reklama

Zavařování v zimě? Proč ne! Zkuste domácí pomerančovou marmeládu

Že zavařování a zima k sobě příliš nejdou? Ale ano! Využijte sezony citrusového ovoce v obchodech a připravte si čerstvou a lahodnou domácí marmeládu z pomerančů. Výroba je jednoduchá a chuť úžasná. Přesvědčte se sami a uvařte si domácí pomerančovou marmeládu třikrát jinak – tady jsou recepty.

Zavařování v zimě?

Domácí pomerančová marmeláda

Pomeranče (8–10 kusů) oloupeme, vykrájíme filátka (dílky) – těch musí být 1 kg. Jednotlivé dílky nakrájíme a dáme nejlépe do nízkého kastrolu se širokým dnem. S 350 g krystalového cukru promícháme 1 balení Dr. Oetker Gelfixu Super 3 : 1 a pak zamícháme do připravených pomerančů. Za stálého míchání přivedeme k varu a necháme 1 minutu povařit při vysoké teplotě. Odstavíme. Naplníme připravené sklenice (3–4 sklenice po 375 ml) až po okraj, sebereme případnou pěnu a ihned uzavřeme. Použijeme-li víčka se závitem, sklenice otočíme asi na 5 minut dnem vzhůru. Používáme-li víčka, na která potřebujeme zavařovací hlavu nebo zavazujeme fólií, skleničky neotáčíme.

Domácí pomerančová marmeláda
i (Zdroj: archiv Dr.Oetker)
Domácí pomerančová marmeláda

Jak získat filátka z pomeranče krok za krokem

1. krok: odkrojíme vršek a spodek pomeranče

Ostrým nožem odkrojíme vršek a spodek pomeranče tak, abychom zasáhli až k začátku dužiny.

Odkrojíme vršek a spodek pomeranče
i (Zdroj: archiv Dr.Oetker)
Odkrojíme vršek a spodek pomeranče

2. krok: okrájíme pomerančovou kůru

Pomeranč položíme na prkénko a ostrým nožem okrájíme kůru směrem ze shora dolů po celém obvodu tak, abychom odstranili i bílou slupku.

Ostrým nožem okrájíme kůru pomeranče
i (Zdroj: archiv Dr.Oetker)
Ostrým nožem okrájíme kůru pomeranče

3. krok: vykrájíme pomerančová filátka

Ostrým nožem podél slupky opatrně vykrájíme filátka.

Opatrně vykrájíme pomerančová filátka
i (Zdroj: archiv Dr.Oetker)
Opatrně vykrájíme pomerančová filátka

Domácí pomerančová marmeláda s pomelem

Pomeranče (asi 6 kusů) a pomelo oloupeme, odstraníme bílou slupku, vykrájíme filátka a odvážíme 500 g filátek z pomerančů 200 g filátek z pomela. Z 1 neošetřeného pomeranče nastrouháme kůru. Vložíme vše do hrnce, přidáme1 balení želírovacího cukru se stévií a dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a důkladně povaříme minimálně 5 minut. Na talířek kápneme lžičku vařené marmelády. Pokud je po vychladnutí málo tuhá, vmícháme do ní 2 lžičky kyseliny citronové. Případnou pěnu odebereme a plníme do připravených sklenic (5 po 200 ml) až po okraj. Sklenice uzavřeme pečlivě víčkem, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.

Domácí marmeláda z pomerančů a pomela
i (Zdroj: archiv Dr.Oetker)
Domácí marmeláda z pomerančů a pomela

Domácí pomerančová marmeláda s chia semínky

Asi 5 velkých pomerančů oloupeme, vykrájíme filátka a odvážíme 600 g.  Vložíme do hrnce, přidáme 200 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy, 1 vrchovatou lžíci chia semínek a 1 želírovací cukr se stévií. Dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme do varu a povaříme 5 minut. Plníme do připravených sklenic (10 sklenic po 100 ml). Sklenice uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a necháme asi 10 minut stát. 

Domácí pomerančová marmeláda s chia semínky
i (Zdroj: archiv Dr.Oetker)
Domácí pomerančová marmeláda s chia semínky

Publikováno: 18. 1. 2018, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce