviny na cuketovou sekanou:
- 2 hrnky strouhané cukety
- ½ kg mletého masa (mix vepřového a hovězího)
- 1 cibule
- česnek podle chuti
- 2 vejce
- 1 hrnek strouhanky
- 1 hrnek ovesných vloček
- 100 g sýru
- majoránka
- sůl
- pepř
- kmín
Cuketu oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Důkladně ji osolte a nechte pustit vodu. Tu ale rozhodně nevylévejte. Jednoduše do mísy přisypte ovesné vločky a strouhanku, které jí pěkně nasáknou.
Pak přidejte vše ostatní. Do mísy k cuketě dejte mleté maso, nasekanou či nakrájenou cibuli, nastrouhaný sýr a celá vajíčka. Do směsi také prolisujte česnek a dochuťte solí, pepřem a majoránkou. Rukama potom všechny suroviny spojte a vytvarujte šišku.
Pekáček vymažte olejem a vložte do něj šišku sekané. Aby měla po upečení krásnou barvu, máme pro vás jeden tip: Povrch pomažte plnotučnou hořčicí. Pekáč zakryjte a vložte do trouby rozpálené na 200 °C a pečte asi hodinu a půl. Nezapomeňte během pečení kontrolovat a podlévat vodou. Na posledních 15 minut pekáč odkryjte, aby sekaná získala hezkou zlatou kůrku.
Proč do jídelníčku zařadit cuketu?
Cuketa by neměla ve vašem jídelníčku chybět. Je to zelenina plná vody i vitamínů a minerálů. Patří mezi ně vápník, hořčík i železo, vitamíny A, B i C. Navíc má velmi nízký obsah ruku a tělo ji lehce stráví, působí pozitivně na celou trávicí soustavu. Podporuje i imunitní systém a normální hladinu krevního tlaku. Krom sekané se hodí i grilovaná k masu i rybám, do polévek či placek, ale je vhodná i jako součást sladkých koláčů.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: 9. 7. 2022, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová