Skvostný jehněčí hřbet v bylinkové krustě

Jehněčí a bylinky patří k Velikonocům stejně jako mazanec nebo malovaná vajíčka. Na svátečním stole by se měla tato lahůdka objevit podle tradice na velikonoční neděli, aby uzavřela čtyřicetidenní půst. Jestli nevíte, jak mladé jehněčí maso připravit, aby se zaručeně povedlo, vyzkoušejte recept blogerky Live With Anny. Určitě se k němu budete vracet i během roku. Výsledek je totiž fantastický.

Skvostný jehněčí hřbet v bylinkové krustě (Zdroj: Depositphotos)

Skvostný jehněčí hřbet s bylinkovou krustou

Budete potřebovat:

Na šťouchané brambory:

  • 2 lžičky soli
  • 1 kg brambor
  • hrst nasekané pažitky
  • hrst nasekané petržele
Brambory
Brambory oloupeme a uvaříme (Zdroj: Depositphotos)

Na bylinkovou strouhanku:

  • 5 snítek hladkolisté petržele (pouze lístky)
  • 2 snítky rozmarýnu (pouze jehličky)
  • 1 snítka máty (pouze lístky)
  • 150 g strouhanky
  • ½ lžičky soli
Rozmarýn
Několik snítek rozmarýnu přidáme do strouhanky (Zdroj: Depositphotos)

Jehněčí hřbet:

  • Jehněčí hřbet (cca 800 g)
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce olivového oleje
  • hořčice (na potření)
  • 2 plátky másla
Jehněčí
Jehněčí hřbet osolíme a přidáme bylinky (Zdroj: Depositphotos)

Vinný přeliv

  • 2 větvičky rozmarýnu
  • 150 ml červeného vína
  • 50 g másla
Víno
Z červeného vína připravíme přeliv (Zdroj: Depositphotos)

A jak na to?

Šťouchané brambory

V osolené vodě uvařte brambory doměkka. Jakmile jsou brambory hotové, slijte je a nechte je chvíli vychladnout. Poté je oloupejte a našťouchejte. Přidejte k nim hrst nasekané pažitky a petržele. Vše důkladně promíchejte a v případě potřeby dochuťte solí.

Hotové brambory
Uvařené brambory rozšťoucháme (Zdroj: Depositphotos)

Bylinková strouhanka

Jako další si připravte bylinkovou strouhanku. Z hladkolisté petržele a máty otrhejte lístky a z rozmarýnu jehličky. Vše sekáčkem nasekejte najemno. Do mísy nasypejte strouhanku, nasekané bylinky, lžičku soli a vše promíchejte.

Jehněčí hřbet

Jehněčí hřbet očistěte a z obou stran osolte a opepřete. Na pánvi rozpalte olivový olej a z každé strany na něm orestujte jehněčí hřbet. Poté pánev vložte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte 15 minut. Poté pánev vytáhněte, hřbet potřete hořčicí a obalte jej v bylinkové strouhance. Strouhanku na hřbet co nejvíce natiskněte. Takto vložte znovu na pánev a pečte dalších 15 minut 180 °C. Po 15 minutách vyjměte pánev, na hřbet položte plátky másla a troubu si rozehřejte na 220 °C na funkci gril. Pánev vložte znovu do trouby a nechte 5 minutek. Z bylinkové strouhanky se vytvoří krásná krustička. Po upečení vyjměte, dejte do mísy, zabalte alobalem a nechte 5 minutek odpočinout.

Vinný přeliv

Z pánve, kde se pekl hřbet, odstraňte kusy pečené strouhanky a pánev co nejvíce rozehřejte. Přidejte rozmarýn a červené víno. Víno na pánvi svařte a zredukujte, aby se odpařila tekutina a alkohol. Na závěr přidejte máslo, které víno zjemní a lehce zahustí.

MORA_jehněčí v bylinkové krustě
Jehněčí v bylinkové krustě (Zdroj: MORA)

Jehněčí hřbet nakrájejte na plátky - krájejte vždy mezi žebry. Na talíř naservírujte šťouchané brambory, plátek jehněčího a vše zalijte trochou vinného přelivu. Dobrou chuť!

TIP: Vyzkoušejte troubu se zaobleným vnitřkem

Vestavná multifunkční trouba VT 779 BX má patnáct různých programů včetně rozmrazování, udržování teploty pokrmu. ale také speciální programy na pečení chleba i masa: třeba řízků, kotlet, žebírek nebo drůbeže – včetně pozvolného pomalého pečení při nízké teplotě. Nechybí ani automatické programy, možné je i vaření v páře ve vlastních parních nádobách (ty nejsou součástí trouby). Praktické je čištění pomocí páry z vody nalité do pekáče, manipulaci s horkými pokrmy usnadňují dokonce tři teleskopické výsuvy.

Trouba MORA VT 779 BX_3 teleskopy_
Trouba s teleskopickými výsuvy (Zdroj: MORA)

Autor:

Související k tématu