Rodinné stříbro na talíři se ve většině případů dědí po ženské linii. Tentokráte je však poslem rodinného kuchařského pokladu muž – a o to je recept na oblíbenou sekanou výjimečnější. Pan Miroslav Rašek nás zasvětí do tajemství přípravy sekané podle receptu své maminky.
Co budeme potřebovat na maminčinu božskou sekanou
- 400 g mletého masa (směs vepřového a hovězího)
- mleté drůbeží maso
- slaninu podle chuti
- 1 vejce
- česnek podle chuti
- 2 lžičky koření na mletá masa
- 2 lžíce strouhanky
- 1 špekáček
- 1 vejce uvařené natvrdo
- nakládané kyselé okurky
Jak budeme postupovat při maminčine božské sekané
1. krok
Mleté maso vložíme do větší mísy, zalijeme asi 100 ml studené vody a promícháme. Přidáme nadrobno nakrájenou slaninu. Poté vmícháme mleté drůbeží maso, jedno vejce, prolisovaný stroužek česneku, koření a strouhanku. Vše důkladně promícháme a prohněteme.
2. krok
Připravíme si náplň do sekané: špekáček oloupeme a podélně nakrájíme na čtvrtky. Stejně tak nakrájíme i kyselou okurku a natvrdo uvařené vejce.
3. krok
Do pekáče dáme půlku směsi na sekanou. Na to vyskládáme náplň, tedy pokrájený špekáček, okurku a vejce. Přidáme druhou půlku směsi a pomocí stěrky zahladíme okraje, aby nám vznikla jednolitá šiška. Podlijeme trochou vody a vložíme do předehřáté trouby.
4. krok
Pečeme při 200 °C zhruba 45 minut. Během této doby zhruba dvakrát zkontrolujeme a polijeme výpekem. Nakonec přepneme troubu na vrchní pečení a ještě dalších 5 minut necháme péct dozlatova.
5. krok
Podáváme s vařeným bramborem a kyselou okurkou.
Publikováno: 12. 9. 2017, Autor: Láďa Hruška, Profil autora: Láďa Hruška