Zálivky, marinády a omáčky jsou při grilování masa velmi podstatné ingredience, bez nichž bychom byli ochuzeni o nesčetné chutě a vůně. Nemusíme se nutně zásobit profi omáčkami z obchodu, protože si je dokážeme vyrobit sami ze surovin, které má doma každý. Naučte se takové omáčky k masu vyrábět a zjistíte, že se bez spousty dochucovadel a chemicky upravovaných marinád dokážete docela dobře obejít.
Omáčky k masu
Mnoho lidí v době grilovací sezóny prostě dojde do obchodu, nakoupí nějaké ty lahvičky a sáčky s marinádami a už se to smaží, už se to peče - gril jede jako o závod. Mnohem zdravější ale bude, pokud si marinády, omáčky a zálivky připravíme doma sami bez všelijakých těch dochucovadel, barviv, "éček" a nejrůznějších šmakulád, které sice vypadají na první pohled celkem lákavě, ale našemu zažívání úplně neprospějí. Budete se divit, jak je taková příprava jednoduchá.
Marináda na kuřecí maso
- 2 dl oleje (ideálně olivový, ale je použitelný i jiný rostlinný)
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička hrubozrnné hořčice
- špetka soli
- barevný pepř
- 3 stroužky utřeného česneku
- kari
Zelená marináda z bylinek na ryby
- 3 lžičky pesta z medvědího česneku nebo svazek listů medvědího česneku nasekaných najemno
- olivový olej
- sůl
- estragon, kerblík, libeček, petrželka, kopr
- šťáva z 1 citronu
Marináda z medu a chilli na vepřové
- 1 lžička květového medu
- chilli koření
- sůl
- 1 dl rostlinného oleje
- rozmarýn
- 1 dl červeného vína
nebo zelená varianta z jemně sekaných bylinek a bílého vína.
Variací na grilovací marinády je velmi mnoho. Naučte se několik základních, které můžete podle potřeby obměňovat. Obecně platí, že kuřecí maso má raději jemné nebo lehce nasládlé chutě, vepřové snese i pikantní či sladkokyselé a pokud budete grilovat hovězí maso, nezapomeňte připravit červené víno, do kterého můžete maso naložit. Červená masa nakládejte ideálně přes noc, u jemných mas jako je kuřecí stačí 4 hodiny a rybu nakládejte velmi krátce, např. hodinu před tepelnou úpravou. Není také vhodné, aby se maso "koupalo" v oleji, ten používáme jen na spojení surovin. K výrobě omáček, marinád a zálivek používáme čerstvé nebo sušené suroviny.
Studená omáčka ke grilovanému kuřecímu masu
- 1 kelímek bílého jogurtu
- špetka soli
- několik snítek petrželky kudrnky nasekané najemno (místo petrželky je možno použít i jiné čerstvé zelené bylinky)
- 2 rozmačkané stroužky česneku
- pepř
Vše utřeme v misce dohromady.
Domácí dip k vepřovému masu
- 1 polotučný tvaroh
- 1 kelímek kysané smetany
- špetka soli
- 1 avokádo
- kari
- 1 stroužek česneku rozetřený
Avokádo rozmixujeme na kaši, smícháme s kysanou smetanou a tvarohem, ochutíme česnekem, solí a špetkou kari.
Jablková majonéza k rybě
- 1 sklenice majonézy
- 2 nastrouhaná jablka
- 1 lžíce strouhaného křenu
- sklenice bílého vína
- pár kapek worcesteru
- sůl, cukr, bílý pepř
- citronová šťáva
Jablka podusíme, necháme vychladnout, smícháme s citronovou šťávou a majonézou. Přidáme křen, dochutíme solí, cukrem, pepřem a worcesterem. Necháme vychladit.
Publikováno: 30. 5. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová