reklama

Skvělá houbová čalamáda: Rodinný recept, který nemá chybu

Sladkokyselá houbová čalamáda, která výborně chutná ke grilovanému masu nebo namazaná na topinkách, ale také třeba jen tak jako salát, je rodinným stříbrem na talíři paní Renaty Málkové z Mladé Boleslavi. Ta si naštěstí nechala tuto dobrotu jen tak pro sebe a recept prozradila Láďovi Hruškovi. Takže až zase jednou nebudete vědět co s houbami, máme pro vás vynikající inspiraci.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Co budeme na houbovou čalamádu potřebovat

  • 450 g hub čerstvých nebo sušených
  • sůl
  • 250 g červené papriky
  • 250 g cibule
  • rajský protlak
  • kečup
  • 50 ml vody
  • 100 ml octa
  • 75 g cukru
  • 20 g soli
  • bobkový list
  • nové koření
  • hřebíček
  • celý pepř
Co na houbovou čalamádu potřebujeme
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Co na houbovou čalamádu potřebujeme

Jak postupovat při přípravě houbové čalamády

1. krok: příprava hub

Houby uvaříme ve slané vodě a necháme je vychladnout. Pokud používáme sušené houby, nejprve je dvě hodiny předem namočíme a potom je také necháme chvíli povařit ve slané vodě.

Povařené houby čerstvé nebo sušené
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Povařené houby čerstvé nebo sušené

2. krok: příprava láku

Na lák do středně velkého hrnce nalijeme vodu, ocet, přisypeme cukr a sůl a přidáme všechno uvedené koření. Promícháme a postavíme na plotnu, kde necháme krátce přejít varem. Sejmeme z plotýnky.

Hotový lák
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Hotový lák

3. krok: příprava houbové směsi 

Mezitím nakrájíme na kostičky papriku a cibuli a nasypeme do velké mísy. Přidáme na plátky nakrájené houby, trochu kečupu a rajského protlaku a promícháme. To vše zalijeme lákem.

Houbovou směs zalijeme lákem
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Houbovou směs zalijeme lákem

4. krok: sterilizace čalamády

Hotovou směs naplníme do čistých zavařovacích skleniček a 20 minut necháme sterilizovat.

Houbovou směs dáme sterilizovat
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Houbovou směs dáme sterilizovat

Publikováno: 1. 12. 2017, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška