Všestranné brambory nejsou jen k jídlu

Věřte nevěřte, brambory jsou čtvrtou nejkonzumovanější plodinou na světě – hned po rýži, pšenici a kukuřici. Milují je i Češi, ročně jich sní podle statistik každý z nás kolem 70 kilogramů. A to jejich obliba v posledních desetiletích výrazně klesla, protože máme daleko více možností zpestřit si jídelníček než naši prarodiče, kteří dokázali spořádat ročně až 130 kilo brambor. Ovšem možná lépe než my věděli, že brambory nejsou jen potravina, ale také skvělý pomocník při péči o domácnost a zahrádku.

Brambory jsou plné vitamínů a minerálů. Ale nemusíte je jenom jíst… (Zdroj: Depositphotos)

Brambory patří mezi plodiny s vysokým obsahem vitamínů a minerálů. Bohužel ale většinu z nich během své přípravy ztratí. Pokud se je ovšem rozhodneme využít jinak než k jídlu, nemusíme se uchováním těchto látek vůbec zabývat. V tomto případě potřebujeme vědět, k čemu všemu můžeme tuto plodinu v domácnosti použít.

Univerzální leštidlo

Potřebujete se zbavit rzi na nářadí nebo menších kovových plochách? Rozřízněte několik syrových brambor, posolte je a potřete jimi rezavé skvrny. Pak už stačí jenom opláchnout postižená místa vodou a důkladně osušit. Syrové brambory také výborně vyčistí kožené boty: Šťávu z nich nechte působit na obuvi asi 5 minut, potom ji setřete, a nakonec pěkně vyleštěte.

Boty
Potřebujete rychle a ekologicky vyleštit kožené boty? Snadná pomoc, když máte po ruce syrové brambory (Zdroj: Depositphotos)

Jako leštidlo využijete oblíbenou plodinu i v dalších případech. Syrovou bramborovou šťávou vyleštíte ekologicky okna i zrcadla, stejně jako plastové plochy. Vyzkoušejte je rovněž jako leštidlo na lyžařské nebo plavecké brýle, protože budou nejen krásně čisté, ale navíc se nebudou zamlžovat.

Brýle
Šťávou ze syrových brambor vyleštíte třeba plavecké brýle (Zdroj: Depositphotos)

Matným a zašlým jídelním příborům vrátí lesk voda zbylá po vaření brambor. Stačí do ní příbory na několik minut namočit. Po vysušení je doleštíte měkkým hadříkem. Podobně využijete bramborový vývar k vyčištění stříbrných šperků a předmětů. Ve vodě je nechte ležet asi hodinu a po vyjmutí jemným kartáčkem zlehka vydrhněte a nakonec osušte.

Šperky
Voda z vařených brambor vrátí ztracený lesk zčernalým stříbrným šperkům (Zdroj: Depositphotos)

Vyčistí kamna i vaše ruce

Jestli máte doma stará dobrá kamna a jste skutečně velcí konzumenti brambor, můžete nasbírat jejich slupky a přihodit je občas do kamen. Škrob, který obsahují, během hoření zabrání tvorbě sazí a průběžně vyčistí komín i vnitřek kamen.

Při zpracování některých druhů zeleniny jako mrkev nebo řepa zůstávají na rukou velmi odolné skvrny, s nimiž si někdy neporadí ani mýdlo a kartáček. Často je ale zvládne syrová brambora nebo šťáva z ní. Potřete si jí ruce, nechte několik minut působit a znovu důkladně omyjte. Tentýž postup vyzkoušejte na skvrny na oblečení, například ty od trávy.

Nejen na záhoně

Brambory pochopitelně patří do každé správné zahrádky, není ostatně nad ty, které si vypěstujete sami. Ale tuto plodinu využijete při svém zahrádkaření i jinak. Pokud se naučíte nesolit vodu, v které brambory vaříte, můžete s ní zalévat záhonky i balkonové truhlíky. Tento odvar působí jako přírodní prostředek proti mšicím a proti nežádoucímu plevelu. A i když se vašim záhonkům škůdci vyhnou, bramborový vývar dodá zalévané půdě živiny, proto ho nevylévejte a využijte ho jako přirozené hnojivo.

Bohatého obsahu živin v bramborách můžete využít i jinak, a to při řízkování a množení muškátů. Hlízu rozkrojte na půlky, do kterých vyřežte dírky o velikosti stonku pelargonie. Do ní vsuňte řízek z muškátu a ten i s bramborou vložte do zeminy. Takto zasazené rostlinky by měly růst jako z vody. Podobný postup můžete vyzkoušet i při množení růží. Jen s tím rozdílem, že řízky zasazené do brambory vložte do země, a ještě přikryjte sklenicí. Růže jsou choulostivé, a takto jim vytvoříte malý skleník.

Květina
Až budete chtít namnožit krásné muškáty, vzpomeňte si na brambory (Zdroj: Depositphotos)

Bramborové léčení

S bramborami zvládnete leckterý kosmetický úkon a poslouží i jako rychlá první pomoc v případě drobných zdravotních obtíží. Kdo se po ránu vstává s oteklýma očima, ať vyzkouší po probuzení přiložit na oční víčka plátek syrové brambory, po kterých otoky zmizí. Škrob, který tato plodina obsahuje, pomáhá i na nepříjemné opary na rtu, stačí přiložit bramborový plátek na postižené místo. Pokud trpíte na plísně na nohou, vyzkoušejte noční zábal ze syrových brambor. U slabších projevů onemocnění uvidíte zlepšení hned ráno, u silnějších vydržte několik dní a zábaly opakujte.

Neosolený odvar z brambor poslouží k oplachování vlasů, které získají krásný lesk. Pomáhá i skrýt první šediny, a to především u hnědých vlasů. Tento odvar sloužil našim předkům rovněž jako ústní voda s protizánětlivými účinky při prevenci paradontózy. A jedna jeho sklenička týdně pomůže vašemu tělu odstranit přebytečné zavodnění a sníží celkové překyselení. Zkusit ho můžete i jako přírodní kloktadlo. Syrové brambory pomáhají i na spáleniny, obklady z nich zase uleví unaveným svalům. Jsou přirozeným zdrojem protistresových látek, takže se jich nebojte a dopřávejte si je jako chutnou přílohu nebo jako základní surovinu mnoha vynikajících bramborových pokrmů, na které je česká kuchyně bohatá.

Žena
Nesolený odvar z brambor dodá vlasům lesk (Zdroj: Depositphotos)

Perlička na závěr:

Brambory pocházejí z Jižní Ameriky a do Čech a na Moravu se dostaly na počátku 17. století, kdy je pěstovala šlechta jako okrasnou rostlinu. Za ona tři století u nás zdomácněly natolik, že si bez nich nelze představit naši národní kuchyni. Svědčí o tom i nejrůznější názvy, které jim čeština v průběhu věků dala: zemáky, erteple, zemská jablka, jablóška, grule, bandury nebo okróšky…

Hýčkejte své ruce domácím krémem

Související k tématu