reklama

Polévka z kysaného zelí a brambor: Valašská kyselica je vitaminová bomba

V chladném počasí jsou polévky skvělým způsobem, jak se zahřát. Některé z nich jsou tak hutné a bohaté, že stačí jako hlavní jídlo. To je případ valašské kyselice, jejímž základem je to, co se v zimě nacházelo v každé horské chalupě: polévka z kysaného zelí a brambor. A právě kysané zelí je ingredience, která z téhle polévky dělá zimní vitaminovou bombu. Chtěli byste si valašskou kyselicu sami vyzkoušet? Tady je recept na tihle skvělou vitaminovou bombu.

Polévky z kysaného zelí a brambor jsou oblíbené hlavně ve střední Evropě: v Německu je populární Krautsuppe, na Slovensku kapustnice, v Čechách zelňačka, na Moravě kyselica... A vlastně se ani není čemu divit! Kysané zelí obsahuje nejen velké množství vitaminu C, který byl dříve na vesnicích v zimě nedostatkový, ale také třeba vitaminu B12, který pozitivně působí na nervy a působí proti depresi. Moderní studie prokázaly, že kysané zelí chrání před rakovinou jater, plic, tlustého střeva a prsu. Během procesu kysání v něm totiž vznikají látky, které mají protinádorové účinky.

Valašská kyselica: kysané zelí chrání před rakovinou jater, plic, tlustého střeva a prsu
i (Zdroj: istock. com)
Valašská kyselica: kysané zelí chrání před rakovinou jater, plic, tlustého střeva a prsu

Valašská kyselica: recept na polévku z kysaného zelí a brambor

Kyselica byla po staletí sytou a výživnou potravou valašských horalů. Jejím základem je to, co se v zimě nacházelo v každé chalupě: kysané zelí a brambory. A na přilepšenou se přidával domácí špek nebo klobáska. Zahušťovala se chlebovým kváskem nebo nastrouhaným bramborem, později jíškou z hladké mouky a zjemňovala smetanou. Mletá paprika se do ní přidávat může, ale nemusí. 

Recept na valašskou kyselicu z kysaného zelí a brambor
i (Zdroj: archiv Pražské řeznictví)
Recept na valašskou kyselicu z kysaného zelí a brambor

Zhruba 3 větší brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a v osolené vodě vařte. V druhém hrnci poduste 400 g kysaného zelí i s nálevem a hrnkem vody. Přidejte koření  - 1 lžičku kmínu, 3 kuličky nového koření a 3 bobkové listy. Jakmile jsou brambory téměř měkké, přilijte je i s vodou k zelí. Orestujte na kostičky nakrájenou slaninu (120 g) s 1 najemno nasekanou cibulí. Přidejte na kolečka nakrájenou 1 klobásu. V  50 ml mléka dobře rozkvedlejte 1 lžíci hladké mouky, přilijte do zelí a důkladně rozmíchejte. Přidejte orestovanou slaninu s klobásou a vařte zhruba 15 minut. Sejměte z plotýnky, polévku osolte a opepřete a  dochuťte zakysanou  smetanou.

 

Publikováno: 5. 11. 2018, Autor: Lenka Valjentová, Profil autora: Lenka Valjentová