Pořádně vypečenou krkovici určitě nepohrdne žádný milovník masa. A pokud jí připravíte navíc s vychytanou domácí marinádou, oslníte i návštěvu, bude totiž chutná a křehká. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá. Masu musíte dát jenom trochu času v marinádě na chladném místě.

Pečené maso se v našich kuchyních stále těší veliké oblibě. Klasicky osolené a opepřené můžete vylepšit naložením masa do marinády. Takto připravené maso nechte uležet, ideálně v lednici, několik hodin a až pak dále upravujte. Maso díky marinování zjemní svou strukturu a nasákne jednotlivé chutě do sebe.
Co budete potřebovat
- krkovici s kostí
- lžíci oleje
- lžíci kečupu
- lžíci medu
- lžíci hořčice
- lžíci sójové omáčky
- hlubší plech
- alobal

Jak udělat skvělou domácí marinádu
Jednoduše spolu promíchejte olej, kečup, med, hořčici a sójovou omáčku. Pokud budete péct zhruba 5-6 plátků masa, stačí vám množství směsi podle tohoto základního receptu. Pokud budete krmit více strávníků a marinovat více masa, samozřejmě množství podle potřeby přiměřeně vynásobte.
Vyzkoušejte i další recepty na skvělé marinády.

Postup pečení křehké krkovice s marinádou
Pokud nemáte maso už připravené na plátky, tak si krkovici nakrájejte na hrubší pláty a ponechte i kost. Každý plát masa osolte z každé strany a rozložte na plech.

Na rozložené maso na plechu nalijte připravenou marinádu a prsty směs pořádně zapracujte do masa.

Přikryjte maso alobalem a odložte na chladné místo nebo do lednice na několik hodin odležet. Ideálně to zkuste vydržet alespoň 2-3 hodiny, ale můžete si čerstvé maso připravit den předem.

Pak vložte plech se zakrytým masem, do rozehřáté trouby zhruba na 170 °C a pečte 30 až 40 minut podle toho, jak vám peče právě vaše trouba a kolik masa jste si připravili.
Chcete vyzkoušet i něco jiného než naložené maso? Vyzkoušejte naložit syrečky.

Podávejte se zeleninou, chlebem nebo bramborami. Anebo jen tak samostatně k pivu, do marinády si můžete namáčet čerstvé domácí pečivo.
A co takhle čertovsky medová kuřecí křidýlka?
TIP:
Hledáte inspiraci na oběd pro rodinu? Vyzkoušejte naše osvědčené recepty na maso na medu a hořčici, výbornou sekanou nebo koprovou omáčku.
Publikováno: 4. 9. 2021, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná