Vánoční pečení začíná tradičně voňavými perníčky. Tak toho využijte a udělejte z nich adventní kalendář. A když perník upečete podle našeho receptu, už druhý den budou pěkně měkký. Nevěříte? Tak to jednoduše vyzkoušejte a přesvědčte se sami!
Co budete na perníkový adventní kalendář potřebovat
- plech
- pečicí papír
- vykrajovátka
- zdobicí lahvičku se špičkou
- jedlý papír
- raznici na papír
Na těsto
- 1000 g hladké mouky
- 400 g moučkového cukru
- malou skleničku medu (250 g)
- 200 g másla
- 4 vejce
- 1/4 prášku do perníku
- 4 lžíce kakaa
- lžičku sody
Na polevu:
- 1 bílek
- 150 g prosátého moučkového cukru
- 2 lžíce solamylu
Jak při pečení adventního kalendáře postupovat
1. krok: pečení perníku
Vypracované těsto na válu vyválejte na dvě placky. Jednu přes celý plech o síle 4 mm a pečte ji celou. Druhou o síle 2 mm a z té vykrájejte vykrajovátky hvězdičky. Troubu předehřejte na 160 °C a pečte 8–10 minut. Okamžitě po upečení potřete perníčky rozšlehaným žloutkem. Budou pak krásně lesklé. Upečená destička v celku je základní pilíř kalendáře.
2. krok: příprava polevy
Hvězdičky zdobte po vychladnutí polevou. Cukr, bílek a solamyl šlehejte, až je poleva tuhá. Naplňte lahvičku na zdobení nebo sáček, kterému ustřihněte růžek a můžete začít zdobit.
3. krok: zdobení perníku
Nezapomeňte, že musíte do středu hvězdiček napsat vždy číslici od 1 do 24. Nechte polevu uschnout a pak hvězdičky přilepte opět polevou k základní perníkové destičce.
4. krok: příprava jedlého papíru
Aby byl kalendář opravdu jedinečný, dozdobte ho barevným jedlým papírem. Vezměte si raznici na papír a v jedlém papíru vyrazte tvary například hvězdiček.
5. krok: dozdobení perníku
Tvary z jedlého papíru přilepte na kalendář polevou a při okrajích kalendáře namalujte rampouchy.
Prima tip: čím víc medu, tím měkkčí perník
Traduje se, že tvrdost perníku je závislá na množství medu v těstě - tedy čím víc medu, tím měkkčí perník. A pokud se vám nějakým nedopatřením přece jenom stane, že adventní kalendář nezměkne, nechte v krabici s perníčky ležet rozkrojené jablko.
Adventní kalendář do hrnku
Jednotlivé perníčky k sobě slepte třeba pikantní marmeládou nebo polevou a s pomocí špachtlí z nich vytvořte adventní kalendář v hrnku. Rozhodnete-li se proti tuto variantu, vystačíte si s poloviční dávkou těsta.
Publikováno: 10. 11. 2017, Autor: Hana Hořáková , Profil autora: Hana Hořáková