Zavařování nekončí poslední sklizní úrody na zahradě. Už jste někdy zkusili udělat pár skleniček marmelády z pomerančů, ovoce, kterého jsou nejen ve vánočním čase plné obchody? Máme pro vás dva recepty na adventní pomerančovou marmeládu – voňavou se skořicí, badyánem i vanilkou a s rumem pro dospěláky na zahřátí. A navíc krásně nazdobená sklenička domácí marmelády je prima vánoční dárek.
Adventní pomerančová marmeláda se skořicí
Pomeranče (2 kg) oloupeme a vykrájíme filátka – zbavíme pomeranče bílé slupky. Ovoce vložíme do velkého hrnce. Obsah balíčku Gelfix Extra 2:1 Dr.Oetker smícháme se dvěma lžicemi cukru a přidáme k ovoci. Přidáme kousek celé skořice, badyán a semínka vyškrábaná zevnitř 1 vanilkového lusku. Za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povaříme. Přidáme 500 g cukru a přivedeme k varu. Za stálého míchání důkladně povaříme minimálně 5 minut. Nakonec přidáme vymačkanou šťávu z poloviny limetky. Odebereme případnou pěnu a ihned plníme až po okraj do připravených sklenic. Uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a po dobu asi 5 minut necháme stát na víčku.
Adventní pomerančová marmeláda s rumem
Pomeranče pečlivě oloupeme, rozdělíme na měsíčky a zbavíme blanek, které by způsobily zhořknutí marmelády. Kousky pomeranče (1 kg) buď 5 minut povaříme, nebo rozmixujeme, přidáme 4 lžíce rumu, 1 balení želírovacího cukru 3:1 Labeta (či BIO třtinového želírovacího cukru 3:1) a důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme zhruba 4 minuty. Můžeme dochutit citronovou šťávou, která zároveň podpoří proces želírování – marmeláda tak bude tužší. Hotovou marmeládu plníme do čistých sklenic. Zavíčkované sklenice otočíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.
Publikováno: 22. 11. 2018, Autor: Lenka Valjentová , Profil autora: Lenka Valjentová