reklama

Připravte si bramborové pečínky jako rychlou večeři

Brambory se staly součástí našich jídelníčků již od přibližně počátku 17. století. Za tu dobu u nás zlidověl nejen jejich název, ale také recepty, které se obměňují kraj od kraje. Dnes si připravíme bramborové jednohubky, neboli pečínky.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Z brambor si můžeme připravit pečínky (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Suroviny na bramborové pečínky

  • menší brambory
  • máslo
  • parmezán
  • grilovací koření
  • česnek
Suroviny na bramborové pečínky
i (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Suroviny na bramborové pečínky

Jak při přípravě pečínek postupovat?

Nejlepší brambory pro tento recept jsou ranné (nové), které postačí pouze dobře umýt. Staré brambory musíme zbavit slupek. Malé brambory rozkrojíme na půlky, velké na měsíčky. 

Krájení brambor
i (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Brambory nakrájíme na půlky

Pekáček si vymažeme máslem a vysypeme strouhaným sýrem. Hodí se jakýkoliv velmi tvrdý sýr, například parmezán. Tuto posypku ještě dochutíme oblíbeným kořením, můžeme sáhnout například po grilovacím koření. Nakonec prolisujeme česnek.

Vymazání pekáčku
i (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Pekáček si vymažeme

Brambory vyskládáme řeznou stranou dolů na posypku v pekáčku jednu vedle druhé. Pečeme v rozpálené troubě na cca 200 °C půl hodiny. 

Brambory v pekáčku
i (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Brambory vyskládáme do pekáčku

Pažitkový dip na pečínky

  • zakysaná smetana
  • nízkotučný tvaroh
  • sůl
  • pažitka

V misce si smícháme zakysanou smetanu s tvarohem, dochutíme solí a nasekanou nebo nastříhanou pažitkou. Podáváme k pečeným bramborám. Ty necháme trochu vychladnout v pekáčku, aby nám rozpuštěná sýrová směs zůstala na bramborách. 

Omáčka k bramborám
K bramborám se bude dobře hodit dip (Zdroj: Archiv FTV Prima)
Brambory pečené v troubě
Pečeme dozlatova (Zdroj: Archiv FTV Prima)

Co jste možná nevěděli o bramborách

  • První výskyt brambor je přisuzován oblasti dnešního Peru v době přibližně před 4-5 tisíci lety,
  • Inkové z brambor připravovali alkoholický nápöj chacha podobný pivu,
  • do Evropy se brambory dostaly přibližně v 16. století,
  • bramborám byly připisovány afrodisiakální účinky,
  • v Čechách se začaly pěstovat až okolo druhé poloviny 18. století,
  • brambory kromě škrobu obsahují mnoho minerálních látek a vitamíny C, B1a B2,
  • nadzemní části, především květy, obsahují toxické látky,
  • svůj název získaly pravděpodobně od názvu Braniborska, odkud do Čech přišly.

Znáte lidové názvy brambor?

V různých krajích se můžeme setkat s různým pojmenováním brambor. Na Valašsku se jim říká zemáky či kobzole, na severu Čech to jsou erteple, Moravské Slovácko si brambory pojmenovalo jako grumbíry, jinde najdeme ale také označení grule, krumple, okroše, bandory či zemčátka nebo jablóška.

Podívejte se, jak si brambory připravil Láďa Hruška

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 9. 10. 2020, Autor: Pavlína Wagnerová Málková, Profil autora: Pavlína Wagnerová Málková