Nedělní oběd by měl být malým svátkem a neměl by chybět ani zákusek. Základní recept na litý perník na plechu vás nikdy nezklame a můžete si ho pravidelně vylepšovat. Jednou přidáte nastrouhaná jablka, jindy vyměníte povidla za jahodovou marmeládu. Strouhaný kokos mu přidá exotický nádech a vlašské ořechy zase tradici. Každý týden může být váš litý perník jiný a vždy vám zaručeně zvedne náladu.
Litý perník na plechu máte připravený a upečený do hodiny. Základní suroviny určitě najdete ve spíži, a pokud přidáte nastrouhané jablíčko nebo nasekané ořechy, neskutečně ho vylepšíte. Bez kakaa upečete světlý perníkem vonící korpus, a s kakaem vykouzlíte skoro americké brownies. Jestli hledáte netradiční dort, upečte perník v kulaté formě, polijte čokoládovou polevou a ozdobte čerstvým ovocem. S tímto receptem si můžete neustále hrát a různě ho vylepšovat. S dětmi můžete upéct malé dortíčky v muffinových formičkách a připravit jim tak sladkou svačinku do školy.
Co bude potřeba na základný litý perník na plechu
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1-2 hrnky třtinového cukru
- 1,5 hrnku plnotučného mléka
- 0,5 hrnku rostlinného oleje
- 1 celé vejce
- 2 lžíce švestkových povidel
- teplá voda nebo rum na ředění povidel
- 1-2 lžíce kakaa (pro světlý perník vynechte)
- 1 vanilkový cukr
- 2 čajové lžičky perníkového koření
- 1 čajová lžička mleté skořice
- 1 čajová lžička kypřícího prášku (nebo jedlé sody)
- špetka soli
Můžete přidat: nasekané vlašské ořechy, strouhaný kokos, celý mák, rozinky, nastrouhaná jablíčka, hrušku na kostičky, kousky čokolády, nebo čokoládovou polevu nakonec.
Jak upéct voňavou perníkovou buchtu
Do mísy nasypte nejdříve mouku a cukr, promíchejte a pak přidejte další sypké části. Pokud chcete mít těsto tmavší, přidejte kakao. Čím více kakaa přidáte, tím bude perník tmavší a více se podobat americkému brownies. S kakaem přidejte i cukr, kakao je hodně hořké. Suché části dobře promíchejte a pak postupně přidávejte mléko a olej.
Povidla zřeďte rumem, nebo jenom teplou vodou, aby se nedělaly v těstě hrudky. Vajíčko stačí rozmixovat vidličkou. Pokud nemáte povidla, můžete použít i jinou marmeládu. Povidla a vajíčko přidejte do směsi a pořádně promíchejte, těsto můžete případně lehce mixovat ručním šlehačem na nižší otáčky, ale není to nutné. Nakonec můžete přidat nasekané ořechy, kokos a cokoliv dalšího. Lze přidat i jedno nebo dvě nastrouhané jablka.
Zapněte troubu a předehřejte ji na 180 °C. Vyšší plech vyložte pečicím papírem nebo klasicky vymažte tukem a vysypte moukou, aby se vám koláč nepřipekl. S pečicím papírem se vám bude lépe manipulovat a také po upečení snadněji vyndáte perník z plechu ven.
Těsto vylijte na připravený pekáč a pečte uprostřed trouby zhruba 30–40 min. podle potřeby. Teplotu na konci můžete stáhnout na 160-170 °C, aby se zespoda příliš nepálil. Po upečení nechte hotový koláč vychladit ideálně na mřížce.
Zda je buchta hotová zjistíte jednoduchým testem pomocí dřevěné špejle. Píchněte uprostřed a špejli vytáhněte. Pokud bude špejle suchá, je perník už dostatečně upečený, pokud na ní budou zachycené lepkavé kousky, je koláč uvnitř ještě mokrý a nedopečený.
Hotový perník nakrájejte na kostičky a můžete je polít čokoládou. Podávejte jen tak, nebo kousky doplňte o šlehačku a ovoce. Perník je skvělý i jako sladká svačina pro děti do školy.
Už jste vyzkoušeli dokonalé hruškové vlnobití?
Publikováno: 29. 10. 2021, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná