Pečené brambory jsou oblíbenou přílohou. My vám ale prozradíme recept, který je změní ve vynikající lahůdku. Pečínky můžete podávat také jako rychlý oběd nebo občerstvení.
S pečenými bramborami nikdy neprohloupíte. Nemusíte je podávat jenom jako přílohu, ale když si připravíte dobrotu, které se na Vysočině říká „bramborové pečínky“, uvidíte, že na jedničku obstojí i jako hlavní bezmasý chod pro celou rodinu.
Co budete potřebovat:
- menší brambory
- máslo
- parmezán
- grilovací koření
- česnek
Co budete potřebovat na pažitkový dip:
- 1x kysanou smetanu
- 1x nízkotučný tvaroh
- pažitku
- sůl
Pro „pečínky“ jsou nejvhodnější menší brambory, které dobře omyjte, neloupejte, všechny rozpulte. Připravený pekáček vymažte máslem a pak vysypte nastrouhaným sýrem, velmi vhodný je například parmezán. Vrstvu sýra zasypte třeba grilovacím kořením. Pokud ho nemáte zrovna po ruce, stačí směs soli, pepře a sušeného česneku.
Ať se správně vypečou
A protože česnek je skutečná bomba pro naše zdraví, vylepšete pokrm ještě čerstvým prolisovaným česnekem. Půlky brambor pak vyskládejte řeznou stranou do pekáčku - jednu vedle druhé. Potom už jen dejte péci asi na půl hodiny do trouby, která je rozpálená na cca 200 °C.
Zatím budete mít čas připravit rychlý a chutný dip: Stačí smíchat smetanu s tvarohem, nadrobno nasekanou pažitkou a případně trochu přisolit. Hotové pečínky vyndejte z trouby a nechte asi pět minut vychladnout, aby sýr lépe přilnul k bramborám a nezůstával na dně pekáče. Pak už můžete podávat společně s hotovým dipem.
Česnek a pažitka pro vaše zdraví
- Léčivé účinky česneku jsou opravdu široké. Známý je především pro své antibakteriální účinky, ale reguluje také hladinu cukru při cukrovce. V některých studiích se o něm hovoří jako o vhodné prevenci všech onkologických chorob.
- Pažitka není jenom oblíbené ochucovadlo polévek, ale je i účinným prostředkem proti střevním parazitům, podporuje trávení a snižuje krevní tlak. Obsahuje rovněž vysoké množství vitamínu C, riboflavinu, draslíku, vápníku, fosforu, sodíku, železa a beta-karotenu.
Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Vyzkoušejte rychlý zelník na plech:
Publikováno: 18. 2. 2022, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová