reklama

Tento pokrm z brambor osvěží váš domácí jídelníček a vy budete za hvězdu

Pečené brambory jsou oblíbenou přílohou. My vám ale prozradíme recept, který je změní ve vynikající lahůdku. Pečínky můžete podávat také jako rychlý oběd nebo občerstvení.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Pečené brambory nejsou nuda, zvláště když je vylepšíte kořením a sýrem Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

S pečenými bramborami nikdy neprohloupíte. Nemusíte je podávat jenom jako přílohu, ale když si připravíte dobrotu, které se na Vysočině říká „bramborové pečínky“, uvidíte, že na jedničku obstojí i jako hlavní bezmasý chod pro celou rodinu.

Co budete potřebovat:

  • menší brambory
  • máslo
  • parmezán
  • grilovací koření
  • česnek

Co budete potřebovat na pažitkový dip:

  • 1x kysanou smetanu
  • 1x nízkotučný tvaroh
  • pažitku
  • sůl
Připravte si všechny suroviny
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Připravte si všechny suroviny

Pro „pečínky“ jsou nejvhodnější menší brambory, které dobře omyjte, neloupejte, všechny rozpulte. Připravený pekáček vymažte máslem a pak vysypte nastrouhaným sýrem, velmi vhodný je například parmezán. Vrstvu sýra zasypte třeba grilovacím kořením. Pokud ho nemáte zrovna po ruce, stačí směs soli, pepře a sušeného česneku.

Ať se správně vypečou

A protože česnek je skutečná bomba pro naše zdraví, vylepšete pokrm ještě čerstvým prolisovaným česnekem. Půlky brambor pak vyskládejte řeznou stranou do pekáčku - jednu vedle druhé. Potom už jen dejte péci asi na půl hodiny do trouby, která je rozpálená na cca 200 °C.

Brambory skládejte do vymazaného pekáčku vysypaného sýrem a dejte péct
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Brambory skládejte do vymazaného pekáčku vysypaného sýrem a dejte péct

Zatím budete mít čas připravit rychlý a chutný dip: Stačí smíchat smetanu s tvarohem, nadrobno nasekanou pažitkou a případně trochu přisolit. Hotové pečínky vyndejte z trouby a nechte asi pět minut vychladnout, aby sýr lépe přilnul k bramborám a nezůstával na dně pekáče. Pak už můžete podávat společně s hotovým dipem.

Česnek a pažitka pro vaše zdraví

  • Léčivé účinky česneku jsou opravdu široké. Známý je především pro své antibakteriální účinky, ale reguluje také hladinu cukru při cukrovce. V některých studiích se o něm hovoří jako o vhodné prevenci všech onkologických chorob.
  • Pažitka není jenom oblíbené ochucovadlo polévek, ale je i účinným prostředkem proti střevním parazitům, podporuje trávení a snižuje krevní tlak. Obsahuje rovněž vysoké množství vitamínu C, riboflavinu, draslíku, vápníku, fosforu, sodíku, železa a beta-karotenu.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky

Vyzkoušejte rychlý zelník na plech:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 18. 2. 2022, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová