Sladkokyselá houbová čalamáda, která výborně chutná ke grilovanému masu nebo namazaná na topinkách, ale také třeba jen tak jako salát, je rodinným stříbrem na talíři paní Renaty Málkové z Mladé Boleslavi. Ta si naštěstí nechala tuto dobrotu jen tak pro sebe a recept prozradila Láďovi Hruškovi. Takže až zase jednou nebudete vědět co s houbami, máme pro vás vynikající inspiraci.
Co budeme na houbovou čalamádu potřebovat
- 450 g hub čerstvých nebo sušených
- sůl
- 250 g červené papriky
- 250 g cibule
- rajský protlak
- kečup
- 50 ml vody
- 100 ml octa
- 75 g cukru
- 20 g soli
- bobkový list
- nové koření
- hřebíček
- celý pepř
Jak postupovat při přípravě houbové čalamády
1. krok: příprava hub
Houby uvaříme ve slané vodě a necháme je vychladnout. Pokud používáme sušené houby, nejprve je dvě hodiny předem namočíme a potom je také necháme chvíli povařit ve slané vodě.
2. krok: příprava láku
Na lák do středně velkého hrnce nalijeme vodu, ocet, přisypeme cukr a sůl a přidáme všechno uvedené koření. Promícháme a postavíme na plotnu, kde necháme krátce přejít varem. Sejmeme z plotýnky.
3. krok: příprava houbové směsi
Mezitím nakrájíme na kostičky papriku a cibuli a nasypeme do velké mísy. Přidáme na plátky nakrájené houby, trochu kečupu a rajského protlaku a promícháme. To vše zalijeme lákem.
4. krok: sterilizace čalamády
Hotovou směs naplníme do čistých zavařovacích skleniček a 20 minut necháme sterilizovat.
Publikováno: 1. 12. 2017, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška