reklama

Víme, co s přebytky bílků po Velikonocích. Upečte si nadýchanou citronovou bábovku

Co s přebytkem bílků, nebo naopak jindy s přebytkem žloutků, řeší někdy snad každý. V období Vánoc a Velikonoc nás to čeká určitě. Vždy se naštěstí najde recept, kde můžete jedno či druhé upotřebit. Taková skvělá záchrana je i nadýchaná bílková bábovka, do které s přehledem šoupnete až 7 bílků.

Zpracovat přebytek bílků z velikonočního pečení můžete v nadýchané bábovce (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Přebytky bílků můžete uchovat v lednici dokonce až měsíc. Tajemstvím je čistá skleněná nádoba s utahovacím víčkem, aby se dovnitř nedostával zbytečný vzduch. Na víčko si pak můžete napsat číslem počet uchovaných bílků. Pokud si to nepamatujete, tak jednomu bílku odpovídá zhruba 35 g.

Další možností je zmrazení, ale na to obyčejně zapomeneme, nebo nemáme odvahu je použít do každého receptu, aby se dílo zdařilo. I když letité zkušenosti ukazují, že i z takových bílků je možné ušlehat kvalitní bílkový sníh. Pokud bílky chcete zpracovat hned, upečte si chutnou bílkovou bábovku.

Na bílkovou bábovku si připravte:

  • 7 bílků (mohou být i z mrazáku)
  • 150 g cukr moučka
  • 1 vanilkový cukr (vanilínovým se raději vyhněte)
  • 90 g rozpuštěného másla
  • (nebo 5 polévkových lžic oleje)
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • citronová kůra (nemusí být)
  • hrst mletých ořechů (podle chuti)
  • tuk na vymazání
  • hrubá mouka na vysypání formy
Zbylé žloutky můžete uchovat v lednici nebo mrazničce
Zbylé žloutky můžete uchovat v lednici nebo mrazničce (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Z bílků a cukru ušlehejte sněhovou pěnu. Ve chvíli, kdy vám sníh drží v misce, i když ji otočíte, máte sníh hotový. V tuto chvíli sníh už nešlehejte dál, můžete se dostat do bodu, kdy se vám pěna rozteče. Sníh z ní už dodatečně v žádném případě neuděláte. Zastavte se vždy ve chvíli, kdy je sníh připravený. Do bílků ještě pomalu a opatrně zašlehejte rozpuštěné máslo či olej nebo pomalu a důkladně vmíchejte mechanicky.

Bílky s cukrem vyšlehejte do pevné pěny
Bílky s cukrem vyšlehejte do pevné pěny (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Tip

Pokud byste chtěli použít světlý třtinový cukr, který je obyčejně v krystalické formě, na moučkový ho snadno proměníte elektrickým mlýnkem na zrnkovou kávu. V jiné míse smíchejte sítem prosetou mouku s vanilkovým cukrem a  práškem do pečiva, případně použijte jedlou sodu. Přidejte nastrouhanou citronovou kůru a mleté ořechy. Mleté ořechy jsou lepší, pokud chcete mít těsto hodně nadýchané.

Jestliže chcete použít kousky ořechů, nasekejte si hodně malé kousky. Stejně tak můžete použít i menší kousky čokolády. Těsto pak nalijte do vymazané a vysypané formy. Pečte asi 30 minut při 200 °C. Kontrolujte pomocí špejle, jak je těsto upečené uvnitř, a podle potřeby upravte čas a teplotu.

Zdroj informací: autorka článku

Umíte oddělit bílky od žloutků?

Publikováno: 1. 4. 2022, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná