Karob neboli svatojánský chléb se vzhledem i chutí podobá slazenému kakau, ale je zdravější, protože má mnohem méně tuku a neobsahuje žádné stimulační látky a nezpůsobuje psychickou aktivitu. V běžných receptech na vánoční cukroví se karobem nahrazuje kakao v poměru 1:1. A když už jsme u těch Vánoc, traduje se, že když přidáte svatojánský chléb jako ozdobu na sváteční stůl, zaručí to pevné zdraví pro nadcházející rok všem stolovníkům.
Karob jsou plody stromu jménem rohovník obecný (Ceratonia siliqua), jehož domovinou je Středomoří. Říká se mu také svatojánský chléb, protože zachránil Jana Křtitele před smrtí hladem. Rohovník je plný vitamínů a minerálů, obsahuje vyšší množství vápníku než mléko. Mohutný strom plodí sice až patnáctým rokem, ale úroda stojí za to, naráz na něm uzraje až tuna plodů.
Karobové lusky jsou zelené, později čokoládově hnědé, až 30 cm dlouhé, asi 1,5 až 3,5 cm široké a 1 cm tlusté. Mohou být zakřivené nebo rovné. Podle zralosti mají různé odstíny hnědé. Prášek vzniká rozemletím usušené dužiny lusků, přesněji z její střední části (okraje bývají nahořklé), ze které jsou odstraněna semena. Když si karobové lusky kupujete celé, dávejte pozor, aby neměly plíseň, kterou lehce chytají.
Karubin nebo také karobová guma (povolené aditivum E 410) se získává ze semen, z nichž se nejprve musí chemicky odstranit tvrdá slupka. Potom se rozemele na jemnou moučku, která se může používat jako bezlepková mouka na pečení. Má béžovou barvu, neutrální chuť a je rozpustný ve vodě.
Jak se rohovník obecný pěstuje u nás
Rohovník se množí se semen, která velmi snadno klíčí a rychle se ujmou. Rohovník je nenáročná pokojová rostlina, dá se pěstovat doma v nádobách, ovšem neplodí. Rostlině se daří na světlém místě, v létě může být i venku. Má ráda dostatek zálivky, ale v zimě je potřeba zalévání omezit.
Proč a jak karob pomáhá
Karob je zdrojem vitaminu B1, obsahuje bílkoviny, tuky, draslík, hořčík, železo, mangan, chrom, měď, nikl i vápník, kterého má třikrát víc než mléko. Karob příznivě ovlivňuje trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, je silně protizánětlivý, působí jako antibiotikum, zvyšuje množství spermií. Dá se označit i jako protikřečový, díky obsahu hořčíku uvolňuje svaly. Selen v něm obsažený má zase pozitivní vliv na činnost štítné žlázy. Draslík v karobu zase ovlivňuje hospodaření s vodou v těle. V Africe používají prášek z karobu na zastavení průjmu. Množství pektinů a tříslovin likviduje střevní bakteriální infekci a zahušťuje stolici, stačí, když v šálku horké vody rozmícháte přibližně 20 g karobového prášku a pijete jednou denně až do odstranění problémů. Během této kúry musíte přijímat i dostatek vody. Pití karobového nápoje napomáhá i harmonizaci žaludečních šťáv, odstraňuje pálení žáhy a příznivě působí na žaludeční vředy. Karob má ale svá negativa, není vhodný pro diabetiky a také pro lidi trpící anémií, protože snižuje vstřebávání železa.
Karob místo kakaa
Obarví a aromatizuje nejrůznější sladké i slané pokrmy a nápoje. Míchá se s medem, přidává se do čokoládových tyčinek, pečiva, koktejlů nebo omáček pro grilovaná masa. I při pečení vánočního cukroví můžete bez problémů nahradit kakao karobem a nikdo nic nepozná. Jen snižte množství cukru, protože karob je sám o sobě sladký. Chcete-li si připravit domácí vánoční čokoládu, můžete nahradit až tři díly karobem, jeden díl musí zůstat kakaa, aby měla čokoláda správnou konzistenci. Vánoční lahodné smoothie plné vitaminů a minerálních látek připravíte rozmixováním jednoho banánu, dvou deci mléka, půl deci vaječného koňaku a dvou lžic karobového prášku.
Karob pro krásu
Karob je bohatý na vitamin E, který zlepšuje elasticitu pokožky. Jednoduše si z něj můžete připravit výživnou pleťovou masku. Stačí smíchat karob s olivovým nebo kokosovým olejem, vytvořit hustou kašičku a nanést na obličej, nechat dvacet minut působit a potom umýt vlažnou vodou. Maska pleť vyživí a také jí dodá broskvový nádech.
Publikováno: 22. 11. 2017, Autor: Zdena Nováčková , Profil autora: Zdena Nováčková