Skvělá houbová čalamáda: Rodinný recept, který nemá chybu
Sladkokyselá houbová čalamáda, která výborně chutná ke grilovanému masu nebo namazaná na topinkách, ale také třeba jen tak jako salát, je rodinným stříbrem na talíři paní Renaty Málkové z Mladé Boleslavi. Ta si naštěstí nechala tuto dobrotu jen tak pro sebe a recept prozradila Láďovi Hruškovi. Takže až zase jednou nebudete vědět co s houbami, máme pro vás vynikající inspiraci.
Co budeme na houbovou čalamádu potřebovat
- 450 g hub čerstvých nebo sušených
- sůl
- 250 g červené papriky
- 250 g cibule
- rajský protlak
- kečup
- 50 ml vody
- 100 ml octa
- 75 g cukru
- 20 g soli
- bobkový list
- nové koření
- hřebíček
- celý pepř

Jak postupovat při přípravě houbové čalamády
1. krok: příprava hub
Houby uvaříme ve slané vodě a necháme je vychladnout. Pokud používáme sušené houby, nejprve je dvě hodiny předem namočíme a potom je také necháme chvíli povařit ve slané vodě.

2. krok: příprava láku
Na lák do středně velkého hrnce nalijeme vodu, ocet, přisypeme cukr a sůl a přidáme všechno uvedené koření. Promícháme a postavíme na plotnu, kde necháme krátce přejít varem. Sejmeme z plotýnky.

3. krok: příprava houbové směsi
Mezitím nakrájíme na kostičky papriku a cibuli a nasypeme do velké mísy. Přidáme na plátky nakrájené houby, trochu kečupu a rajského protlaku a promícháme. To vše zalijeme lákem.

4. krok: sterilizace čalamády
Hotovou směs naplníme do čistých zavařovacích skleniček a 20 minut necháme sterilizovat.
