reklama

V létě jsem ji ochutnala na dovolené v Maďarsku, od té doby si jí připravuji do zásoby

Maďarská čalamáda je prostě lahůdka. Myslete na studenou zimu, kdy je zeleniny málo, ještě k tomu nekřesťansky drahá, a využijte svou bohatou úrodu ze své zahrádky k přípravě chutného pokrmu. Inspirujte se u nás a vyrobte si podle našich receptů výbornou a velmi chutnou čalamádu.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Čalamáda je velmi chutná pochoutka připravená především z hlávkového zelí, papriky a případně také i mrkve a jiné zeleniny, která je skvělou přílohou k celé řadě pokrmů (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Co je vůbec ta čalamáda?

Čalamáda představuje tradiční maďarskou pochoutku, která je vyrobená především z tradiční maďarské zeleniny, tedy ze zelí a paprik. Jde vlastně o lahodný zelný salát, který je ideální pro chvíle, když nevíte, co se svou bohatou úrodou. Kromě zelí a paprik však obvykle obsahuje také cibuli, mrkev nebo okurku. A stejně jako receptů na bramborový salát je mnoho, podobně je to i s čalamádou. Připravili jsme si pro vás hned tři šťavnaté recepty k vyzkoušení.

Talíř a sklenice plná čalamády
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Čalamáda k nám přišla z Maďarska, kde patří k tradičnímu zpracování zeleniny. Díky tomu si pak na ní můžete pochutnat i uprostřed zimy

Tradiční maďarská čalamáda

Co k tomu budete potřebovat:

  • 1,5 kg hlávkového zelí
  • 1,5 kg papriky červené, oranžové a žluté
  • 1 kg okurek
  • 0,5 kg cibule
  • 2 dcl octa
  • 70 dkg soli
  • 40 dkg cukru
  • 1 lžičku benzoátu sodného
  • 1 lžičku kyseliny citronové
  • 3 bobkové listy
  • zrno černého pepře

Pěstujete si vlastní zeleninu? Pro ještě větší úrodu si vyrobte praktické přenosné pařeniště, díky kterému se můžete těšit na opravdu bohatou úrodu.

Očištěnou zeleninu nakrájejte na tenké nudličky. Okurku přitom nemusíte loupat, stačí ji jen nakrájet na tenounká kolečka, nebo proužky. Všechny suroviny dejte do velké mísy a rovnoměrně na ně rozložte koření. Pak koření do směsi důkladně zapracujte. Bobkový list rozlámejte na malé kousky a zalijte sklenicí s octem. Nechte odstát zhruba 6 hodin. Zelenina během té doby zkřehne a uvolní šťávu. Nakonec zeleninu důkladně nacpěte do předem připravených zavařovacích sklenic. Zalijte je šťávou, zavíčkujte a sterilizujte.

Vyzkoušejte také připravu houbové čalamády.

Vše, co potřebujete k vyrobení maďarské čalamády
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Tradiční maďarská čalamáda je zhotovena z bílého hlávkového zelí a různobarevné papriky. Obohatit se však může i o jinou zeleninu, kterou na své zahradě najdete. Veskrze však jde o lehce pikantní kyselý šťavnatý salát

Čalamáda připravená zastudena

Co na čalamádu připravenou za studena

  • 2,5 kg zelí
  • 1 kg různě barevné papriky
  • 0,5 kg cibule
  • 0,5 kg mrkve
  • 150 g cukru
  • 500 ml octu
  • 100 ml oleje
  • 1 balení deka

Očištěné zelí a mrkev nastrouhejte na struhadle. Potom k zelenině přidejte i očištěnou a na nudličky nakrájenou papriku a na drobné pásky nakrájenou cibuli. Vše důkladně promíchejte. Ve větším hrnci si připravte nálev. Ocet, olej, cukr a deko spolu promíchejte. Míchejte roztok do té doby, dokud se cukr nerozpustí. Hotový nálev vlijte přes sítko do zeleniny a vše důkladně promíchejte. Takto připravenou čalamádu nechte přes noc odležet. Druhý den naloženou zeleninu napěchujte do předem připravených čistých sklenic. Nakonec do sklenic nalijte i nálev z misky. Pořádně uzavřete.

Nakrájené bílé zelí a mrkev ve společnosti chilli papričky a česneku
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
K vyrobení čalamády je nutné si nejprve připravit hlávkové zelí, které nakrájejte na tenké nudličky a to samé proveďte i s mrkví

Čalamáda ze zelí a zelené papriky

Co na ni potřebujete:

  • 250 g hlávkového zelí
  • 250 ml octu
  • ½ lžičky celerového semínka
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky hořčičného semínka
  • 90 g cukru krupice
  • ½ cibule
  • 2 zelené papriky

Do mixéru dejte ocet, sůl, semínka a mixujeme. Pak do mixéru přidejte nakrájené zelí, papriku, cibuli a nakonec cukr. Mixujte asi 2 minuty, dokud nevznikne hustá zelená kaše. Tu pak přeložte do zavařovacích sklenic. Tato čalamáda se pak podává místo hořčice k pečenému masu, uzeninám a použít ji můžete i při vaření pod maso a do omáček.

Co byste řekli čalamádě z hub?

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

TIP:

Chystáte se na přípravu čalamády? Zvolte zeleninu z vlastní zahrady. Poradíme vám, jaké druhy mrkve pěstovat nebo jak se připravit na pěstování hlávkového zelí.

Publikováno: 10. 9. 2021, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová