Sladkokyselá houbová čalamáda, která výborně chutná ke grilovanému masu nebo namazaná na topinkách, ale také třeba jen tak jako salát, je rodinným stříbrem na talíři paní Renaty Málkové z Mladé Boleslavi. Ta si naštěstí nechala tuto dobrotu jen tak pro sebe a recept prozradila Láďovi Hruškovi. Takže až zase jednou nebudete vědět co s houbami, máme pro vás vynikající inspiraci.
Co budeme na houbovou čalamádu potřebovat
- 450 g hub čerstvých nebo sušených
- sůl
- 250 g červené papriky
- 250 g cibule
- rajský protlak
- kečup
- 50 ml vody
- 100 ml octa
- 75 g cukru
- 20 g soli
- bobkový list
- nové koření
- hřebíček
- celý pepř
![Co na houbovou čalamádu potřebujeme](https://img.primadoma.cz/w_2/a9/65/column/a965ec3508fa73d08610a549b6d3c901_4066912-bp_vlh_30_houbova_calamada_22.jpg)
Jak postupovat při přípravě houbové čalamády
1. krok: příprava hub
Houby uvaříme ve slané vodě a necháme je vychladnout. Pokud používáme sušené houby, nejprve je dvě hodiny předem namočíme a potom je také necháme chvíli povařit ve slané vodě.
![Povařené houby čerstvé nebo sušené](https://img.primadoma.cz/w_2/5f/3c/column/5f3c8cbe9372ff4d11f38c57cf4ea3c2_4066909-1_0.jpg)
2. krok: příprava láku
Na lák do středně velkého hrnce nalijeme vodu, ocet, přisypeme cukr a sůl a přidáme všechno uvedené koření. Promícháme a postavíme na plotnu, kde necháme krátce přejít varem. Sejmeme z plotýnky.
![Hotový lák](https://img.primadoma.cz/w_2/15/e0/column/15e01975f7041d0b683999466632e1bd_4066924-2_vlh_30_houbova_calamada_4.jpg)
3. krok: příprava houbové směsi
Mezitím nakrájíme na kostičky papriku a cibuli a nasypeme do velké mísy. Přidáme na plátky nakrájené houby, trochu kečupu a rajského protlaku a promícháme. To vše zalijeme lákem.
![Houbovou směs zalijeme lákem](https://img.primadoma.cz/w_2/eb/9b/column/eb9bb671d0fb2417932344077d396098_4066921-3_vlh_30_houbova_calamada_13.jpg)
4. krok: sterilizace čalamády
Hotovou směs naplníme do čistých zavařovacích skleniček a 20 minut necháme sterilizovat.
![Houbovou směs dáme sterilizovat](https://img.primadoma.cz/w_2/e8/4b/column/e84b678e1384368ee25a309e6b6e70e7_4066918-4_vlh_30_houbova_calamada_16.jpg)
Publikováno: 29. 11. 2017, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška