reklama

Zálivky a omáčky k masům si můžeme připravit doma bez chemie

Zálivky, marinády a omáčky jsou při grilování masa velmi podstatné ingredience, bez nichž bychom byli ochuzeni o nesčetné chutě a vůně. Nemusíme se nutně zásobit profi omáčkami z obchodu, protože si je dokážeme vyrobit sami ze surovin, které má doma každý. Naučte se takové omáčky k masu vyrábět a zjistíte, že se bez spousty dochucovadel a chemicky upravovaných marinád dokážete docela dobře obejít.

i (Zdroj: Depositphotos)
Zálivky a omáčky k masům si můžeme připravit doma bez chemie (Zdroj: Depositphotos)

Omáčky k masu

Mnoho lidí v době grilovací sezóny prostě dojde do obchodu, nakoupí nějaké ty lahvičky a sáčky s marinádami a už se to smaží, už se to peče - gril jede jako o závod. Mnohem zdravější ale bude, pokud si marinády, omáčky a zálivky připravíme doma sami bez všelijakých těch dochucovadel, barviv, "éček" a nejrůznějších šmakulád, které sice vypadají na první pohled celkem lákavě, ale našemu zažívání úplně neprospějí. Budete se divit, jak je taková příprava jednoduchá.

Marináda na kuřecí maso

  • 2 dl oleje (ideálně olivový, ale je použitelný i jiný rostlinný)
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 lžička hrubozrnné hořčice
  • špetka soli
  • barevný pepř
  • 3 stroužky utřeného česneku
  • kari
Marinovaná prsa
i (Zdroj: Depositphotos)
Kuřecí prsa se budou dobře snoubit s marinádou z hrubozrnné hořčice, kari a olivového oleje

Zelená marináda z bylinek na ryby

  • 3 lžičky pesta z medvědího česneku nebo svazek listů medvědího česneku nasekaných najemno
  • olivový olej
  • sůl
  • estragon, kerblík, libeček, petrželka, kopr
  • šťáva z 1 citronu
Medvědí česnek
Pokud si pořídíte zásobu medvědího česneku a vyrobíte si z něj pesto, můžete jej přidávat do marinovacích omáček (Zdroj: Depositphotos)
Kopr a citron
Na rybu se hodí zálivka z čerstvého kopru a citronové šťávy (Zdroj: Depositphotos)

Marináda z medu a chilli na vepřové

  • 1 lžička květového medu
  • chilli koření
  • sůl
  • 1 dl rostlinného oleje
  • rozmarýn
  • 1 dl červeného vína

nebo zelená varianta z jemně sekaných bylinek a bílého vína.

Marinované maso
Klasické marinády z grilovacího koření nebo česneková omáčka s bylinkami (Zdroj: Depositphotos)
Med a chilli
Sladká a pálivá omáčka na maso patří mezi oblíbené (Zdroj: Depositphotos)

Variací na grilovací marinády je velmi mnoho. Naučte se několik základních, které můžete podle potřeby obměňovat. Obecně platí, že kuřecí maso má raději jemné nebo lehce nasládlé chutě, vepřové snese i pikantní či sladkokyselé a pokud budete grilovat hovězí maso, nezapomeňte připravit červené víno, do kterého můžete maso naložit. Červená masa nakládejte ideálně přes noc, u jemných mas jako je kuřecí stačí 4 hodiny a rybu nakládejte velmi krátce, např. hodinu před tepelnou úpravou. Není také vhodné, aby se maso "koupalo" v oleji, ten používáme jen na spojení surovin. K výrobě omáček, marinád a zálivek používáme čerstvé nebo sušené suroviny. 

Studená omáčka ke grilovanému kuřecímu masu

  • 1 kelímek bílého jogurtu
  • špetka soli
  • několik snítek petrželky kudrnky nasekané najemno (místo petrželky je možno použít i jiné čerstvé zelené bylinky)
  • 2 rozmačkané stroužky česneku
  • pepř

Vše utřeme v misce dohromady.

Omáčka na kuře
i (Zdroj: Depositphotos)
Jogurtová studená omáčka je s grilovaným kuřetem skvělé spojení

Domácí dip k vepřovému masu

  • 1 polotučný tvaroh
  • 1 kelímek kysané smetany
  • špetka soli
  • 1 avokádo
  • kari
  • 1 stroužek česneku rozetřený

Avokádo rozmixujeme na kaši, smícháme s kysanou smetanou a tvarohem, ochutíme česnekem, solí a špetkou kari.

Avokádový dip
i (Zdroj: Depositphotos)
Dip z avokáda použijte k vepřovému masu

Jablková majonéza k rybě

  • 1 sklenice majonézy
  • 2 nastrouhaná jablka 
  • 1 lžíce strouhaného křenu
  • sklenice bílého vína
  • pár kapek worcesteru
  • sůl, cukr, bílý pepř
  • citronová šťáva

Jablka podusíme, necháme vychladnout, smícháme s citronovou šťávou a majonézou. Přidáme křen, dochutíme solí, cukrem, pepřem a worcesterem. Necháme vychladit.

Jablková majonéza
i (Zdroj: Depositphotos)
Lehká jablková majonéza s křenem se výborně hodí ke grilované rybě

Publikováno: 30. 5. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová