Zálivky, marinády a omáčky jsou při grilování masa velmi podstatné ingredience, bez nichž bychom byli ochuzeni o nesčetné chutě a vůně. Nemusíme se nutně zásobit profi omáčkami z obchodu, protože si je dokážeme vyrobit sami ze surovin, které má doma každý. Naučte se takové omáčky k masu vyrábět a zjistíte, že se bez spousty dochucovadel a chemicky upravovaných marinád dokážete docela dobře obejít.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/23/d0/column/23d001ccd14dd1e9ef3f17aa34bedb3b_depositphotos_42723685_l-2015.jpg)
Omáčky k masu
Mnoho lidí v době grilovací sezóny prostě dojde do obchodu, nakoupí nějaké ty lahvičky a sáčky s marinádami a už se to smaží, už se to peče - gril jede jako o závod. Mnohem zdravější ale bude, pokud si marinády, omáčky a zálivky připravíme doma sami bez všelijakých těch dochucovadel, barviv, "éček" a nejrůznějších šmakulád, které sice vypadají na první pohled celkem lákavě, ale našemu zažívání úplně neprospějí. Budete se divit, jak je taková příprava jednoduchá.
Marináda na kuřecí maso
- 2 dl oleje (ideálně olivový, ale je použitelný i jiný rostlinný)
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička hrubozrnné hořčice
- špetka soli
- barevný pepř
- 3 stroužky utřeného česneku
- kari
![Marinovaná prsa](https://img.primadoma.cz/w_2/43/8c/column/438c39c2ad84d278b66c853619dd6df7_depositphotos_43040465_l-2015.jpg)
Zelená marináda z bylinek na ryby
- 3 lžičky pesta z medvědího česneku nebo svazek listů medvědího česneku nasekaných najemno
- olivový olej
- sůl
- estragon, kerblík, libeček, petrželka, kopr
- šťáva z 1 citronu
![Medvědí česnek](https://img.primadoma.cz/r/0a/9b/column/0a9b3aad0e16d74d3d27df6be08e29b9_depositphotos_67791069_l-2015.jpg)
![Kopr a citron](https://img.primadoma.cz/r/0a/6c/column/0a6c8bab27bf5f6926ea9ace3bcd07f4_depositphotos_218615334_l-2015.jpg)
Marináda z medu a chilli na vepřové
- 1 lžička květového medu
- chilli koření
- sůl
- 1 dl rostlinného oleje
- rozmarýn
- 1 dl červeného vína
nebo zelená varianta z jemně sekaných bylinek a bílého vína.
![Marinované maso](https://img.primadoma.cz/r/0b/9f/column/0b9f3295ec9871e08d67cc4a1fc6e72e_depositphotos_44249235_l-2015.jpg)
![Med a chilli](https://img.primadoma.cz/r/bb/e5/column/bbe559a4c2f7ad6c5a1e765a518c6261_depositphotos_60397801_l-2015.jpg)
Variací na grilovací marinády je velmi mnoho. Naučte se několik základních, které můžete podle potřeby obměňovat. Obecně platí, že kuřecí maso má raději jemné nebo lehce nasládlé chutě, vepřové snese i pikantní či sladkokyselé a pokud budete grilovat hovězí maso, nezapomeňte připravit červené víno, do kterého můžete maso naložit. Červená masa nakládejte ideálně přes noc, u jemných mas jako je kuřecí stačí 4 hodiny a rybu nakládejte velmi krátce, např. hodinu před tepelnou úpravou. Není také vhodné, aby se maso "koupalo" v oleji, ten používáme jen na spojení surovin. K výrobě omáček, marinád a zálivek používáme čerstvé nebo sušené suroviny.
Studená omáčka ke grilovanému kuřecímu masu
- 1 kelímek bílého jogurtu
- špetka soli
- několik snítek petrželky kudrnky nasekané najemno (místo petrželky je možno použít i jiné čerstvé zelené bylinky)
- 2 rozmačkané stroužky česneku
- pepř
Vše utřeme v misce dohromady.
![Omáčka na kuře](https://img.primadoma.cz/w_2/fb/27/column/fb277cf8b62be92abd0d35fca1925881_depositphotos_71268685_l-2015.jpg)
Domácí dip k vepřovému masu
- 1 polotučný tvaroh
- 1 kelímek kysané smetany
- špetka soli
- 1 avokádo
- kari
- 1 stroužek česneku rozetřený
Avokádo rozmixujeme na kaši, smícháme s kysanou smetanou a tvarohem, ochutíme česnekem, solí a špetkou kari.
![Avokádový dip](https://img.primadoma.cz/w_2/69/d3/column/69d3cce6ece30e981876d0ee354f43d1_depositphotos_33532121_l-2015.jpg)
Jablková majonéza k rybě
- 1 sklenice majonézy
- 2 nastrouhaná jablka
- 1 lžíce strouhaného křenu
- sklenice bílého vína
- pár kapek worcesteru
- sůl, cukr, bílý pepř
- citronová šťáva
Jablka podusíme, necháme vychladnout, smícháme s citronovou šťávou a majonézou. Přidáme křen, dochutíme solí, cukrem, pepřem a worcesterem. Necháme vychladit.
![Jablková majonéza](https://img.primadoma.cz/w_2/c3/dd/column/c3dd21adf2451e586f855f1d92cedece_depositphotos_70459643_l-2015.jpg)
Publikováno: 30. 5. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová