Brambora vypadá jako obyčejná potravina, ukrývá v sobě ale neobyčejnou sílu. V minulosti se jí říkalo chleba chudých, což jí nijak neubírá na prospěšnosti pro náš organismus. Obsahuje velké množství vitamínů a minerálů, pomáhá snížit krevní tlak, posiluje vlasy a nehty. Je velmi vhodnou potravinou při dietách, ale zejména je skvělým zdrojem energie pro náš organismus. A dokonce je možné ji využít i v syrovém stavu.
Brambory obsahují zejména sacharidy a v malém množství tuky, cukry, bílkoviny a vlákninu. Konzumují se vařené, pečené i smažené. Jsou základem opravdu velkého množství receptů. Bramborový škrob umí skvěle zahustit omáčku i polévku a bramborová mouka také není v naší kuchyni ničím exotickým.
Pomáhají snížit krevní tlak i hladinu cholesterolu. Středně velká hlíza brambory obsahuje denní dávku vitamínu C. Hodně významný pro náš organismus je i vysoký obsah draslíku, hořčíku a fosforu. Najdete v nich také železo, selen, sodík, zinek, mangan a další pro nás velmi významné minerály. Pokud chcete zachovat co nejvyšší obsah všech prospěšných látek, vařte brambory v menším množství vody. Tu navíc můžete použít pro dochucení a úpravu omáček nebo polévek.
Věděli jste, že můžete využít i syrovou bramborovou vodu?
Využít můžeme i čerstvou vodu ze syrových brambor. Získáte tak maximální množství cenných vitamínů a minerálů v nezměněné podobě. Brambory důkladně očistěte a nastrouhejte. S mladou jemnou slupku lze brambory použít bez loupání.
Pak z nastrouhaných brambor pořádně vyždímejte do sklenice bramborovou vodu. Můžete jí ještě procedit přes sítko. Takto připravená šťáva je vhodná k okamžité konzumaci. Můžete ji využít jako tinkturu na zanícené koutky rtů, afty v ústech, nebo různé mikrozáněty. Mají opravdu všestranné využití i mimo klasické vaření.
Vodu z čerstvých brambor můžete využít i do oblíbených zdravých zeleninových a ovocných smoothie, ať už chcete zhubnout, potřebujete zvládnout dietu při jakékoliv léčbě, nebo jenom chcete doplnit jídelníček o výživovou vitaminovou bombu. S trochou citronu ji zvládnete v malém množství vypít i jenom tak.
Podívejte se, jak brambory vybrat a správně uskladnit:
Publikováno: 19. 10. 2021, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná